"Vždycky jsme rádi jedli rýži"

Asijské století je tady!

6. 12. 2011

čas čtení 4 minuty

Jedna zpráva v posledních dnech mi přišla zvlášť děsivá, píše v deníku Independent John Kampfner. Australská premiérka Julia Gillard se snažila ospravedlnit rozhodnutí své vlády začít prodávat Indii uran. Australská labouristická vláda dlouhá léta odmítala prodávat uran Indii, zemi, která nechce podepsat dohodu o nešíření jaderných zbraní.

Gillardová prostě oznámila: "Rozhodli jsme, že je v národním zájmu posílit naše strategické partnerství s Indií, v tomto asijském století."

Země bohaté na přírodní zdroje, jako je Austrálie, hospodářská krize v podstatě nepostihla. Čína, Indie a další sílící asijské ekonomiky jsou jejich hlavními trhy. Bylo by chybou si je znepřátelit. Reálpolitika nikdy nezmizela. V dnešní době krize vládne s třaskavou silou.

Západ přichází o svobodu, ale stará se o peníze. Ztratí obojí

6. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Západní svět se zdá být natolik zaměstnán druhým kolem recese, které navzdory poplašným zprávám o oživení udeřilo ještě tvrději než první, že nevěnuje téměř žádnou pozornost degeneraci svého politického systému. Zatímco evropská periferie zaznamenává novou éru nevolených zavaděčů zvnějšku nadiktovaných pořádků, situace v USA je dokonce ještě horší - nejen už fakticky, ale dokonce i formálně byla anulována ústava.

PILOTI Z ČSA:

Výzva k rozumnému jednání

6. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva

Praha, 6. prosince 2011 -- Odborové organizace OOPL, CAAE, OSD, OSZL a CZALDA, zastupující většinu zaměstnanců Českých aerolinií, a. s.  vyzývají management ČSA a České sdružení dopravních pilotů CZALPA, aby v dobré víře společně zasedli k jednacímu stolu a pokusili se tak dosáhnout smírného řešení nastalé situace.

Zároveň apelujeme na obě strany, aby se po dobu jednání zdržely jakýchkoliv aktivit, které by mohly ohrozit dosažení dohody.

Současná situace uvnitř firmy se dotýká všech zaměstnanců bez výjimky a dotýká se dle našeho názoru i samotné existence ČSA.

V tomto sporu rozhodně nejde o totální zničení protivníka. Společné řešení současné situace v zájmu budoucnosti firmy i jejích zaměstnanců lze nalézt pouze formou konsenzu.

Volby v Rusku skončily násilím:

Tisíce lidí demonstrovaly v moskevských ulicích

6. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Moskevská policie zatkla opoziční politiky Alexeje Navalného a Ilju Jašina.

Hněv nad ruskými volbami, při nichž docházelo k četným volebním podvodům a nad hrozbou, že se Vladimír Putin vrátí do funkce prezidenta, vyvolal v pondělí večer v Moskvě demonstrace. Tisíce lidí se vydaly do ulic.

Několik tisíc lidí, hlavně mladých mužů, zaplnilo park v centru Moskvy, kde vyslechli projevy představitelů liberální opozice, kteří požadovali svržení Putina. Šlo o demonstraci, povolenou městskými úřady. Když se však přítomní pokusili vydat se na pochod k Ljubjance, k ústředí obávané ruské tajné policie FSB, čekala tam na ně s obušky pořádková policie, která bila některé demonstranty do hlavy a jiné natahala do čekajících nákladních automobilů.

Barbarský zvyk Mikuláše

6. 12. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Včera jsem slyšel na Radiožurnálu rozhovor s dvěma lesbami, které se starají o dítě jedné z nich, a bylo to jako boření nějakého tabu. Tajila se jména, protože mnozí lidé z jejich okolí prý nevědí, že to jsou lesby a že mají dítě. Vyjadřovali se k tomu dva psychologové a byl citován názor poslance ODS Bendy, že výchova dětí homosexuálními páry je proti přirozenosti.

Pan premiér není Jánošík

6. 12. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

ZDE To samozřejmě víme všichni dávno. Jánošík měl osobní odvahu riskovat a také to dělal a také na to doplatil.

Nejde o nic menšího než o peníze a to znamená, že jde do tuhého. Nevím přesně, proč se mluví jenom o rozpočtovém určení daní. Jistě porovnání platby na hlavu je přehledné a dosti.... no, řekněme, nevypadá spravedlivě. Ale jde také o peníze, které se utratí za zdravotnictví, za školství, infrastrukturu...

Třeba za zdravotnictví se utratí v čtyřech velkých městech přes 60% všech finančních prostředků. Obvyklý argument - máme superkonsiliární povinnost. No, tak se zkuste třeba z Vansdorfu dostat na léčbu do Motola.

Další - vždyť my ve městech vytváříme obrovské procento HDP.

No, v Praze se vytváří tak, že zde sídlí firmy. Jinak se tam nedělá už nic.

Pan premiér to s Jánošíkem trochu popletl. Ten bral bohatým a rozdával chudým.

V tomto případě jde o to nebrat chudým a rozdělit spravedlivě všem!

Sarkozy a Merkelová chtějí novou dohodu o EU

5. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie se dohodly o tom, jak zachránit euro. Schválili vytvoření nového přísného režimu jak snížit zadluženost eurozóny a obnovit důvěru trhů v euro. Sarkozy a Merkelová vyjednali mezi sebou balík nových opatření, které přivezou do Bruselu na sumit EU. Tam budou zřejmě jejich návrhy schváleny.

Standa myslel, že...

6. 12. 2011 / Filip Špecián

čas čtení < 1 minuta


jako vysoký politik
hnětat si v zobáčku
vybroušeným jazýčkem
svoji placenou pravdu

dejte blbci vysokou funkci
a on vám ukáže jak je blbej
v přímém přenosu
v při úplňku mají na ministerstvech
kanadskou noc
namazaný kliky hovnama
pistole v šuplíku
prostitutky převlečené za sekretářky
nové scénáře na tunely
nechtěný igelitky
nechtěně nacpaný
nechtěnýma prachama
znovu objevený strejdy
náhodná dědictví

nové verze
Člověče, nezlob se

Svoboda a demokracie

6. 12. 2011 / Egon T. Lánský

čas čtení 7 minut

to jsou pojmy o jejichž obsahové naplnění jsme se ucházeli, či aspoň jsme si to mysleli.

A tak je teda, se vším všudy, máme.

Jenže před 22 (a více) lety jsme netušili jak rychle se jejich obsah může, ba musí změnit. Ve skutečnosti se změnil nejenom u nás a pro nás, ale více-méně všude na světě, i když ne najednou a ne obsahově úplně stejně. Ale v takzvaně rozvinutých zemích dost podobně, přičemž ty rozvíjející se nás, "hrdé zápaďáky", pomalu do- a v lecčems i předhánějí. Postesknout si můžeme podobně jako před časem současný vůdce českých komunistů Vojtěch Filip, jenž se vyjádřil "...chceme socializmus, ale jiný než předtím...". I kdyby to doopravdy tak myslel, kdopak, kromě jeho vlastních straníků - a to zcela jistě ne všech - mu to asi dnes uvěří? Nekomunistů, pro něž je možná obtížné si představit, že svoboda a demokracie, po kterých jsme toužili, dnes mají jiný obsah a smysl, než ten, který jsme si přáli -a mnozí si ho dál přejí - stále přibývá.

K české "pomoci" slovenskému zdravotnictví

5. 12. 2011

čas čtení 4 minuty

Výzva

Česká vláda schválila dne 2.12. na žádost vlády SR vyslání třicítky českých vojenských lékařů do SR, aby pomohli řešit krizovou situaci ve slovenském zdravotnictví. Důrazně odmítáme tuto formu "bratrské lékařské internacionální pomoci", a to z následujících důvodů:

V případě slovenské zdravotnické krize se nejedná o přírodní či humanitární katastrofu, kde by taková pomoc byla bez diskuse na místě. Jde o čistě vnitropolitický a pracovně-právní spor na území suverénní SR. Tedy v principu o podobný spor, jaký se již před rokem vedl a nyní opět vede i v českém zdravotnictví ČR v důsledku obecně škůdcovské (neoliberální) politiky české vlády. Až zarážející podobnost situace v českém a slovenském zdravotnictví není náhodná, neboť se jedná o důsledek dlouhodobě nahromaděných a neřešených problémů v daném sektoru, navíc umocněných v posledních letech asociálními neoliberálními reformami obou vlád.

Piloti budou propuštěni

6. 12. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Posthumní člověk si rychle zvykl, že na nepříjemnou práci máme roboty, na počítání počítače a na čtení čtečky. Nelze se potom divit, že člověka naší doby zaskočí, když se v dnešní době něco bez lidí neobejde.

Jakoby se U Nás letos na jaře nic nestalo, tloukla minulý týden média, politici a ostatní neoliberální pacienti hlava nehlava drzé slovenské lékaře, protože si dovolili vzepřít se permanentnímu utahování šroubů, divoké privatizaci a robotizaci práce v nemocnicích (robotizace od slova robota, ne robot).

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI

Blesk: Dívka krátce po pořízení tohoto snímku... (?)

6. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Moc se mi líbí Vaše rubrika Koutek reklamní tuposti. Nedávno jsem takhle narazila (neptejte se jak) na článek Blesku.cz. a chci se s Vámi podělit o jeden nepatrný novinářský error.

Na fotce Blesku.cz je chudák mladá (teď už) zavražděná holka vyfocená "krátce po pořízení tohoto snímku"... tak si řikám, co má být vlastně na tomto snímku doopravdy, když to, co je na něm teď, bylo foceno krátce po jeho pořízení...? ptá se Alexandra Stulíková.

Vím, že Blesk je jedno velké ztělesnění demence a kdybyste se měli zabývat všema hovadinama, které tam najdete (mimochodem, nadpis toho článku je taky velmi pikantní), máte vystaráno na deset let dopředu, ale tohle mě fakt zaujalo.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Nespokojujme se s jednostranným výkladem Arabského jara

6. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Pochvalujeme si Arabské jaro, že přináší do islámských zemí svobodu a demokracii. Odkud máme takovou informaci? Od lidí, kteří v těch zemích žijí, mluví perfektně anglicky či francouzsky a vědí, co si přejeme slyšet. Kromě toho si sami přejeme, aby to byla pravda. Jenže skutečná situace je jiná a o ní se příliš nemluví ani nepíše. Upozornil na to kanadský žurnalista Matthew Fisher v Postmedia News.

Jak si britští lobbisté nechávají platit miliony za zlepšování pověsti vražedných režimů

6. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Britský deník Independent zaznamenal tajně chvástání lobbistické firmy Bell Pottinger ohledně toho, že má volný přístup k nejvyšším britským politikům a že dokáže přesvědčit premiéra Camerona do 24 hodin, aby v zájmu jejich podnikatelských klientů promluvil s čínským premiérem. Bell Pottigner také dokáže zmanipulovat výsledky na vyhledávači Google, aby se v něm neobjevily informace o porušování lidských práv v dané zemi či o dětské práci. Agenti z listu Independent předstírali, že jsou představitelé vražedného uzbeckého režimu a firma Bell Pottinger pro ně byla ochotna lobbovat u britské vlády za částku jednoho milionu liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trampoty s Českou televizí

6. 12. 2011 / Michal Pavlásek

čas čtení 9 minut

Velké nebezpečí pro společnost obecně představuje vyhledávání nepřátel, jež si projektujeme na naše předsudečné plátno, k čemuž dochází najmě díky současným ohrožením sociálních jistot. Jejich garance pominula s nástupem na pramici "politika zodpovědnosti", vyplouvající směrem k překonání rozbouřených vod ekonomické krize, napsal Michal Pavlásek.

BRATŘI MAŠÍNOVÉ:

Kdo nic nespáchal, ani medaili nebere

6. 12. 2011 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Nabádal nebo nenabádal? Tak by mohlo začínat nové drama, jenom nevím, zda by šlo o komedii či tragédii. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 posuzovalo žalobu skupiny občanů, podanou na ministra obrany A. Vondru, že udělením řádu Zlaté lípy bratrům Mašínům nabádal ke spáchání trestného činu, neboť tím ocenil mj. loupežnou vraždu. Soud žalobu zamítl s tím, že strana žalovaná nemohla nabádat k trestnému činu, jenž nebyl spáchán. Bratři Mašínové totiž nebyli za své činy souzeni, a to ani v nepřítomnosti. Čekalo se, až je USA vydají -- a ty je na základě smluv s Československem ze třicátých let 20. století nevydaly. Soud zdůraznil, že z hlediska zákona jsou oba bratři bezúhonní, neboť nebyli odsouzeni a navíc je jejich čin již promlčen. Je tedy zapotřebí na ně jako na bezúhonné pohlížet. Toliko v kostce shrnutí jedné soudní kauzy.

Svět krajináře Josefa Miloty: konstanty hodnot

5. 12. 2011 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 3 minuty

Nejeden čtenář vzpomene: o protivínském malíři Josefu Milotovi se média rozepsala o loňském adventu. Proč je stejný čas letošní důvodem k návratu do malířova duchovního i hmatatelného světa? Důvodem je neklid světa vnějšího a nejistoty s tím související. Na denním pořádku se do omrzení ve všech pádech skloňují substantiva rating, recese, reforma, eurozóna, korupce a další a další. Nejistoty se týkají států, podnikatelských subjektů, lidských individuí, ochráněn není nikdo. Proto ta vzpomínka na Josefa Milotu, jihočeského krajináře z nejvýznamnějších, třebaže neakademika.

Zvýšení cen elektřiny k 1. 1. 2012

5. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dovolte mi upozornit Vás na to, že na našich webových stránkách euroenergie.cz jsou k dispozici nové ceny elektřiny většiny významných obchodníků s elektřinou, ceny distribuce regionálních distributorů platné od 1.1.2012 a další informace pro odběratele elektřiny. Tak komplexní informace o podmínkách dodávky a možnostech změny dodavatele elektřiny asi jinde na internetu nenajdete.

Vaši čtenáři by určitě ocenili, pokud byste je na tyto stránky upozornili a zprostředkovali jim informace, které jim ušetří peníze. Připomínám, že nejsme dodavatelem elektřiny, nýbrž nezávislou poradenskou společností, která tyto informace soustřeďuje a poskytuje výhradně na vlastní náklady, píše František Krákora.

Z války v Iráku se vraceli těžce zranění

5. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 14 minut

Každá válka znamená "ničení živé síly nepřítele", čímž se myslí "živá síla" na obou stranách konfliktu a touto živou silou nejsou pouze nepřátelští a naši vojáci nýbrž i civilní obyvatelstvo. Vedeme-li válku hodně daleko od vlastního území s nepřítelem, který nemá mezikontinentální rakety, o vlastní obyvatelstvo se nemusíme obávat. Podobně nás nezajímají zranění a zabití nepřátelští vojáci - čím je jich více, tím lépe pro nás. Zbývají tedy obavy jen o naše vlastní vojáky.

27266

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI

"Jakoukoliv fotoobraz" si můžete pořídit u firmy fotostar.cz!

5. 12. 2011 / Pavel Drs

čas čtení < 1 minuta

Bez komentáře. Na reklamních stránkách firmy www.fotostar.cz najdete množství dalších hrubých překlepů a gramatických chyb.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Moskva 4. prosince 1989 - oč šlo?

5. 12. 2011 / Lubomír Molnár

čas čtení 18 minut

Karel Sýs v internetovém vydání Obrysu-Kmene zveřejnil výtah z knihy rozhovorů "Záhady sedmnáctého listopadu". Vybral část rozhovoru s posledním generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Československa Karlem Urbánkem. Zakoupil jsem knihu a pustil se do čtení. Výsledkem bylo, že jsem po více jak dvaceti letech rozvázal příslušný balík uchované dokumentace, oživil jsem vzpomínky a napsal Karlu Sýsovi, jak si pamatuji jednání v Moskvě v odpoledních hodinách dne 4. prosince 1989. Po vlastním představení a uvedení do děje následuje vyprávění.

Příliš mnoho důvodů ke skepticismu

5. 12. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ministerstvo školství, nutno uznat v rekordním čase, připravuje plošné testování v 5. a 9. třídách základních škol. Ještě v loňském roce neměla česká vzdělávací soustava standardy, podle kterých by se dalo vůbec uvažovat o nějakém hodnocení dosaženého vzdělávání na určitém stupni. Vytvořit standardy je otázka dlouhé odborné diskuse a sofistikované práce s účastí všech, kdo jsou na vzdělávání zainteresováni, což pochopitelně znamená, že zahrnuta má být celá veřejnost. Pan Dobeš se chlubí tím, že standardy připravilo 70 učitelů, z čehož vyplývá, že nad každou vzdělávací oblastí si lámalo hlavu několik (z potřeby MŠMT anonymních) jedinců. Veřejnou diskusi, kterou MŠMT ke standardům otevřelo, záhy zase zrušilo. Proč, to se lze jen domnívat, nicméně zdá se, že nad odborným a odpovědným přístupem zvítězila potřeba mít to hotovo. To je první rovina problému vzbuzující oprávněné pochybnosti snad všech kromě ministra školství.

Mládež egyptské revoluce byla ve volbách "zdecimována"

5. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přední lídr egyptských reformistů v neděli prohlásil, že liberální mládež, která vyvolala "egyptskou revoluci", byla v parlamentních volbách, v nichž zvítězili islamisté, "zdecimována". Podle něj má mládež pocit, že ani jednoho z cílů revoluce nebylo dosaženo. Mohamed El-Baradej také vyjádřil obavy ze vzestupu náboženských fanatiků prosazujících extrémní myšlenky, jako zakázat ženám řízení automobilu.

Selhání eura je selháním technokratické ideologie v kontinentálním měřítku

5. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

"My, lidské bytosti, máme určitou nefalšovanou svobodu volby a tedy určitou účinnou kontrolu nad svým osudem. Nejsem deterministou. Jsem však také přesvědčen, že rozhodující volba je málokdy tou poslední v řadě. Nejčastěji se ukazuje, že jde o volbu provedenou v poměrně vzdálené minulosti."
Arnold Toynbee

"Duchovní otec" jednotné evropské měny Jacques Delors prohlásil, že projekt eura v jeho současné podobě byl pochybený už od samého začátku. S tímto tvrzením lze sotva nesouhlasit. Zároveň ale chyby, které Delors konstatuje, byly nutnou a nezbytnou podmínkou zavedení společné evropské měny v dané době a prostoru. Jinak řečeno, euro "bez chyb" se zavést nedalo - a proto by bývalo bylo lepší ho nezavádět vůbec. Střechu na domě si také nestavíme proto, aby vydržela pouze za pěkného počasí, kdy ji zas tak nutně nepotřebujeme, a spadla nám na hlavu, jakmile zafouká silnější vítr. A právě to se teď velmi pravděpodobně stane. Poválečná generace politiků chápala projekt jednotné Evropy jako alternativu virulentního nacionalismu, který kontinent a s ním celý svět uvrhl do dvou apokalyptických válek. Generace jež zavedla euro se však už pohybovala v "dezinfikovaném" a zdánlivě odideologizovaném prostoru technokratické politiky s masivním demokratickým deficitem, kde si počínala naprosto sobecky a nezodpovědně. Projekt jednotné Evropy neměl být nikdy tak úzce svázán s nepovedeným projektem společné měny - bohužel se to však stalo již před mnoha lety. Otázka je, zda teď lze případný pád eura oddělit od diskreditace samotné myšlenky evropské integrace.

Většina Čechů může studovat na Harvardu zadarmo

3. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Od příštího školního roku budou moci žadatelé o studium, jejichž rodiče vydělávají méně než 65 000 dolarů ročně (tj. méně než 80 000 Kč měsíčně) studovat na Harvardské univerzitě zadarmo. Uvedla to společnost BBC v článku, v němž informuje, že v důsledku vysokého školného v Anglii se připravují angličtí vysokoškoláci na studium na amerických namísto britských univerzit ve velkém počtu. Ukazuje se totiž, že v nynější situaci jsou náklady na studium v Anglii a v USA v podstatě stejné, nebo jsou v USA nižší, protože americké univerzity poskytují množství nejrůznějších stipendií, a americké univerzitní programy jsou často daleko odbornější a kvalitnější než obdobné programy na britských univerzitách, kde dochází k snižování počtu kontaktních hodin se studenty a k zvyšování školného.

Odborníci poukazují na to, že je v současné globalizované době nezbytně nutné, aby studenti měli zkušenost ze života a studia v jiných společnostech, než je jejich vlastní. Získávají tím obrovské výhody v mezinárodní konkurenci o zaměstnání.

Společnost BBC také na svých stránkách informuje, že univerzitní výuka v mnoha předmětech, prováděná v angličtině na německých univerzitách, je často o hodně kvalitnější než obdobná výuka na univerzitách britských, a v Německu většinou neplatí studenti z EU žádné školné.

V důsledku zavedení vysokého univerzitního školného na anglických vysokých školách nabízejí nyní četné evropské univerzity anglickým studentům studium v angličtině buď zadarmo, anebo za daleko nižší než anglické školné.

Četné evropské univerzity provádějí marketingové kampaně na britských středních školách, kde jejich pracovníci informují středoškoláky před maturitou o možnostech studia v angličtině na univerzitách v různých zemích Evropy.

Neměly by podobné marketingové kampaně provádět na anglických středních školách i české vysoké školy?

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Veletoče ministra Kalouska

3. 12. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Lidská paměť je velmi krátká a pokud jde o výroky českých politiků, nefunguje snad paměť vůbec. Proto si politici mohou dovolit bez následků tlachat, co jim slina na jazyk přinese a nezatěžovat se příliš myšlením. Ještě před třemi roky uklidňoval Kalousek veřejnost tím, že nestojíme před žádnou krizí a nepotřebujeme žádná mimořádná opatření, neboť recese tuzemské ekonomice nehrozí. "Končí výjimečně dobré časy. Začínají časy nikoli krizové, ale normální," tak viděl tento jasnozřivý politik situaci v říjnu 2008. Již samotná představa, že by ekonomika malé země jako nějaký uzavřený samostatně existující systém byla ušetřena toho, co se děje kolem ve světě, svědčí o Kalouskových kvalitách. Ví takový člověk vůbec, o čem hovoří?

32985