Neobratné Cameronovo bruselské veto vyvolává v britské vládě rozhořčenou kritiku

13. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Ukazuje se, že britské ministerstvo zahraničí bylo vyloučeno z příprav na bruselský sumit minulý pátek. Čelní liberální demokrati tvrdí, že Cameron šel na jednání v Bruselu "bez informací, bez přátel a bez ochoty ke kompromisu".

David Cameron a jeho zástupce, šéf liberálnědemokratické strany Nick Clegg, se dvakrát sešli k samostatné schůzce, aby vyřešili svůj spor v této věci.

Avšak Clegg odmítl v pondělí si v Dolní sněmovně sednout vedle Camerona, když vysvětloval své rozhodnutí v Bruselu. Liberální demokraté v britské vládě charakterizovali Cameronovo chování v Bruselu jako "neuvěřitelně neobratné". Jeden z nich dodal: "Teprve teď to začíná Cameronovi a ministru financí Osbornovi docházet, jakou obrovskou chybu udělali. Jednali za nás bez nás a zaplatíme za to všichni obrovskou cenu."

Liberálnědemokratický ministr životního prostředí Chris Huhne vyjádřil svou frustraci, že bude Británie v budoucnu vyloučena v EU z klíčových jednání: "V Bruselu je známé toto úsloví: Když nejste v místnosti, jste na jídelním lístku." Liberální demokrati tvrdí, že britští podnikatelé se už na ně v šoku obracejí. Poukazují také, že to, co udělal Cameron v Bruselu, je darem z nebe pro skotské nacionalisty. Cameron totiž bez konzultací učinil rozhodnutí, které bude mít pro Skotsko obrovské následky.

Vyšlo také najevo, že i když britské požadavky na partnery v EU ohledně ústupků při regulaci britských finančních institucí byly projednány v britském koaličním vládním kabinetě, dokumentace k tomu nebyla poslána spojencům v EU, a okolnosti případného veta jim nebyly vysvětleny.

Kim Darroch, britský trvalý zástupce v EU, dostal informace o britské vyjednávací strategii teprve 48 hodin před sumitem a neměl tedy čas vybudovat si v EU pro Británii potřebné politické aliance.

Ve snaze udělat vůči liberálním demokratům alespoň nějaký ústupek, konzervativci přislíbili, že Cameron nebude žalovat 26 členských států EU, že zneužívají budovy a infrastrukturu EU v Bruselu pro neevropská jednání neúplného počtu členských zemí. V pátek totiž Cameron pohrozil, že kdyby 26 členských států EU dál používalo bruselskou infrastrukturu EU bez Británie, znamenalo by to porušení Lisabonské smlouvy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6672

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2011