Nové MapyHazardu.cz odhalují nezákonnosti Ministerstva financí

4. 4. 2012

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva sdružení Brnění

Občanské sdružení Brnění představilo novou podobu Map Hazardu. Mapy ukazují všechna porušení zákona o loteriích, kterého se dlouhodobě dopouští Ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09). Do map je zaneseno 70 000 hazardních přístrojů v celé republice, které Kalouskův úřad povolil. Každý si může najít svou obec a zjistit, zda je v ní hazard povolen v souladu se zákonem.

MapyHazardu.cz se transformovaly v komplexní portál, který obsahuje mapy, časové osy, on-line prezentace a podrobné vysvětlení, v čem konkrétně Ministerstvo financí porušuje zákon.

Ministerstvo odmítá námitky Veřejného ochránce práv, odmítá respektovat Ústavní soud, odmítá rušit hazardní přístroje, které obce na svém území nechtějí. Naposledy odmítlo minulý týden zrušit hazard v Židlochovicích na Brněnsku. Ministerstvo dokonce tvrdí, že nebude respektovat ani Usnesení vlády č. 156 z 14. března 2012, které mu regulaci hazardu přikázalo.

Matěj Hollan, předseda občanského sdružení Brnění, vysvětluje důvod vzniku nových map: "Ministr Kalousek se roky směje zákonům a Ústavě do očí. Jediný, kdo v současné době navzdory všem hájí hazard odmítá zbavit Česko hazardního ráje, je pouze jeho Ministerstvo financí. Proto jsme předělali Mapy Hazardu tak, aby bylo porušování zákona ministerstvem zřejmé každému."

Michal Valoušek, programátor, vysvětluje, jak nové mapy fungují: "Na úvodní stránce stačí zadat název obce, okresu či kraje. Aplikace následně uživateli zobrazí základní informace o počtech heren a automatů v dané oblasti. Pro lepší názornost jsou numerická data doplněna vizualizací v mapě. Každý návštěvník webu tak může snadno a rychle porovnat situaci ve svém regionu s ostatními místy České republiky. Původní verze map, díky které mohli občané mapovat hazard ve svých obcích, je i nadále přístupná na adresehttp://sousedstvi.mapyhazardu.cz/"

Martin Šuba z občanského sdružení Brnění doplňuje: "Ministerstvo financí povolilo přibližně 70 000 tisíc hazardních přístrojů, to je, na počet obyvatel, nejvíce automatů na světě. Od roku 2007 do roku 2011 Češi vsadili do automatů cca 378 miliard korun a tvrdý hazard zaplatil v tomto období 0,- korun na daních. Vinou masivního porušování zákonů Ministerstvo financí změnilo celou zemi v blikající panoptikum a snahou konkrétních úředníků ministerstva je tento stav co nejdéle udržet."

Prostřednictvím Map dosud lidé zmapovali hazard v 90 obcích České republiky. V mnoha obcích se MapyHazardu.cz staly základem pro kampaně proti všudypřítomnému hazardu, hazard mapovali zastupitelé, úředníci i aktivní občané. Současná podoba Map ukazující porušování sousedství zůstává součástí nového portálu, je přesměrovaná na adresu www.sousedstvi.mapyhazardu.cz.

0
Vytisknout
8036

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012