Německo rozděluje debata o "Dni veteránů"

6. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý ministr obrany De Maiziere v souvislosti s rostoucí německou přítomností po světě vyzval k zavedení každoroční oslavy Dne veteránů. Při něm by měla být připomenuta památka bývalých vojáků, žijících i nežijících. V mnoha zemích jde o běžnou tradici, v Německu však návrh vyvolal smíšené reakce.

První německá zahraniční mise od konce 2. světové války se uskutečnila v roce 1991 během války v Perském zálivu. Od té doby v zahraničí sloužilo 300 000 vojáků - v operacích v Kosovu, Africkém rohu a Afghánistánu. Bundeswehr zaznamenala více než stovku padlých.

Vzhledem k německé historii mají však někteří opoziční politici se zavedením podobného svátku problémy. Na druhé straně armáda návrh vítá a stejně tak vládnoucí křesťanští demokraté.

Potíže také vyvolává hledání vhodného data. Původně ministr navrhoval slavit svátek na Volkstrauertag (státní svátek od roku 1952 připomínající oběti válek a útlaku po celém světě). Druhý návrh počítal s 2. dubnem, protože v tento den v roce 2010 v Afghánistánu padli tři vojáci. nyní chce ministr svátek slavit 22. května - na výročí založení Spolkové obrany (Bundeswehr) v roce 1956.

Otázkou také je, jací veteráni mají být vlastně připomínáni. Ti kdo sloužili v zahraničí, nebo prostě všichni délesloužící příslušníci ozbrojených sil? Německo od 2. světové války do roku 1991 nemělo žádné klasické válečné veterány, protože se neúčastnilo bojových operací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8067

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012