Zpověď lůzy

27. 4. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

Jsem učitelem na základní škole a odborným asistentem na vysoké škole, píše Václav Meškan. Přirozeně levicově zaměřený, mám-li se držet historicky vžitých termínů. Ani chudý, ani bohatý, na finanční situaci jsem nikdy nežehral. Nejsem fanouškem současné plytké kultury, nečtu bulvár, nesleduji telenovely. O politiku jsem se nikdy příliš nezajímal. Tedy až do doby celkem nedávné, kdy jsem už dále nedokázal být lhostejný k prohlubující se morální krizi naší společnosti. Nečinnost by byla nezodpovědností k budoucnosti své a budoucnosti dalších generací.

Spolu s více jak 100 000 lidmi jsem se sešel na pokojné kultivované demonstraci. Byl to veliký zážitek, dlouho jsem neviděl v naší zemi takovou jednotu takového množství lidí, kterým není jedno, že náš tak zvaný "demokratický" stát se stal oligarchií arogantních mocipánů, kteří se dlouhodobě vysmívají svým voličům. Přišli jsme vyjádřit svou nespokojenost veřejně na Václavské náměstí -- symbol svobody a demokracie naší země. Nejsme ovšem naivní, nevolali jsme společně pouze po změně vlády, která společenskou krizi vygradovala nad únosnou míru, ale především po změně systému, který tuto krizi způsobil a který je s touto krizí bytostně spojen.

Od této veliké události uteklo několik bouřlivých jarních dní, během kterých se neustále dovídám, že já a dalších 100 000 lidí jsme zmanipulovanými konzumenty bulvárních plátků, podobně orientovaných televizních kanálů a piva, loutkami odborářů a komunistů, tupou lůzou. Jsem denně urážen politiky a jejich médii. (Vy)volení zástupci v parlamentu mi dávají nepokrytě najevo, že má role v této "demokratické" zemi spočívá toliko v odvádění daní a občasném přeskupení mocenských (j)elit u koryt. Prý nejsem dostatečně kompetentní, abych rozhodoval o věcech, o kterých rozhodují oni -- odborníci, hlavy na/pomazané.

Vážení pánové a jejich mediální posluhovači! Nezapomínejte, že tahle země patří nám -- občanům! Všichni lidé v této zemi jsou si rovni bez ohledu na rasu, pohlaví, věk, vzdělání či stav konta, a nikdo, ani vy, není rovnější! My volíme vás, své zástupce, abyste z našich daní pracovali v náš obecný prospěch! My jsme vaši přímí nadřízení! V této zemi budeme bojovat za systém, v němž my -- občané -- budeme přímo kontrolovat vás -- volené zástupce. Za demokratický systém, ve kterém budeme mít možnost rozhodovat o všem, o čem dnes rozhodujete vy za nás, a budeme jako příslovečný Damoklův meč hlídat, zda konáte své služby lidu za jeho peníze dobře! Protože tohle je jediná opravdová demokracie!

V sobotu 21. 4. jsme vám to přišli říci velmi poklidně na Václavské náměstí a vy si nevážíte naší kultivovanosti. Neurážejte nás, nezesměšňujte nás, berte nás velmi vážně! My jsme odhodlaní vytrvat! My bojujeme za naší zemi tak, jako v minulosti mnozí před námi!

0
Vytisknout
23633

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2012