Libyjec, "nevinně odsouzený" za spáchání atentátu na letadlo Pan Am v Lockerbie r. 1988, zemřel

20. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Abdelbaset al-Midžráhí, pracovník libyjských tajných služeb, který byl odsouzen v Británii za to, že údajně spáchal atentát na americké letadlo společnosti Pan Am, které vybuchlo nad skotským městem Lockerbie v prosinci 1988, v neděli zemřel na rakovinu prostaty.

V dlouhém rozhovoru v televizi BBC zopakoval v neděli v poledne při příležitosti Midžráhího smrti dr. James Swire, jehož dcera při výbuchu letadla zahynula, četná fakta, která podle něho dokazují, že Miždráhí byl odsouzen za atentát nevinně. Šlo o syrskou, nikoliv libyjskou bombu, která byla podle dr. Swirea umístěna v letadle Pan Am na žádost Íránu. Írán se tak Spojeným státům pomstil za sestřelení íránského dopravního letadla.

R. 2009 skotská vláda Midžráhího propustila z vězení z humanitárních důvodů, podle lékařských odborníků bylo pravděpodobné, že do tří měsíců zemře. Podmínkou pro propuštění z milosti však bylo, aby se Midžráhí vzdal práva na revizi svého procesu, což učinil.

Po pádu režimu Muammara Kaddáfího se začaly ozývat četné hlasy, zejména z USA, aby byl Midžráhí vrácen do vězení, či znovu postaven před soud, nová libyjská vláda však uvedla, že nedovolí deportaci žádného Libyjce z Libye.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
7474

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2012