Jednání o íránském jaderném programu takřka zkolabovala, budou však přesto pokračovat

20. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Diplomaté Íránu a šesti světových mocností se snaží zachránit problematická mezinárodní jednání o íránském jaderném programu. V úterý se dohodli, že rozhovory budou prodlouženy sérií jednání na nižší úrovni, k níž dojde v červenci. A to navzdory faktu, že pokrok směrem ke kompromisu je velmi malý a na obou stranách je zřetelná frustrace a nedůvěra.

Bez podstatného pohybu vpřed bylo dohodnuto pokračovat v technických rozhovorech 3. července v Istanbulu, kde jednání skončila v dubnu. K oznámení tohoto rozhodnutí došlo na tiskové konferenci v hotelu naproti budově ruského ministerstva zahraničí.

Komisařka pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Catherine Ashtonová, která byla hlavní vyjednavačkou, prohlásila: "Začali jsme se zabývat kritickými tématy. Nicméně zůstává jasné, že tu jsou významné rozdíly mezi podstatami dvou stanovisek." Podle Ashtonové si Írán musí vybrat, zda je ochoten vytvořit prostor pro fungující diplomacii.

Hlavní íránský vyjednavač Sajíd Džalilí považuje jednání za "vážnější, realističtější a podstatně překročily pouhá vyjadřování perspektiv a stanovisek". Zdůraznil však základní íránské stanovisko, podle nějž obohacování uranu nebude předmětem jednání. "Neexistuje důvod nebo omluva pro pochybnost ohledně mírových cílů íránského jaderného programu", dodal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6294

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2012