NATO dnes bude řešit kauzu sestřelu tureckého průzkumného letounu

26. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Úlomky průzkumného letounu RF-4E byly včera nalezeny v syrských teritoriálních vodách. Turecko však tvrdí, že se letoun v době zničení syrskou protivzdušnou obranou nacházel v mezinárodním vzdušném prostoru. Syrská strana vidí incident naprosto jinak: Podle ní průzkumná varianta starší americké stíhačky testovala v jejím vzdušném prostoru systém protivzdušné obrany, když byla zničena. Záležitost dnes na základě turecké žádosti o konzultace podle článku 4 Severoatlantické smlouvy posoudí Rada NATO.

Letoun RF-4E tureckého vojenského letectva v pátek v 10:28 místního času vzlétl ze základny Erchan na jihovýchodě země. Podle turecké verze měl za úkol testovat národní radarový systém a byl neozbrojen. (Letoun ve verzi RF-4E je určen k taktickému průzkumu a to že je neozbrojen tedy není nikterak překvapivá informace - pozn. KD.) Během půl hodiny se letoun dostal nad mezinárodní vody Středozemního moře na jihovýchod od syrské hranice a tam zmizel z obrazovky radaru. Za nějakou dobu syrská státní agentura SANA zveřejnila zprávu, že protivzdušná obrana zničila neznámý letoun pronikající do vzdušného prostoru Sýrie. 

Turecká strana přiznala, že letoun na krátkou dobu pronikl do syrského vzdušného prostoru. Obě země spolupracovaly při pátrání po zbytcích letounu a osádce. 

Poté ovšem turecké ministerstvo zahraničí požádalo NATO o konzultace v souladu s článkem 4 Severoatlantické smlouvy a objevily se úvahy o tom, zda se z incidentu stane přiznivci intervence netrpělivě očekávaný casus belli. Turecké ministerstvo teď tvrdí, že letoun byl sestřelen "třináct mil od syrské hranice" a tu překročil teprve během neřízeného letu po sestřelení. Úlomky byly nalezeny v syrských vodách v hloubce 1,3 km. Osádku se nalézt zatím nepodařilo. 

Sýrie se domnívá, že průzkumný letoun patrně testoval její systém protivzdušné obrany, nikoliv turecký, jak uvádí Ankara. Byl podle Damašku sestřelen pouhý kilometr od pobřeží, v malé výšce a při letu velkou rychlostí. Syrská protivzdušná obrana představuje hlavní překážku otevřené vnější intervence do vnitřního konfliktu, který trvá již patnáct měsíců. Turecko přitom poskytuje části povstalců své území jako základnu a umožňuje Saúdské Arábii, Kataru a podle posledních informací také CIA působit na svém území ve prospěch syrských povstalců, kteří jsou zde vyzbrojováni a cvičeni. 

Ruské zdroje a radikální příznivci intervence očekávají, že se dnešní konzultace mohou stát začátkem procesu vedoucího k otevřené intervenci NATO v Sýrii. Jiní poukazují na postoj Ruska, Číny a Íránu, sílu syrské armády a nechuť většiny členských zemí NATO (s výjimkou anglosaského bloku) vrhnout se do obtížné ozbrojené operace bez jasného politického cíle a realistického plánu poválečného uspořádání, což jsou podle nich důvody, proč je intervence spíše nepravděpodobná.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6215

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2012