Putin během návštěvy Izraele vyjádřil podporu Asadovi

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin během dvoudenní návštěvy Izraele v pondělí prohlásil, že ačkoliv není syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi zavázán, vyzývá Západ, aby si věci pořádně rozmyslel, než se ho pokusí svrhnout. Listu Haarec to řekly nejmenované izraelské diplomatické zdroje.

"Požádali jsme Putina, aby aktivněji pracoval na zachování stability v Sýrii, aby se předešlo získání biologických a chemických zbraní Hizballáhem nebo jinými teroristickými skupinami," řekl Haarecu jeho zdroj. "Putin prohlásil, že není Asadovi zavázán, ale že Rusko a Sýrii spojují strategické vztahy."

Během jednání s prezidentem Šimonem Peresem Putin hovořil o možnosti, že by západní země jednaly ve smyslu svržení Asadova režimu v Sýrii. 

"Podle mých zkušeností si musíte promyslet důsledky činu předtím, než ho uděláte," citoval zdroj Putina. "Podívejte se, co se stalo v Iráku a Afghánistánu. Co se týče Sýrie, je třeba důkladně promyslet, zda opozice, která se dostane k moci, bude tím co si Západ přeje, nebo jestli to dopadne úplně opačně."

Peres údajně předložil Putinovi návrh podřídit Sýrii na dva roky kontrole Ligy arabských států a OSN, dokud neproběhnou demokratické volby. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7919

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2012