V boji o moc se rumunský Ústavní soud postavil na stranu prezidenta Basescu

11. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Rumunský Ústavní soud rozhodl, že většina voličů musí v referendu potvrdit odvolání současného rumunského prezidenta Traiana Basescu. Zřejmě bude tedy obtížné pro jeho odpůrce se ho zbavit. Úterní rozhodnutí Ústavního soudu je nejnovější kapitolou v úporném boji o moc v Rumunsku mezi politickými frakcemi loajálními Basescovi a stoupenci jeho soupeře, premiéra Victora Ponty.

Boj o moc v Rumunsku vedl k mezinárodnímu znepokojení ohledně vlády zákonnosti a demokracie v této zemi, která vstoupila r. 2007 do Evropské unie.

Minulý pátek schválil rumunský parlament, jemuž dominují Pontovi stoupenci, hlasováním rozhodnutí, aby byl Basescu odvolán z úřadu. Parlament ho obvinil, že zasahuje do záležitostí, které jsou prerogativou premiéra, že se snaží ovlivňovat rozhodnutí soudu a veřejně uráží bigotními výroky Romy a invalidy.

Basescu se brání, že sice hovoří otevřeně, ale nespáchal žádné vážné porušení ústavy.

V pondělí potvrdil Ústavní soud rozhodnutí parlamentu o Basescově odvolání, ale určil 29. červenec jako datum pro celonárodní referendum, zda má Basescu skutečně odejít z úřadu. Podle pozorovatelů není jisté, zda se referenda účastní nejméně 50 procent rumunských voličů, což je podmínkou jeho platnosti.

Premiéra Pontu požádali činitelé Evropské unie, aby ve čtvrtek vysvětlil v Bruselu, co se v Rumunsku děje. Basescu byl zvolen r. 2004 a r. 2007 se ho parlament pokusil odvolat, ale i tehdy Basescu přežil referendum. Basescu je pravicový politik, ale jako prezident nesmí být členem žádné politické strany.

Rumunský prezident rozhoduje o zahraniční politice, má k dispozici mocnou tajnou službu a řídí obranu země.

Premiér Ponta je členem levicové sociálně-demokratické strany. Stal se premiérem 7. května 2012. Je to už třetí rumunský premiér za poslední čtyři měsíce poté, co předchozí dva museli rezignovat, protože se snažili prosazovat nepopulární vládní škrty.

Na rozdíl od svých předchůdců se Ponta snaží Basesca zničit.

Koalice rumunských sociálních demokratů a liberálů zaznamenala v červnových volbách velmi silnou volební podporu, ale Pontova popularita poklesla, poté, co byl obviněn, že opsal velké části své doktorské práce z r. 2004, což posléze potvrdil panel rumunských akademiků.

Ponta, 39, přiznal, že neuvedl odkazy na své zdroje v poznámkách pod čarou, ale jen v bibliografii.

Basescu, 60, je bývalý námořní kapitán a je poslední dobou v důsledku svých vládních škrtů a konfrontačního vystupování silně nepopulární, avšak někteří lidé zastávají názor, že se k němu parlament jeho odvoláním zachoval neférově.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
5643

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2012