Jsou ekonomové podlidi?

12. 7. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 4 minuty

Je-li Tomáš Sedláček hvězdou mezi ekonomy, členem NERVu a hlavním makroekonomickým stratégem ČSOB, musí se intelektuální úroveň ostatních ekonomů pohybovat někde mezi Ivetou Bartošovou a planktonem.

Problémem Ekonomie dobra a zla, která se ani po třech letech neztrácí z žebříčku bestsellerů, není její autor. Tomáš Sedláček je přesně tím, čím má ve svém věku být. Jeho životní postoje jsou sympatické. Zdá se, že je to chytrý mladý muž s rašícími výhonky budoucí moudrosti. Problémem knihy, kterou napsal, je její úspěch.

Jak myslet

12. 7. 2012

čas čtení 9 minut

KD│ Kultury, které přetrvávají, vyčleňují chráněný prostor pro ty, kdo zpochybňují a napadají národní mýty. Umělci, spisovatelé, básníci, aktivisté, novináři, filosofové, tanečníci, hudebníci, herci, režiséři a odpadlíci musejí být tolerováni, pokud má být kultura schopna vycouvat z katastrofy, napsal Chris Hedges.

ANALÝZA PROJEKTU GENERÁLNÍHO ŘEDITELE, PŘEDLOŽENÉHO RADĚ ČT

ČT3: A co děti, budou si mít kde hrát?

12. 7. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 55 minut

Rada ČT se chová jako slepá, hluchá a blbá. Proces projednávání dětského kanálu, který začal na posledním zasedání Rady 11. 7. 2012, odporuje logice i dikci zákona o ČT. Generální ředitel ČT Dvořák se chová jako diletant, rozhazující cizí peníze a Rada tento postup nerozporuje. Tím se radní stávají servilně přitakávajícími spoluviníky. Jediný z nich, který má rozum v hlavě a dal si práci s přečtením zákona, je docent Mezulánik z mediální katedry UJAK. Jeden z patnácti – není to trochu málo???

Britské listy exkluzivně disponují Dvořákovým projektem ČT3. Podle projektu má kanál pro děti vysílat 24 hodin. Je ten člověk normální?

Deklarace Occupy Praha - Klárov

12. 7. 2012

čas čtení 8 minut

Níže publikovaný text je výstupem pracovní skupiny "Deklarace", jež je jednou z pracovních skupin tohoto hnutí Occupy v ČR. Jedná se o dokument představený na veřejném sněmu v Praze - Na Klárově dne 1.7. 2012. Celý text je pak určen k další diskuzi, proto bychom jej rádi rozšířili mezi občany, aby se i oni mohli ke znění deklarace vyjádřit, a to buď na našich stránkách nebo přímo na jednom z veřejných sněmů v parku v Praze Na Klárově. Chtěli bychom tak přispět k rozproudění celospolečenské dikuze nad dosavadním fungováním našeho státu a jeho dalším směřování.

S přátelským pozdravem

Luboš Rypka, Pavel Nazarský a další členové pracovní skupiny "Deklarace" hnutí Occupy Praha

Co je genocida?

12. 7. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

K 17. výročí masakru v Srebrebnici, který připadá na 11. července, byla odvysílána naprosto konvenční reportáž, jako tomu už bývá železným pravidlem ZDE. Podle autorů jde o " příběh události, která jako jediná v poválečných dějinách Evropy smí nést pojmenování "genocida"." Je genocida zabíjení v boji ZDE, systematické popravy mužů nad 15 let a skutečnost, že 23 000 žen a dětí bylo smrti ušetřeno a odvezeno do bezpečí? A jak to, že byl počet zabitých v Srebrenici uveden ještě dřív, než mohl být znám ZDE? Nevím... V tom případě by kupříkladu americký útok na iráckou Fallúdžu v roce 2004 genocidou mohl být, protože děti a ženy zde byly zabíjeny bez rozdílu ZDE. Nicméně o událostech ve Fallúdži coby posvěcené genocidě v podstatě nikdo nehovoří.

Je důležité zdůraznit, že ani omylem nejde o popírání tragických událostí v Srebrenici, jak by se někteří horlivci mohli domnívat. Běží zde o kritiku účelového nálepkování termínu "genocida" na zločiny těch druhých, zatímco bagatelizujeme, či dokonce ignorujeme zločiny naše.

Chyby v překladech z Avneryho

11. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení < 1 minuta

Jako vždy je text Uri Avneryho mimořádně zajímavý, když ne kvůli obsahu samému, pak především jako důkaz existence izraelské demokracie. Avnery totiž samozřejmě v Izraeli není sám, kdo kritizuje vládu a její kroky a vyzrazuje zajímavé detaily ze zákulisí, jehož byl před mnoha léty (je mu přes osmdesát let) svědkem a nahlížejícím novinářem.

Mám jen poznámku k přechodníkům v překladu, které jsou všechny ženské, překladatel asi vycházel z anglického textu a gerundia ho zmátla. To se bohužel děje v české žurnalistice stále častěji. Velice by mě zajímalo, kteří palestinští žurnalisté stojí také na disidentských pozicích a kritizují svůj establishment jako Avnery a s ním spříznění autoři v Izraeli. Daniel Veselý nebo Václav Jumr je jistě znají a mohli by nás s jejich texty seznámit.

Kandidát na prezidenta Zeman rozčílil Duku a Graubnera

11. 7. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení < 1 minuta

Na Velehradě, kam byl expremiér pozván na koncert Dnů lidí dobré vůle 2012, požadoval od představitelů katolické církve k restitucím církevního majetku všeobecné referendum. Tím vzbudil v představitelích kléru silnou nelibost. Veškerá přítomná média jeho výroky o referendu zamlčela.

Olympijské hry v Londýně jsou symbolem války a nezřízené korporátní moci

11. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Rozsah a viditelnost vojenských a bezpečnostních operací v Londýně, včetně pravomocí úřadů potlačovat protesty a dokonce odstraňovat kritické plakáty ze soukromých bytů, jsou naprosto přehnané.

Oblast kolem londýnského stadionu pro olympijské hry, které začnou přibližně za čtrnáct dní, začíná vypadat jako vojenská okupační zóna. Olympijské hry jsou ohniskem největší britské bezpečnostní mobilizace od konce druhé světové války, píše v deníku Guardian Seamus Milne.

O mystifikaci v českém politickém životě

12. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dokumentární film Richarda Komárka Národ mystifikace, o podvodnících v české podnikatelské, veřejné i politické sféře, se vysílal na ČT 2 ve středu 11. července ve 20 hodin. Nad fenoménem podvádění v české veřejné sféře se ve filmu zamýšlí celá řada českých politických komentátorů, mj. i Jiří Pehe a Jan Čulík. Videozáznam pořadu je ZDE

Americké speciální jednotky tajně operují v destabilizovaném Mali

11. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Mali v důsledku změny režimu v sousední Libyi upadlo do chaosu, když tuarežští povstalci na severu vybavení materiálem "prosakujícím" z bývalých Kaddáfího skladů využili křehkosti centrální moci po březnovém puči a zahájili ofenzívu. Krátce po puči proti demokratické vládě také USA oficiálně přerušily veškerou vojenskou spolupráci. Jenže pak 20. dubna nad ránem spadl vůz Toyota Land Cruiser z mostu do řeky Niger. Z vody byla vytažena mrtvá těla tří amerických commandos a tří marockých prostitutek, uvedl oficiální armádní list Stars and Stripes.

V boji o moc se rumunský Ústavní soud postavil na stranu prezidenta Basescu

11. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Rumunský Ústavní soud rozhodl, že většina voličů musí v referendu potvrdit odvolání současného rumunského prezidenta Traiana Basescu. Zřejmě bude tedy obtížné pro jeho odpůrce se ho zbavit. Úterní rozhodnutí Ústavního soudu je nejnovější kapitolou v úporném boji o moc v Rumunsku mezi politickými frakcemi loajálními Basescovi a stoupenci jeho soupeře, premiéra Victora Ponty.

Boj o moc v Rumunsku vedl k mezinárodnímu znepokojení ohledně vlády zákonnosti a demokracie v této zemi, která vstoupila r. 2007 do Evropské unie.

Kalouskovy noční můry a jiné nevolnosti

11. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Vlasta Parkanová, kolem které se dnes točí český mediální svět, je sice hlavní osobou kauzy CASA, ale hlavní roli v ní hraje ministr financí Miroslav Kalousek. Je snad namístě, aby se pan Kalousek takto čílil, když se kauza týká někoho úplně jiného?

Annan: Asad spolupracuje při snaze ukončit násilí

11. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Syrský prezident je otevřen ukončení násilí ve své zemi cestou postupného procesu, prohlásil vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Nejprve by mělo dojít na oblasti nejhůře postižené násilím a postupně pokračovat po celé zemi.

Rusko vyslalo k syrským břehům válečná plavidla

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko které usiluje o roli nejvýznamnějšího mezinárodního zprostředkovatele v syrské krizi v úterý oznámilo, že vyslalo do Středozemního moře flotilu válečných plavidel, z nichž některá vplují do doku v syrském Tarsu. Uskupení zahrnuje několik vyloďovacích plavidel s námořní pěchotou na palubě.

Kreml zasahuje proti svobodě internetu

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament bude ve středu jednat o novém zákoně o internetu a podle aktivistů to bude nejnovějším projevem rostoucího potlačování občanských svobod v Rusku.

Nový navrhovaný ruský zákon požaduje vytvoření federálního serveru, na němž bude seznam zakázaných internetových stránek. Poskytovatelé internetových služeb budou mít povinnost takové stránky zlikvidovat. Podle autorů z wikipedie vznikne "ruská verze zotročeného čínského internetu".

Aktivisté v Putinově straně Jednotné Rusko, kteří nový zákon podporují, argumentují, že zákon má být zaměřen proti dětské pornografii a proti stránkám, které podporují užívání drog a sebevraždy mladistvých.

EU "prosazuje protipirátskou dohodu zadními vrátky"

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropská unie je obviňována, že se snaží prosadit zadními vrátky kontroverzní dohodu, která by donutila poskytovatele internetových služeb předat vládám osobní údaje všech osob, podezřívaných z porušování autorských práv na internetu.

Z prozrazených dokumentů vyplývá, že nejkontroverznější části dohody ACTA, kterou v minulých dnech drtivou většinou odmítl Evropský parlament, jsou také součástí obchodní dohody mezi EU a Kanadou, nazvané CETA. A jednání o této dohodě je v konečné etapě.

Experti varují, že stoupenci této dohody - mezi nimiž je i Evropská komise - se snaží přimět europoslance, aby schválili nejkontroverznější ustanovení, která jsou součástí kanadsko-evropské smlouvy s tím, že je pak nebudou moci odmítnout v rámci smlouvy ACTA, až je schválí v této dohodě s Kanadou.

"Evropský parlament promluvil velmi hlasitě. Zahrnout tatáž odmítnutá ustanovení do daleko větší obchodní dohody bude daleko obtížnější odmítnout. Jestliže bude dohoda CETA schválena, Evropská komise pak bude europoslancům argumentovat, že už nemohou odmítnout dohodu ACTA," varuje profesor práva Michael Geist z University of Ottawa, který tyto dokumenty objevil.

Podrobnosti ZDE

Vznikla "tichá" aliance proti americkému dolaru?

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Něco se děje. Čína jen za prvních pět měsíců letošního roku dovezla z Hongkongu 315 tun zlata, neboli takřka 50% svých dosavadních rezerv. Co do absolutního velikosti zlatých rezerv se tak dostala před Švýcarsko (1 040,1 tuny; ČLR nyní 1 054,1 tuny) na šesté místo ve světě.

Chlouba lidu

11. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Budou-li se dávat na Hradě zase metály, mám návrh. Za péči o ceny a lidi v této pohádkové Nečasové zemi uprostřed Evropy, odměnil bych naše milé energetické štětičky. Dokáží vysvětlit i mrtvému, že stále musí platit více za plyn a za elektřinu; plynu není nikdy dost; známý zastrčil šlauch do pusy, přelepil leukoplastí a Sbohem živote v zemi, kde dnes znamená předevčírem! Přátelé, život není určen slabým povahám, to si laskavě zapište za uši.

Slámova Čtyři slunce byla pro mě nejlepším filmem karlovarského festivalu

10. 7. 2012 / Dominika Švecová

čas čtení 23 minut

V Karlových Varech se letos promítaly nejméně tři filmy, které, každý z nich trochu jiným způsobem, pojednávají o umírání starých lidí a o tom, jak se s jejich postupným odchodem ze světa vyrovnávají jejich blízcí. Film Láska německého režiséra Michaela Hanekeho líčí příběh dvou starých manželů, učitelů hudby v důchodu poté, co manželka utrpí mrtvici a od té doby nezadržitelně spěje k smrti. Její milující manžel se o ni vzorně a láskyplně stará, až ji jednoho dne udusí polštářem, protože už nesnese pohled na její utrpení a na to, jak se propadá do imbecility. Na filmu Láska mě zaujalo, jak neuvěřitelně realisticky je příběh umírání staré ženy a vztahu mezi ní a jejím manželem tímto filmem vylíčen. Film je založen na analýze intenzivních vztahů mezi oběma manžely a jejich dcerou. Film byl nesmírně realistický. Potvrdil mou zkušenost, že takto to s umíráním skutečně je. Haneke má velmi dlouhé záběry. Ale když nad nimi přemýšlím, právě proto jeho film působí nesmírně autenticky.

Hanekeho Láska má zajímavou vazbu na film českého režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce.

27726

Polski film Marka Najbrta: nekonečné hraní na českém písečku

5. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

< Delegace k snímku Polski film na pódiu před promítáním v Karlových Varech. Není to trochu přehnané? Signalizuje to sebevědomí tvůrců, nebo co? (JČ)

V ohnisku velkého zájmu českých médií se octl Polski film režiséra Marka Najbrta, jediný český film v letošní hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu. Název je zřejmě ironický: ve filmu je zmínka o tom, že český výraz "to je pro mě španělská vesnice" (tedy: tomu vůbec nerozumím) se polsky řekne "to je český film". Takže se tvůrci tohoto filmu Polákům a Polsku za tuto urážku jaksi pomstili a nazvali na oplátku své na první pohled chaoticky vypadající dílo "Polski film". (Jinak: polsky by se to řeklo "Film polski", nikoliv "Polski film", takže i tato jazyková nesprávnost, úmyslná? cosi signalizuje: "na jiných kulturách nám naprosto nezáleží, všechno sledujeme ze svého českého rybníčku a zkreslujeme to českým pohledem".)

Válka lží

10. 7. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

Tento týden před třiceti lety překročila izraelská armáda libanonské hranice a zahájila nejstupidnější válku v dějinách Izraele. Válka trvala 18 let. Bylo zabito na 1500 izraelských vojáků a neznámý počet Libanonců a Palestinců. Téměř všechny války jsou založeny na lžích. Lži jsou považovány za legitimní válečné nástroje. Libanonská válka I (jak byla později nazývána) byla skvělým příkladem. Od počátku až do konce (pokud již skončila) to byla válka klamu a podvodu, nepravd a záměrných výmyslů.

Lži začaly již oficiálním názvem: "Operace Mír v Galileji".

Církevní restituce?

10. 7. 2012 / Milan Kohout

čas čtení 3 minuty

Respektovat náboženství je něco jiného, než se jím nechat ovládat, zotročovat a oblbovat. Aneb organizovaná náboženství můžou být pro někoho, kdo se není schopen vyrovnat s představou smrti, dobrým sluhou, ale pro nás, kteří tyto berle nepotřebují, se náboženské organizace stávají zlým, nebezpečným a zotročujícím pánem.

Já jsem, jako komunistickou vládou vyštvaný chartista, odjížděl z bývalé totalitní republiky sice nevěřící, ale s velkou úctou k náboženství. Tenkrát bych určitě podporoval vznik dobře finančně zajištěných náboženských organizací. Dnes po mé dvacetipětileté zkušenosti s mocí reálných náboženských organizací ve Spojených státech už nikoliv.

Nouriel Roubini: Krize roku 2013 bude horší než v roce 2008

10. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Caroline Connan z Bloomberg Television hovoří v Aix-en-Provence s ekonomem Nourielem Roubinim o "chamtivých" bankéřích, nevyřešené evropské krizi a rizicích, která čekají globální ekonomiku v roce 2013.

Roubini se nedomnívá, že by takové věci jako jednotlivé skandály bank mohly na stávajícím kasínovém kapitalismu něco změnit. Upozorňuje, že banky v roce 2008 "příliš veliké, než aby padly" jsou dnes ještě větší a na jejich praktikách se nic podstatného nezměnilo. Na samoregulaci finančního sektoru nevěří.

Poslední summit EU podle Roubiniho opět nic nevyřešil a protože v jádrové oblasti EU existuje silný odpor proti společným dluhopisům (i jakýmkoliv měkčím formám mutualizace dluhu), hrozí další krize nikoli v řádu měsíců, ale týdnů.

Napřesrok už toho evropští politici budou moci reálně ovlivnit dosti málo, eurozóně hrozí kolaps; USA patrně upadnou do další recese. Zbrzdění růstu čínské ekonomiky se stále více vzdaluje ideální představě "měkkého přistání" a další rozvíjející se země také zažívají ostré zpomalování. Kromě toho v důsledku selhání rozhovorů o íránském jaderném programu hrozí po amerických prezidentských volbách (ať už dopadnou jakkoliv) velká válka, která by však velmi rychle zdvojnásobila ceny ropy a způsobila další fatální zbrzdění globální ekonomiky. Tu může potkat mnohem horší krize než v roce 2008, protože možnosti protikrizových opatření jsou už kvůli akumulaci ohromných dluhů insolventních vlád prakticky vyčerpány.

Pane kardinále Dominiku Duko,

9. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 15 minut

píší Vám jako člověk věřící, který svou víru považuje za záležitost ryze niternou až intimní a zároveň jako člověk, který se ve svých 13 letech rozhodl nechat se pokřtít v kostele Sv. Antonína na Praze 7. Je možné, že jsem již z řad Vašich oveček dávno vyškrtnut, protože na bohoslužby nechodím a kostel navštěvuji spíše tehdy, když v něm žádné kázání neprobíhá. Nečiním tak z nedostatku víry, ale z přesvědčení, že k rozjímání potřebuji více méně samotu a ticho, třebaže varhanní hudbu miluji a lidskou společnost mám rád.

Naši Muslimští bratři

10. 7. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

Každý dnes již ví, proč jsme zakotvili v Palestině. Když Bůh instruoval Mojžíše, aby se před faraónem hájil a požádal jej, aby dovolil jeho lidu odejít, řekl mu Mojžíš, že pro tento úkol není vhodný, protože "mám neobratná ústa a neobratný jazyk." (Exodus 4, 10 - CEP). Ve skutečnosti, v hebrejském originálu, Mojžíš Bohu řekl, že má "těžko v ústech a ztěžklý jazyk". Měl mu říci, že je rovněž těžký na uši. A tak když mu Bůh řekl, aby vzal svůj lid do Kanady, vzal svůj lid do země Kanaánské a strávil zde předepsaných 40 let - právě dostačujících k dosažení Vancouveru -- bloudíce sem a tam po Sinajské poušti. A tak jsme zde, v zemi Kanaánské, obklopeni muslimy.

Počet studentů na britských vysokých školách radikálně poklesl

10. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Anglie zavádí od září roční školné ve výši až 9000 liber (cca 270 000 Kč) ročně pro každého nového vysokoškolského studenta. Studium na vysoké škole se tak v Anglii stává snad nejdražším na celém světě. Úřady oznámily, že počet registrovaných studentů od nového školního roku na všech britských univerzitách poklesl, a to téměř o 8 procent. Počet anglických studentů, kteří musejí hradit školné i ve Skotsku a ve Walesu, zatímco Skotové a Welšané ve svých zemích nikoliv, poklesl celkem o 10 procent.

Postupující radikální komercializace britských univerzit vede k rychlé likvidaci univerzitního studia na základě vysokých akademických standardů, jak se v Evropě vyvinulo za posledních 400 let. Akademická měřítka jsou rychle nahrazována - většinou za bezmocného přihlížení univerzitních učitelů, podrobovaných stále dalším a dalším manažerským polovojenským testům - měřitky komerčními a manažerskými - za neustálého reklamního vychvalování nové pseudomanažerské praxe.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč se musí v ČR kafkovsky čekat na úřadech?

9. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Nový centrální registr vozidel zkolaboval po pár minutách provozu, píše IDnes. Řada lidí, kteří si vzali volno ze zaměstnání (!), aby mohli čekat na úřadě, čekala nadarmo. Je pro mě nepochopitelné, proč se stále tyto úřední záležitosti vyřizují v České republice osobně. Je to obrovské a zbytečné plýtvání času občanů.

Například ve Velké Británii se registrace vozidla, případně žádost o cestovní pas a další žádosti vyřizují poštou. Na úřadě jsem v Británii nebyl za třicet pět let svého života tam nikdy.

Proč to nejde v ČR?

Jaké to je být terčem rasismu

9. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Nadávali vám někdy do islamistů? A co takhle do džihádistů, nebo teroristů? Do extremistů? No, vítejte v mém světě, píše v deníku Guardian známý komentátor Nazir Ahmed. Každé ráno zjišťuju, kolik dalších nadávek je na internetu vrháno mým směrem.

Když jsem se začal živit psaním, nikdy by mě nenapadlo, že se stanu terčem každodeních islamofobních útoků. Poté, co jsem začal v roce 2009 pracovat pro britský týdeník New Statesman, stal jsem se okamžitě terčem internetové diskreditační kampaně, která využila série účelově sestřihaných videozáznamů projevů, které jsem před několika lety přednesl před muslimskými univerzitními studenty. Byl jsem obviněn, že jsem členem "tajné" extremistické organizace Hizb ut-Tahrir, že jsem "nebezpečná muslimská svině" stejná jako nacisti. Jeden bloger mě charakterizoval jako "umírněného švába", jehož islámská víra se "nijak neodlišuje od Abu Hamzy, Abu Qatady, Aymana al-Zawahiriho či ostatních příslušníků 'miniaturní menšiny' islámských teroristů, kteří jsou přesvědčeni, že islám musí převládnout, ať to stojí co to stojí".

Co je to islamismus?

9. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Je hodné zaznamenání, že tak jako neexistuje jednotná definice komunismu, není ani jednotná definice islamismu. Nicméně v islamismu jsou jisté charakteristiky odlišující ho od zavedených náboženství, zejména od islámu samotného.

Jedním z faktů ohledně islamismu, který ovlivňuje jeho povahu coby politické ideologie, je to že jsou islamisté schopni manipulovat Písmo a historii, aby ospravedlnili své sociopolitické cíle. Například Korán zmiňuje ctnosti "spravedlivého vůdce" a prorok Muhammad si ve společnosti kterou v Medíně založil udržoval politické stejně jako spirituální vedení, když psal smlouvy a účastnil se bitev. Z těchto důvodů je islám mnoha muslimy nahlížen jako působící ve všech sférách života, včetně politiky.

Přemysl "Oráč" Sobotka na Hrad? Raději ne!

9. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Sobotní rozhovor (7.7.2012) redaktorky Práva Nadi Adamičkové s místopředsedou Senátu panem Přemyslem Sobotkou mne mimo jiné i pobavil. Také proto, že to ostatní bych za pobavení nepovažoval, spíše by to bylo značné zpochybnění kandidatury Přemysla Sobotky na post prezidenta. Několik pasáží z jeho rozhovoru jak z pozice pobavení, tak i s té druhé bych si dovolil prezentovat.

Anketa Romano hangos:

Měl by být znovu jmenován vládní zmocněnec pro romské záležitosti?

9. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 16 minut

Robert Sutorý
Pracovník městského úřadu, Hranice.
Dle mého názoru je velmi důležité, abychom měli romského zmocněnce pro naše záležitosti. Dokázal bych si na tomto místě představit člověka jako je Ing. Karel Holomek nebo Mgr. Czeslaw Walek. V dnešní době cestu k řešení ale vidím hlavně v mladých Romech. Proto je velmi podstatné, aby byli vzdělaní a uplatnili se na trhu práce. Romové prožívají velmi těžké období, myslím si dokonce, že bude hůř. Určitě není jednoduché najít způsob, jak všechny ty věci vyřešit, už to trvá příliš dlouho.

Vítejte v Hulvátově

9. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Vzkaz sprostému i prostému nespokojenci: Všechno není blbé a na H, ovšem existují občané, kteří v hlavách nemají ani ono malé H a tváří se přitom filozoficky kulantně. Jejich filosofií je -- urážet, štvát, patlat se v H, vytvářet situace beznaděje, urážet, kupčit s voliči, trávit vztahy... Dost!

Dvě spisovatelky a hořká realita

9. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Jak charakterizovat nefunkčnost systému a kolaps společnosti? Pro zodpovězení této otázky je nezbytné definovat, co má společnost svým občanům zajišťovat, aby bylo zřejmé, zda to zajišťovat schopna je, či není.

Pilíři demokratických společností jsou kromě fungující justice zdravotnictví, školství, sociální systém a bezpečnost. Těžko si lze představit, že lze žít ve společnosti, která, ač disponuje značnými poznatky ve vědě a umí léčit to či ono, není schopná poskytnout adekvátní lékařskou péči většině svých obyvatel. Příliš optimistickou není ani vize společnosti, kde ke vzdělání mají přístup pouze mocenské elity a jejich věrní a masa lidí je nevzdělaná včetně narůstající negramotnosti.

Domov - film o ruské rodině - je to vtip, nebo ne?

3. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 6 minut

Právě jsem viděla opravdu komický nový ruský film. (To je něco, co říkávám velmi zřídka..!) Nejsem si ale jista, zda jsme se tomu filmu měli smát. Vyšla jsem z promítacího sálu a přemýšlela jsem, zda to všechno bylo skutečně tak intenzivně ironické - nebo ne?

Film režiséra Olega Pogodina Dom - A Russian Family (Domov - Ruská rodina) je nádherně typicky ruská záležitost, velký dřevěný dům uprostřed stepi, v němž žije velká nefunkční rodina, kteří všichni obědvají polévky za dlouhým stolem, střílejí vlky, souloží v polích a bijí se navzájem pěstí do obličeje. Rodina žijící v tomto době, je tak šarmantě rozložená, že vám to připomíná něco mezi Michalkovým filmem Znaveni sluncem a snímkem Thomase Vintergera Festen.

Čtyři slunce: Bohdan Sláma natočil nepokrytě náboženský film

30. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Na první pohled překvapením, ale ve skutečnosti zřejmě docela logickým vyústěním jeho dosavadní práce je nejnovější film režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce. Jeho dosavadní filmy argumentovaly, spíše formou jakýchsi debatních filmových prohlášení, že by se člověk měl vzdát modly konzumerismu, technologie a peněz, které ho ničí, a věnovat se navzdory všemu pěstování toho jediného, co má v životě smysl: lásky, autentických mezilidských vztahů, vlastní kultury a národního dědictví, které je konzumeristickou globalizací ohroženo.

Signál: Zábavná česká komedie s hlubším vyzněním a některými nepromyšlenými motivy

30. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Překvapivě zralou a relativně dobře napsanou komedii s vážnějším podtextem předvedl na festivalu v Karlových Varech pětadvacetiletý Tomáš Řehořek, jehož předchozí filmy (Piko, Czech Made Man) byly bez nadsázky strašné. Signál sice nejde za soubor stereotypů, které české společnosti neúnavně a opakovaně servíruje český film, a je vytvořen přesně podle televizního receptu na "zábavu" (přesně tak jako české televizní seriály nejprve nastolí pár problémů, ale film pak končí všeobecným sbratřením), obsahuje množství pracně konstruovaných gagů, ale aspoň se film do určité míry pokouší tyto stereotypy vážně reflektovat. Příběh tak není úplně povrchní, divák se během dvouhodinového filmu nenudí a narativ prochází určitým vývojem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34106