Sancta simplicitas

16. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

U vedlejšího stolu diskutovali hosté o korupci a veřejných krádežích, létala jména, jako Kalousek, Háva, Drobil, Bém, Janoušek, Rittig, Knetig, Dalík, Barták, Oulický, Dlouhý, Ouzký, Cabrnoch a tak dále.

Potom podrobně probrali výkon ODS ve vedlejším městečku Č., kde se ta strana v minulých volbách po tom, co vedla patnáct let radnici, do zastupitelstva vůbec nedostala. Následoval výčet jejich malverzací, nejprve místních, pak celostátních... Jeden se podivil, že někdo ještě vůbec jezdí s nálepkou Volím ODS.

U barpultu se ozvala pohledná blondýnka kolem pětatřiceti:

"Já!"

"Vy přece ale bydlíte zrovna vedle v Č...," užasl diskutér.

"No jo," řekla blondýnka rozhěvaně, "to ten kretén Rýgl! To je zloděj!"

Dotyčný byl starostou, kandidátem na senátora a nevím, čím ještě. Vůčihledě tloustl a bohatl. Nezchudl ani nyní. Nikdo z nezvolených zástupců nezchudl.

Dotazována poté tázána vyzradila, že vlastně nikoho, komu by ve straně věřila, nezná, kromě Václava Klause, pravda, v té obecní radě byli samí grázlové i podle ní, ale volila je; pak vysvětlila, že musí něčemu věřit a že věří myšlence ODS, té pravicové myšlence. Jaká je to myšlenka, tázali se a řekla, že myšlenka svobody. Ti lidi to dělají špatně a strašně kradou, ale ta myšlenka je správná.

Poslouchal jsem to a bylo mi smutno. Vzpomněl jsem si na několik soudružek, které před třiceti léty také říkaly, že věří té myšlence, kterou soudruzi pravda nedobře realizují, ale myšlenka je to přece dobrá a krásná... Jaká to je myšlenka, ptal jsem se a ony řekly, že myšlenka spravedlnosti. A tak volí Husáka. To ovšem neřekly, ale bylo tomu tak.

Jak to řekl Hus té babičce, co spěchala se svou otýpkou k jeho hranici? Sancta simplicitas? Některé věci jsou věčné.

0
Vytisknout
17176

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2012