Drábek: odcházející cenzor

18. 10. 2012 / Jan Májíček

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo práce a sociálních věcí se pokusilo zcenzurovat nepohodlná kritická videa kampaně Stop sociální reformě iniciativy ProAlt, pod záminkou ochrany svých autorských práv. Marně.

Na počátku měsíce října spustila Iniciativa ProAlt svou novou kampaň k tzv. sociální reformě, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věci ČR pod vedením ministra Drábka. Součástí naší kampaně je i speciální webová stránka, která rozebírá jednotlivé aspekty reformy a provádí jejich kritiku. Ministerstvo si na prezentaci své reformy, která byla už v prvopočátcích kritizována jako asociální a nespravedlivá např. Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, najalo za veřejné prostředky firmu, která pro ně zpracovala propagační videa. V nich byla reforma vynášena do nebe a usmívající se, popř. kajícně pokorní lidé v nich ukazovali, jak je pro ně reforma výhodná.

Organizátoři naší kampaně v čele s Lindou Sokačovou a Lukášem Němcem na tato videa odpověděli a postavili vedle sebe argumenty ministerstva a ty naše. Stejně jako ministerstvo využili jak prezentace v textové podobě, tak video. Jenže co se 10. října nestalo? Na YouTube se místo zobrazení našeho videa objevila zpráva, že „Ministerstvo práce a sociálních věcí si nárokuje autorská práva.“ Z veřejných peněz tak byly pořízeny propagační videa, která nesmí občané ČR využívat. Obsahem videí ale není žádný umělecký obsah, nýbrž informace o obsahu reforem. Zakáže v této logice ministerstvo práce a sociálních věcí citovat ze zákona, které u nich vznikly? Zakáže citovat ze svých tiskových zpráv?

Tento nebývalý zájem ministra Drábka svědčí o dvou faktech. Za prvé ministerstvo nebylo a není schopno odborně čelit kritice sociální reformy, jejíž dopady se ukazují být stále drastičtější. Za druhé měl ministr Drábek strach, že by tato kritika mohla mít další dopad osud jeho strany. To ještě netušil, že jeho dlouholetého společníka Šišku zatkne protikorupční policie, a že TOP09 v krajských a senátních volbách propadne.

Ministr Drábek se chová v souladu s vládní politikou: systém co nejvíce omezit, nabourat a poškodit, aby tam, kde se na tom dá vydělat, mohl do hry vstoupit soukromá sektor (například tzv. sKarty pro výběr sociálních dávek vydává Česká spořitelna) a zbytek ať si řeší někdo jiný. Zavádí tak i v cenzuře nový způsob, jakým se mají státní orgány vypořádávat s kritikou, která jim není po chuti?

Na konci října ministr Drábek skončí. Osud vlády je nejistý. Ale cenzurní zásah je další temné dědictví, které si tato vládní koalice s sebou nese.

Videa kampaně Stop sociální reformě jsou přes snahy o autorským právem zaštítěnou cenzuru k dispozici. A budou vždy. I když už tato vláda nebude. Na internetu jsou místa, kam ani Drábkovo ministerstvo nedosáhne.

Vimeo

sKarta ZDE

Veřejná služba ZDE
DONEZ ZDE

Ulož.to

sKarta ZDE

Úřad práce ZDE
Nezaměstnanost ZDE

0
Vytisknout
11665

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012