Ještě pár slov k státním dluhopisům

19. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Nejsem sice žádný ekonom, nicméně i jako laik si dovedu o státních dluhopisech udělat docela relevantní úsudek. Především je nezpochybnitelné, že kdyby to stát, potažmo Kalousek nepotřeboval, zcela jistě by dluhopisy nerealizoval. Jenže Kalousek je se státními financemi někde, co lze jen stěží slušně a výstižně popsat. Aby dodal vážnost a význam dluhopisům, nechal dluhopisové listy patřičně "očančit" různými kudrlinkami a ornamenty, něco na způsob Muchových plakátů. Na druhé straně si myslím, že jim to i docela sluší, jen by mne zajímalo, kolik ta parádička stála. Kalousek a další ministři nejsou žádní troškaři a za pár čmáranců jsou ochotni zaplatit i šestimístný honorář. Však oni to občané zaplatí na svých daních! No nic, pojďme dál.

Poptávka po dluhopisech prý překonala Kalouskovo očekávání, prý jich bylo za snad 24 miliard. Tedy řeknu vám, není to málo peněz mezi lidmi, ale divíte se? Banky dávají úrokovou sazbu rovnající se suchému z nosu a dluhopisy mohou přinést mnohem více efektu, bezpracně a bez poplatků. Má to však jeden háček. Ministr financí zeměkoule a blízkých galaxií sice prozradil sumu, kterou dluhopisy obnášely, ale nějak k těmto informacím opomněl sdělit, kolik fyzických, nebo právnických osob si de facto dluhopisy zakoupilo. Ty miliardy totiž zcela určitě nepocházejí z úspor předpokládaných asi sedmiset tisíc nezaměstnaných a troufnu si říci, že ani ne dvou třetin všech zbývajících zaměstnaných občanů ČR.

Nebudu asi daleko od pravdy když zmíním, že podíl na miliardových dluhopisech pochází ze zbytku české produktivní (zda-li) populace, typuji tak možná(snad jedné pětiny. Ti se podílejí nejen na posledních, ale i předchozích dluhopisech, protože miliony v jejich sejfech zdaleka nekončí a zřejmě ani nekončí jejich pravidelný přírůstek, že? Protože když některý multimilionář ( např. pan Bakala, Kellner, Babiš nebo další) vloží do dluhopisů sto, dvě sta, pět set milionů, je to jako když si normální občan odloží sto, dvě sta či pět set korun na knížku nebo spořící účet. Takže mluvit o tom, že zájem "rodin" o dluhopisy byl mimořádný, je hodně zavádějící. Tedy, pokud tím nejsou zrovna míněny rodiny oněch movitých, kteří si ten (ne jeden) miliónek uloží do dluhopisů.

Peníze dělají peníze a v tomto případě ještě bez vynaložení jakéhokoliv pracovního úsilí, naopak v pohodě domácího krbu, golfového hřiště nebo noblesního klubu VIP s tím, že nejen výnosy, ale i bezpečnostní krytí jsou jištěny samotným státem. No neberte to, že?

Ještě jedna otázka se mi nabízí a ta je, jak dalece se takto získané finance projeví v Kalouskovic finanční politice. Jinými slovy, o co se zlepší ekonomická situace například ve výplatách důchodů, sociálních dávek, na posílení rozpočtu ve školství, zdravotnictví, policii, zda a jak to podpoří naši ekonomiku apod. Nebo zase skončí v bezedném a bezbřehém rybníku státního rozpočtu páchnoucího korupcí, kde jsou připraveni kmotři-rybolovci lovit své kapříky a štiky se zlatými šupinami ? Protože přesto, že Kalousek se svými partajními komplici Drábkem a Hegerem už vytáhli z lidí miliardy, nejsou ani vidět, tím méně že by se v ekonomice něco zlepšilo. Spíše naopak! Ať už skončí kdekoliv je jasné, že majitelé dluhopisů o své (úroky) nepřijdou.

0
Vytisknout
9140

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2012