Čínské ženy protestují proti diskriminaci a ponižujícím vyšetřením

30. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Nedávná studentská demonstrace ve městě Wu-chan v centrální Číně byla součástí sílícího hnutí proti tradiční institucionalizované diskriminaci žen. Ty, pokud se dnes ucházejí o místo ve státní službě, musejí podstoupit ponižující a invazivní gynekologické prohlídky.

Fotografie pondělního protestu ve Wu-chanu se objevila ve státním listě Legal Daily. Zobrazuje sedm žen demonstrujících před kanceláří provinční vlády. Na sobě mají kus látky, který vypadá jako gigantické kalhotky, na nichž je namalován červeně přeškrtnutý čínský symbol znamenající "vyšetřit".

Předpis, který vyvolal protest, platí od roku 2005 a vyžaduje, aby ženy, které se ucházejí o práci ve veřejném sektoru, prošly invazivními testy na sexuálně přenosné choroby a zhoubné nádory. Žadatelky také musejí poskytnout údaje o svém menstruačním cyklu.

V březnu pekingská nezisková organizace Centrum I-žen-pching zaslala otevřený dopis vládním představitelům, včetně ministerstva pro lidské zdroje a sociální bezpečnost, v němž protestuje proti gynekologickým vyšetřením. Na tento list však neobdržela žádnou odpověď.

Právnička centra Chuang I-č' namítá, že při práci nedochází k šíření sexuálně přenosných chorob, takže testování na ně je zbytečné. A stejně tak je podle ní zbytečné i vyšetření na nádorová onemocnění. Spíše se jedná o nezdůvodnitelné narušení soukromí.

Některé čínské univerzity uplatňují při přijímacích zkouškách pro ženy přísnější kritéria, údajně proto, aby dosáhly vyrovnaného zastoupení obou pohlaví mezi studenty. Ženy s vyšší kvalifikací se častěji ucházejí o prestižní místa a ta ve veřejném sektoru jsou velmi dobrou vstupní branou ke kariéře a konkurence je značná.

Dosud se podle deníku China Daily ponižujícím prohlídkám spojeným s konkursem na místa ve veřejném sektoru podrobilo 1,12 milionu žen, což je o 150 000 více než vloni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7463

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012