Občané si připomenuli ilegálně pokácené stromy

30. 11. 2012

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Hnutí Duha Olomouc

Spontánní setkání, kterého se zúčastnilo přes čtyřicet lidí se konal ve čtvrtek 29. listopadu v Kateřinské ulici. Sešli se zde, aby se naposledy rozloučili se čtyřmi vykácenými stromy, přičemž tři z nich byly vykáceny v rozporu se zákonem. Zároveň tím vyjádřili nespokojenost s chováním investora obchodní galerie Šantovka, který stromy pokácel z důvodu výstavby nadúrovňové lávky do budoucího nákupního centra. Setkání bylo svoláno spontánně přes sociální sítě. K akci se nepřihlásil žádný organizátor.

Investor Šantovky disponoval povolením k pokácení pouze jednoho ze čtyř stromů a o pokácení zbylých tří stromů požádal odbor Životního prostředí Magistrátu města Olomouce, který vydal nepravomocné rozhodnutí, protože se v řízení odvolalo ekologické sdružení Hnutí Duha Olomouc. Investor se přesto rozhodl ilegálně stromy pokácet bez platného povolení, které se snaží získat dodatečně od Krajského úřadu Olomouckého kraje. Česká inspekce životního prostředí byla o porušení zákona informována a vyjádřila se, že se případem ilegálního kácení nebude zabývat.

Samotné setkání proběhlo v 19:00 hodin v Kateřinské ulici, kde byla současně zakončena olomoucká cyklojízda Critical Mass. Na místě byly nainstalovány čtyři symbolické kříže a informační tabule. Jeden z přítomných přečetl vzpomínkovou řeč a vyzval k tiché vzpomínce. Následně účastníci zapálili svíčky a odešli pokojně domů.

Účastnice, která se představila jako Eliška, popsala své důvody k účasti: "Nelíbí se mi, že majitel Šantovky, kontroverzní podnikatel Richard Morávek, který byl spolupracovníkem zavražděného kmotra Mrázka, může svévolně rozhodovat o podobě místa, kudy každodenně chodím. Cítím bezmoc, když si pan Morávek může prezidentskou milostí vykoupit svou maminku, odsouzenou za finanční trestnou činnost, a já nemohu ani ovlivnit jak má vypadat okolí mého domova."

Účastník, který se představil jako Petr zase uvedl: "Nejsem zde jen kvůli zničené zeleni, ale vadí mi celý projekt Šantovky, který provázejí nekalé praktiky a drtivá podpora ze strany úřadů. Krom pokácených stromů mi na Šantovce vadí také nevhodně vybraná tramvajová trať, informační embargo Olomouckého deníku na negativní zprávy ohledně Šantovky, zničení lokalit chráněných živočichů a plán postavit v areálu již třetí olomouckou výškovou budovu, která je v rozporu s novým územním plánem."

Účastnice Evelin zase tvrdí: "Politici, jež mají prosazovat blaho spoluobčanů a jít ostatním příkladem, dopustili bezohledné vykácení čtyř krásných stromů, aby podpořili vznik nového obchodního centra, které člověku nepřinese nic jiného než plytkou a ubohou zábavu konzumu. Příroda je naše Matka a je potřeba si jí vážit a milovat ji. Člověk, který s přírodou zachází bezohledně a je ochoten ji zaprodat za vlastní zájmy, u mě respekt nemá. Nechci, aby si tito lidé mysleli, že jejich chování je akceptovatelné."

0
Vytisknout
6636

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012