Manipulace v pořadu Hyde Park odhalena být může a proto být odhalena musí

30. 11. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 6 minut

Česká televize tvrdí shodně s Josefem Šlerkou, že "k manipulaci byly zřejmě použity jak hlasy podezřelé z účasti ve spamovací síti, tak automatizované hlasy z nakoupených IP rozsahů. Proti oběma těmto metodám se Česká televize neměla v době vysílání možnost efektivně bránit".

Česká televize se bránit mohla. Neměla vůbec takto manipulativní metodu průzkumu souhlasu s názory hosta připustit, zvláště když byla za to dlouhodobě kritizována odbornou veřejností z řad "geeků" i sociologů. "Hlasování" k obsahové kvalitě pořadu nijak nepřispívá, je to sprostý bulvarizující prvek a médium veřejné služby ho nikdy nemělo použít.

Proti robotickým hlasováním z dynamicky přidělovaných IP adres telefonních operátorů ani sítě otrockých počítačů botu se "online" opravdu televize bránit nemůže. To je pravda. Pokud by při podezření z manipulací zablokovala celý rozsah IP adres (typicky u telefonních operátorů či kabelových operátorů, kteří obsluhují domácnosti a přidělují jim IP adresu dynamicky), poškodila by i poctivé hlasující.

Televize, respektive její IT pracovníci "nových médií" by ale měli vědět, že všechna hlasování, u kterých není totožnost hlasujícího nezpochybnitelně ověřena, jsou napadnutelná. A všechny "self selected" ankety jsou manipulací an sich. O manipulacích pojednávají mnohé odborné články i v češtině... Vytvořené samotnými hackery.

.cCuMiNn.,Soom.cz: Manipulace s výsledky internetových soutěží 12345

Emkei, Soom.cz: Internetové soutěže v rukou hackerů ZDE

Pokud chce doopravdy Česká televize najít ty, kteří ovlivňovali hlasování, může. Hlasovací hackeři ve prospěch Drábka totiž porušili trestní zákon, konkrétně § 257a (poškození a zneužití záznamu na nosiči informací). Jelikož použili k trestné činnosti sítě telefonních operátorů, ti jsou povinni policii vydat archivované údaje a ztotožnit přidělené IP adresy s majiteli telefonních účtů, ze kterých byl hack proveden. A ke každému účtu existuje oprávněná osoba a plátce faktur. Ten už má jméno a adresu trvalého bydliště a číslo bankovního účtu. Podle zákona o elektronických komunikacích je ovšem operátor povinen uchovávat identifikační data o internetovém a telefonním provozu pouze šest měsíců. Jelikož k manipulacím došlo 4. října, žádost vyšetřovatele o vydání dat musí být provozovateli sítě elektronických komunikací doručena nejpozději 3. dubna 2013 (lépe ale dříve).

Česká televize by ale měla už nyní, po zjištění, že s anketou Drábkova Hyde Parku bylo s největší pravděpodobností manipulováno, prověřit nejen jedno hlasování, ale všechna. Celou historii pořadu. A výsledky zveřejnit. Nebo ještě lépe: měla by zároveň zveřejnit všechny logy v anonymizované podobě a umožnit veřejnosti kontrolu mnoha dalších vysílání, ve kterých bylo takovýmto způsobem hlasováno. A už nikdy neopakovat školácké chyby a nepouštět "IT kids" k činnostem, na které nemají. Ani znalosti, ani zkušenosti.

Pokud to neudělá ČT sama, je to povinností Rady ČT, která má dbát na dodržování práva veřejnosti na objektivní informace, ne na Českou televizí organizované vymývání mozků.

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE

30. 11. 2012 Česká televize nechá vyšetřit podezření z manipulace v pořadu Hyde Park ZDE

26. 11. 2012 ČSSD se obrátila na Radu ČT kvůli manipulování hlasování v pořadu Hyde Park ZDE
20. 11. 2012 Štěpán Kotrba: ČT: Dvořák lže Radě, Kvapilová couvá a Rada ČT stále neví, k čemu vlastně je ZDE
20. 11. 2012 Seznam zfalšovaných Hyde Parků: Hackeři stranili vládě, ČT odmítá zveřejnit data - Tisková zpráva sdružení Kohovolit.eu ZDE
20. 10. 2012 O politice by se mělo rozhodovat na základě racionální diskuse ZDE
09. 11. 2012 Bohumil Kartous: K manipulaci diváckého hlasování v České televizi ZDE
06. 10. 2012 Televizní hlasování při politických pořadech je lživé ZDE
06.11.2012 Programátor: Hlasování v Hyde Parku lze snadno zfalšovat, dal jsem 1000 hlasů za hodinu - Tisková zpráva sdružení Kohovolit.eu ZDE

Česká televize se ve skutečnosti mohla bránit podvodnému hlasování rovnou v jeho průběhu, tvrdí čtenář Petr Nachmann.

Podle něj počítačový systém pro hlasování mohl při obdržení každého hlasu učinit totéž co Josef Šlerka ve své analýze - a zjevné podvody vyřadit. Přidání této funkce do hlasovacího systému by bylo triviální a s nulovými provozními náklady. Data, která  Josef Šlerka používal (databáze stopforumspam.com - černá listina detekovaných spamových robotů, černé listiny výstupních uzlů TOR (anonymizační služba měnící náhodně IP adresu), databáze držitelů IP adres WHOIS) jsou přitom dostupná veřejně, snadno a zdarma. Pro detekci podvodných hlasů je možno používat i další techniky s daty dostupnými zdarma, online a v reálném čase, např. reverzní záznamy PTR v DNS, směrovací tabulky BGP, či . Pokud hlasování běží opakovaně, má smysl data uchovávat a sledovat kumulativní statistiky pro bloky IP adres s klasifikací např. dle Bayesova teorému, o kterém se psalo i v Blistech, a/nebo s testováním nahodilosti hlasování v blocích IP adres.

"Bayesův teorém v podstatě říká, že získáme-li novou informaci o pravděpodobnosti nějaké události, musíme tuto pravděpodobnost kombinovat s pravděpodobností události, která by nastala, kdyby tato nová informace neexistovala. Bayesův teorém neumí v každodenní činnosti užívat lékaři, právníci, vyšetřovatelé, manažeři, velící důstojníci, přestože by měl být základem jejich rozhodování".

Klíčem je přístup ke zdrojům dat přes API (data neprochází analytik osobně, ale počítač se automatizovaně dotazuje do veřejně přístupných databází). Data přes API je možno získávat i hned při obdržení hlasu. V analýze Josefa Šlerky je přístup přes API zmiňován.

Hromadná automatická detekce podvodných transakcí je dnes celkem běžná, zejména v online platebních systémech typu PayPal, podobně funguje i většina antispamových filtrů. V těchto systémech je i relativně úspěšně zamezeno falešným poplachům aneb "poškození pozitivně hlasujících".

0
Vytisknout
7387

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012