Čechy Moravákům

16. 1. 2013 / Jan Keller

čas čtení 2 minuty

Většina diskusí ve věci příštího prezidenta, kterých jsem se stal svědkem, končí argumentem: "Kdo je Čech, musí volit Miloše Zemana, nikoliv cizáka."

Pokud bychom přistoupili na tento argument, snadno zjistíme, že hrdí Češi žijí dnes zejména na Moravě. Prakticky posledním českým městem je Ostrava, zatímco Praha a Brno jsou beznadějně nečeské, pokud ne přímo protičeské.

Málo skutečných Čechů je na Českobudějovicku a tuze špatné je to také ve východních Čechách. Téměř stoprocentně české zůstává prakticky už jen Slezsko, především Bruntál s okolím.

Pokud bychom to vzali podle věkových kategorií, pak českou mládež v zemi už prakticky nenajdeme. Dokonale se odrodila, stejně tak jako velká část vysokoškoláků a většina lidí s vyššími příjmy.

Z hlediska politických stran je vyloženě protičeská především TOP 09 a také Nečasovi občanští demokraté (s výjimkou Borise Šťastného). Důsledně čeští jsou jedině komunisté, pak ještě jedno křídlo sociální demokracie a tak trochu odboráři.

Netroufám si polemizovat s tímto výkladem. Jenom pořád nemohu pochopit, kdy Češi vlastně vyklidili pozice. Proč si volili vlády, které jim neustále snižují manévrovací prostor a jejich zbytky vytlačují až do vzdáleného pohraničí. Proč nadávají na komunisty, když právě oni jsou podle své volby prezidenta prokazatelně jedněmi z posledních Čechů?

A jsou zde další naléhavé otázky. Jak to, že náš stát, který se postupně zbavil národnostních menšin a úspěšně oddělil od Slováků, je nyní v situaci, kdy se poslední Češi zoufale svolávají na jeho záchranu?

Proč dopustili, aby ztratili většinu inteligence a zcela si nechali odnárodnit děti? A proč se domnívají, že to nyní za ně napraví zrovna Miloš Zeman?

Co by vlastně musel udělat Miloš Zeman, aby se vrátili Češi z Moravy opět do velkých měst, aby se zase zabydleli v matičce Praze a měli s Češkami už konečně po dlouhé době zase první české děti? Díky přímé volbě prezidenta jsme rázem o tolik otázek bohatší.

0
Vytisknout
20819

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013