K prezidentským volbám:

Nepovedenou pozitivní věc je třeba zlepšovat a ne na ni hned po česku nadávat

17. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Jsou to první volby tohoto typu u nás a mají tedy řadu prvotních nedostatků, přesto jsou však relatívně demokratičtější než to, co bylo doposud, kdy volili poslanci a senátoři partajnickým přetahováním a machinacemi (podpora hlasem podmazaného estébáka, vsunutá skeč 'funny peculiar' kandidátky Bobošíkové, zasažené náhlým soucítěním s chudými a potřebnými) a občan do toho neměl co kecat. Volební manifestační šarádu v předlistopadové ČSSR jistě není třeba rozebírat, píše Jiří Košek.

V článku Jiřího Bati jsou vývody neodpovídající skutečnosti, např tvrzení že "navrhovaní kandidáti, ti úspěšní, byli navrženi s podporou buďto senátu, sněmovny nebo politickými stranami, zatímco ti méně či vůbec neúspěšní byli, dalo by se říct, navrženi občany." S výjimkou Schwarzenberga to přece neplatí. Sobotka za nejsilnější pravicovou stranu zcela propadl (jak by dopadl, kdyby ho volili poslanci?) a Dienstbier také nesplnil očekávání. Podpisy voličů naopak sbíral i Zeman.

Peníze bohužel hrají v kampani velkou roli, ale rozhodnutí má přece v ruce volič, vhazující lístek do urny. Neměl by se nechat manipulovat, ale snažit se přemýšlet, což ovšem není cíl kterékoliv vládnoucí garnitury. Zde vidím velký problém s ohledem na konzumní vývoj společnosti ve všech oblastech společenské nadstavby. Pomocí servilních médií, pracujících většinou s bezobsažnými slogany a masívní podporou cíleného kulturního braku (např smršť primitivních, vulgárních a násilnických amerických hovadin v našich TV) se směřuje k úplnému zblbnutí lidí, zejména mládeže.

Obávám se též, aby se z propadlých kandidátů nestali automaticky svatí bojovníci za lepší budoucnost. Pan Fischer se mi jím být zrovna nezdá, když vezmeme v úvahu jeho minulost a sponzoring jeho kampaně.

Nemyslím si na rozdíl od pana Čulíka, že Kalousek je takový génius. Měl problémy při spolupráci s podezřelými lidmi, nenávidí komunisty, avšak navrhoval s nimi spolupráci, jeho finanční rozpočty a odhady ekonomického vývoje nikdy neseděly, atp.

Potíž je v tom, že není síla, který by to s důrazem zveřejnila a postavila se mu. Média vůbec nekonfrontují to, co naši vůdci říkali dříve a dnes. Mafie státní správy má husté metastázy a je velmi silná. Ohrozit nebo omezit její vliv může jedině silná opozice, ta však u nás není.

Opozice je slabá a není ani schopna podpořit jednoho kandidáta, naopak někteří se spokojí se Schwarzenbergem, zejména ČSSD se chová dosti "proradně". Vzpomeňme jen, jak Špidla potopil Zemana při předchozí volbě, což se opakuje opět. Přitom je nesporné, že Zeman tuto stranu dovedl v tom čase "na výsluní", zatímco Špidla se svou rezignací a výtečníkem Grossem stranu potopili.

Nepovedenou pozitívní věc je třeba zlepšovat a ne na ni hned po česku nadávat.

0
Vytisknout
6618

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013