Vatikán čelí obvinění, že se pokusil utajit skandál s kardinálem Keithem O'Brienem

5. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Vatikán byl obviněn, že se rozhodl utajit informace o sexuálním skandálu týkajícím se skotského kardinála Keithe O'Briena. Vatikán údajně věděl o jeho sexuálních poklescích už před pěti měsíci, ale utajil je. Vyšlo najevo, že v říjnu loňského roku si na sexuální poklesky kardinála Keithe O'Briena stěžoval přímo ve Vatikánu pátý kněz. Vatikán reagoval konstatováním, že britský kardinál po svých pětasedmdesátých narozeninách odejde z funkce. To vyvolalo podle britského konzervativního deníku Daily Telegraph spekulace, že se Vatikán pokusil zařídit, aby kardinál O'Brien odešel nenápadně do penze. Údajně to vyjednal kanadský kardinál Marc Ouellet, jeden z čelných kandidátů na nového papeže.

Asociace obětí sexuálního zneužívání katolickými kněžími uvedla, že mnoho kardinálů utajovala sexuální zločiny, páchané kněžími. "Krize vybuchovala v jedné zemi po druhé a vzorec je vždy tentýž," řekl David Clohessy z organizace Síť osob, které přežily sexuální zneužívání kněžími. "Jejich přítomnost v Římě je sypáním solí do ran zrazených katolíků a trpících obětí. Vysílá to přesně nesprávný signál. Že můžete páchat, co chcete, a nikdo vás nepotrestá. Kardinálové by měli odjet dobrovolně domů."

Ve Skotsku se sexuální přečiny kardinála Keithe O'Briena staly pro katolickou církev obrovským skandálem, který jí tam otřásl do základů. Pozorovatelé poukazují především na kardinálovo pokrytectví: Ostře totiž vystupoval proti homosexuálům a úporně bojoval proti zákonu povolujícímu homosexuální manželství, který prosadila skotská vláda. Přitom sám vskrytu praktikoval homosexuální sex s kněžími.

Reportérka týdeníku Observer, která minulý týden napsala článek, obviňující kardinála O'Briena ze sexuálních prohřešků, uvedla v rozhovoru pro televizi BBC, že O'Brien zdaleka není jediným viníkem a že pachatelů sexuálních prohřešků je ve vysoké hiererchii katolické církve ve Skotsku víc.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7234

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2013