Kyperský prezident: Zažíváme nejhorší krizi od turecké invaze

18. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Kyperský prezident Nicos Anastasiades v projevu k národu prohlásil, že finanční problémy jeho země představují nejhorší krizi od turecké invaze v roce 1974. Lídři EU a Mezinárodního měnového fondu schválili záchranný balík pro Kypr ve výši desíti miliard eur.

Prezident vyzval politické strany, aby se sjednotily na podpoře dohody s EU a MMF. Podle něj si Kypr musí vybrat mezi stabilizací financí a případným kolapsem finančního systému následovaným odchodem z eurozóny. Vládnoucí koalice má problém a mimořádné jednání parlamentu bylo odročeno na pondělí.

Podle dohody o finanční pomoci střadatelé s vkladem nižším než 100 000 euro zaplatí jednorázovou daň ve výši 6,75% z vkladu, kdežto ti s vkladem přesahujícím zmíněnou hranici zaplatí 9,9%. Výměnou dostanou odpovídající podíl na vlastnictví svých bank. Podle prezidentova slibu navíc ti, kdo svůj vklad ponechají v kyperských bankách následující dva roky, dostanou cenné papíry vázané na výnosy z těžby zemního plynu. Kypr před dvěma lety oznámil nález ložiska plynu ve Středozemním moři. Těžební práva na odhadovaných více než 250 bilionů krychlových metrů suroviny však zpochybňuje Turecko.

Mimořádně přísné podmínky pomoci jsou patrně výsledkem německých obav z praní ruského kapitálu pochybného původu v kyperských bankách. Předseda Evropského parlamentu Martin Schultz nicméně vyzval k revizi podmínek ve smyslu ochrany drobných klientů bank.

Podle zpráv korespondenta BBC Marka Lowena jednání v Bruselu drasticky podcenila reakci Kypřanů. Ti se cítí podvedeni a zrazeni mocnými Evropy a oslavovaná evropská solidarita se pro ně stala jen prázdným slovem. Jeden z představitelů opozice George Lillikas obviňuje prezidenta, že zradil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8863

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2013