Když "umělec" Knížák něco řekne o politice, je to kontroverzní

18. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Nevím, v čem je v současné době pan Knížák svou osobností zajímavý (jeho ego odstoupením z šéfa Národní galerie značně utrpělo), nicméně to, že se na něj obrací média s vyjádření stanoviska k současnosti znamená, že ještě nějaký (bůhví jaký) význam asi má. Je známo, že tento umělec, považovaný za kontroverzního člověka s poněkud více než bezzábranovým vyjadřováním, se často vyjadřuje k  věcem způsobem zapšklého buržoazního umělce. Není tomu dávno, kdy se např. na adresu členů iniciativy Holešovské výzvy vyjádřil způsobem, hodným žaloby za urážku na cti, když nic víc. Pan Knížák se nikoliv permanentně, za to když už, tak hodně nevybíravě a iracionálně vyjadřuje k věcem či událostem, které vydává za legitimní občanský postoj. Budiž, postoj je postoj, názor je názor. Ovšem pak by musel totéž respektovat či uznávat i u druhých, které však považuje za hodné kritiky, nemluvě o zjevný popřením jejich téhož demokratického práva na názor, postoj nebo činnost, pokud ovšem není v rozporu se zákony nebo v lepším případě s morálkou a slušností.

Jak se lze dočíst na stránkách portálu První zprávy, pan Knížák projevil svůj názor na politickou situaci způsobem jemu vlastním, tedy kontraproduktivním. Opakovaný vtip není už vtipem se říká, to stejné však platí o rčení, mnohokrát proneseném osobami, jako je senátor J. Štětina, jeho kolega P. Sobotka a řada dalších a sice když velevýznamně prohlásil, že KSČM je zločineckou organizací. Nemíním mu brát právo na názor, pokud ovšem může takový názor podpořit nějakými relevantními fakty i důkazy. Pan Knížák však jen suše konstatuje, že cituji: "KSČM je pro mne zločineckou organizací." Předně bych poukázal na přivlastňování si KSČM, která je, světe div se "pro něj...."! Pokud by řekl, že ji považuje za ..., bral bych to jako názor na věc, ale říkat, že je pro něj to nebo ono, když ani jeden ani druhý nemají vůči sobě žádný vztah, je konstatování pana Knížáka hodně, ale opravdu hodně mimo mísu!

Nicméně to hlavní teprve následuje, neboť jak dále řekl: " Za zločinný pokládám "i" bývalý komunistický režim!" Povšimněte si prosím onoho "i", neboť v první řadě za zločineckou pokládá současnou KSČM (!) a teprve poté přidává, že za zločinný pokládá i bývalý komunistický režim! Přesněji řečeno KSČ. Pan umělec se sice možná vyzná v umění (zda-li), ale rozhodně ne v politice. Taková slova může pronést absolutní politický diletant. Je to jako by řekl: "(Současné) Německo považuji za nacistické. Ale za nacistickou považuji i dobu vlády A. Hitlera!" Jistě, je to pitomost, ale stejně tak uvažuje a bohužel i mluví pan Knížák. K tomu bych si dovolil radu panu Knížákovi: "Mlčeti zlato"!

Ovšem pan Knížák nezůstal jen u tohoto "moudra". Jako jistě "kvalifikovaný" pozorovatel politické scény konstatuje, že: "Samozřejmě mojí pozornosti neunikl rostoucí  vliv komunistů v České republice. Vinu jednoznačně nese ČSSD. Socialisté vytvořili v krajích s komunisty koalice a už nyní se  plně projevují negativní dopady tohoto spojenectví". A zase pouhé konstatování, neřku-li nařčení, ale fakta a důkazy žádné. Zvláště zajímavé by bylo znát v čem se "plně" projevují negativní dopady tohoto spojenectví. Snad v tom, že podle něj hrozí možná koalice sociálních demokratů s komunisty, což je ale dost nepravděpodobné. Konec konců, i kdyby tomu tak bylo, myslím, že horší, než koalice ODS, TOP09 a VV res. LIDEM to ani horší být nemůže. Tedy jak pro koho samozřejmě.

No a v neposlední řadě má také obavy z "konfrontačního tónu" Miloše Zemana. Rozhodně si však bude muset pan Knížák zvykat na jiné poměry. Budoucnost vidí, podle toho jak se vyjadřuje, vice méně černě. Škoda, že se tak silácky nevyjadřuje i k současné politickém scéně, která jde svou politickou rétorikou ze dne na den ke dnu. Že jdou komunisté v preferencích nahoru dává také za vinu sociální demokracii. Již jaksi opomíjí fakt, že když jde jeden nahoru znamená, že druhý musí zákonitě dolů, což je případ ODS. Jestliže ještě nedávno tato nejsilnější politická strana dnes ztrácí dech a preference má někde na úrovni 13 % voličských hlasů, nemůže se divit, že s politikou, kterou (v úzké spolupráci s TOP09) przní a dehonestuje celou společnost, nemohou dopadnout jinak, natož lépe. Neobjektivní, ale zaujatý pozorovatel umělec Knížák však tuto velkou "maličkost" jaksi ráčí přehlížet. Přece si nebude kálet do vlastního hnízda, není-liž pravda!

0
Vytisknout
8743

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2013