Odpověď na protiraketovou obranu: Rusko vyvíjí nové strategické střely

26. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

V Rusku byl zahájen vývoj nových strategických bojových raket přesouvaných po železnici. Oznámil to náměstek ministra obrany Jurij Borisov. Projekt má na starosti Moskevský teplotechnický institut. Zatím ale není jasné, v jakém rozsahu by měl být prostředek nasazen.

Rusko mělo ve výzbroji rakety přesouvané po železnici do roku 2005. Systém Moloděc (v kódu NATO Scalpel; na snímku vlevo) vyvíjela konstrukční kancelář Južnoje na Ukrajině od roku 1985 a od roku 1991 jej měly ve výzbroji tři raketové divize.

Bylo velmi obtížné odlišit tento systém od obyčejných nákladních vlaků a USA za tím účelem udržovaly nad Ruskem systém 18 špionážních satelitů; přesto se jim ani jednou nepodařilo v reálném čase zjistit polohu raketových vlaků.

Proto jakmile to politická situace dovolila, USA si vymohly zastavení pohybu raketových vlaků a nakonec i jejich zrušení. Nyní, v souvislosti s neochotou USA vzdát se protiraketového systému v Evropě, byly plány strategických raket přesouvaných po železnici znovu oprášeny.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
13487

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2013