Je správné, že se poslanec Jandák drží svého kopyta

26. 4. 2013 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Myslím tím hereckého, neboť se mi nechce věřit, že by jeho odpověď na otázku "Co říkáte na nápad jmenovat Livii Klausovou velvyslankyní na Slovensku?" nebyla výplodem jeho hereckého génia, kterým dokonale ztvárnil postavu mimořádně servilního a zmateného politika. Posuďte sami, copak by tohle mohl říci rozumný člen ČSSD, který ví, že této zemi Klaus, zvlášť politicky, potažmo ekonomicky, mimořádně škodil a že pro ni, kromě činčání, Klausová nic pozitivního neudělala?

"Vynikající nápad. Má k té zemi vztah, má zkušenosti, 10 let byla s manželem vlastně v nejvyšší politice. Ona rozhodně nepotřebuje žádnou diplomatickou akademii, máte-li talent, nepotřebujete školu, pan ministr zahraničí ji taky nemá. Navíc paní Klausová je skvělá ekonomka a my potřebujeme vyjednávat vztahy především na bázi ekonomické. A paní Livia má pro to ty nejlepší předpoklady".

Musím se přiznat, že jsem se dlouho nesetkal s tak dokonalým textem, který by s využitím skromného počtu slov pomohl umělci vyjádřit společenskou odpudivost ztvárněné postavy. "Skvělá ekonomka". "Má pro to nejlepší předpoklady". Skvělá. opravdu mimořádně skvělá ironie, neboť za paní Klausovou není žádná stopa, ze které by šlo usuzovat, že skvělou ekonomkou vůbec někdy byla.

Vítězslav Jandák dokazuje, že zraje jako víno. Že ze svého mistrovství evidentně nic nezapomněl a proto jím zvolenou formu souhlasu s nešťastným velvyslaneckým výběrem prezidenta Zemana stavím na přední místo jeho uměleckých počinů. Kam se hrabe jeho nejen herecky, ale i typově skvěle ztvárněná role atleta v "Metráčkovi" nebo politruka v "Tankovém praporu". Kam se vlastně hrabe Smolíkovo herectví ve "Vyšším principu". Až Jandákova zemitě ztvárněná odpověď na položenou otázku je nefalšovaná umělecká angažovanost. Zkrátka a dobře, životní role.

0
Vytisknout
12005

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2013