Egyptská liberální opozice před protesty navázala spolupráci se stranou exprezidenta Mubaraka

23. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Největší egyptský opoziční blok Fronta národní spásy navázal spolupráci se členy Národně demokratické strany bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Stalo se tak v předvečer masových protestů plánovaných na 30. června, které budou požadovat odstoupení Mubarakova nástupce Muhammada Mursího.

Tento krok opozice přišel den poté, co zhruba sto tisíc Mursího příznivců z řad islamistů na hlavním káhirském náměstí vyjádřilo prezidentovi podporu v souboji s převážně liberální opozicí, která požaduje jeho odstoupení.

Mursí získal čtyřletý mandát loni v červnu, když ho podpořilo asi 52% voličů. Porazil Ahmeda Šafika, posledního premiéra svrženého prezidenta Mubaraka. Šafik nyní volební výsledky napadl.

Jeden z předáků Fronty národní spásy, bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad el-Baradej, tvrdí, že nemůže izolovat miliony Egypťanů jen proto, že byli v minulosti členy Národně demokratické strany. Spolupráce se nevztahuje na ty, kdo byli usvědčeni ze zločinů spáchaných během minulého režimu. Zřetelně se tak profiluje plán opozice na národní usmíření a souběžné odstavení Mursího.

Podle lídra levicového Lidového proudu Hamdína Sabahího po rezignaci Mursího přijde šestiměsíční přechodné období, během nějž vznikne nová ústava a bude zvolen nový prezident. Další navrhují, aby do voleb zemi vedl předseda Nejvýššího ústavního soudu.

Od svržení Mubaraka v roce 2011 členové jeho strany byli označováni jako "felúl", neboli "pozůstatky", a to jak liberály, tak Mursího Muslimským bratrstvem. Spojení s nimi je považováno za velkou změnu a bolestnou volbu, protože velká většina příznivců opozice volila Mursího právě proto, aby zabránila zvolení Šafika, který je Mubarakovým mužem. Ale bezprecedentní krok to není, v řadách Fronty národní spásy už působí např. Amr Músa, který deset let vykonával funkci ministra zahraničí v Mubarakově vládě. Nicméně může to vyvolat spory s ostatními opozičními uskupeními.

Po pádu Mubaraka byla Národně demokratická strana rozpuštěna a řada jejích vysokých představitelů zatčena kvůli korupci. V roce 2011 Nejvyšší správní soud rozhodl, že se její členové mohou účastnit voleb. Strana mívala přibližně tři miliony členů, ale někteří vstoupili do nových stran. Klauzule vnové ústavě může zabránit vysokým funkcionářům v získání důležitých postů.

30. června vyvrcholí několikaměsíční akce zvaná "Tamarod" neboli "Vzbuř se". Pomohla zmobilizovat demoralizovanou opozici. Ve čtvrtek organizátoři oznámili, že mají patnáct milionů podpisů požadujících odvolání Mursího a předčasné prezidentské volby.

Opozice Mursího obviňuje z monopolizace moci a neplnění slibu vytvořit inkluzivní systém zahrnující opoziční zástupce. Mursí a Muslimské bratrstvo obviňují opozici, že se nechává zneužít Mubarakovými lidmi, chce svrhnout první egyptský demokratický režim a vrátit se zpět.

Podle premiéra Hešama Kandila by opozice měla zpochybňovat nikoliv prezidentské, ale parlamentní volby. Vyjádřil také obavy z násilí. Armáda ovšem v probíhajícím sporu nestojí na ničí straně.

Agemtura MENA v sobotu oznámila, že prozkoumá Šafikovu stížnost na průběh prezidentských voleb. Šafik pobývá v dobrovolném exilu ve Spojených arabských emirátech, když doma čelí podle něj zpolitizovanému obvinění z korupce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6119

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2013