Úřad britského ministerského předsedy byl donucen distancovat se od pokusu ministerstva obrany anektovat kus Skotska

12. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Zuřivá kontroverze v britských politických kuloárech donutila úřad britského ministerského předsedy Camerona distancovat se od plánu britského ministerstva obrany anektovat jako suverénní anglické území skotskou námořní základnu ve Faslane, kde kotví britské ponorky s jadernými zbraněmi Trident, v případě, že by Skoti hlasovali v září 2014 pro nezávislost své země.

Úřad britského premiéra Camerona byl nucen spěšně vydat prohlášení, že není "ani uvěřitelné, ani rozumné" dát vojenské základně ve Faslane stejný status, jaký mají britské vojenské základny na Kypru. Londýnští vládní úředníci se totiž obávali, že by pokus prosadit tento návrh politicky obrovsky posílil Skotskou nacionální stranu v jejím úsilí o skotskou nezávislost.

Uprostřed zuřivé reakce politiků ze Skotské nacionální strany (SNP), která tento návrh přirovnala k anexi Kuvajtu, kterou provedl Saddám Husajn, mluvčí úřadu britského premiéra návrh veřejně odmítl.

Skotská nacionální strana obvinila ve středu večer londýnskou vládu z pokusu Skotsko vydírat. Angus MacNeil, poslanec za Skotskou nacionální stranu zastupující okrsek Na h-Eileanan an Iar, zdůraznil: "Měli bychom uspořádat debatu o nebezpečí a zlu imperialismu a o anektování území jiné země, ať už to udělal Saddam Husajn v Kuvajtu, anebo to chce udělat westminsterská vláda, která podle zpráv v deníku Guardian zastrašuje Skotsko v rámci 'projektu strach'." Svobodní lidé po celém světě to odsoudí a podpoří Skotsko ve jménu svobody."

Podrobnosti v angličině ZDE

0
Vytisknout
5682

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2013