Organizace "Lékaři bez hranic" potvrdila, že její nemocnice v Sýrii ošetřily tisíce pacientů s "neurotoxickými příznaky"

24. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Francouzská humanitární organizace "Medecins Sans Frontieres (Lékaři bez hranic)" konstatuje, že nemocnice, které podporuje v Sýrii, ošetřily asi 3600 pacientů s "neurotoxickými příznaky" a 355 z nich zemřelo. Organizace MSF uvádí, že se pacienti dostavili do tří nemocnic v okrsku Damašek dne 21. srpna, kdy podle tvrzení opozičních aktivistů došlo k chemickým útokům proti vzbouřencům-

Organizace MSF dodává, že nemůže použití chemických zbraní "vědecky potvrdit".

Obě strany v konfliktu se vzájemně obviňují, že použily chemické zbraně.

Na neověřených záběrech zveřejněných brzo po 21. srpnu jsou děsivé scény dusících se civilistů, z nichž je mnoho dětí. Státní syrská televize obvinila vzbouřence a tvrdí, že se v jejich tunelech našly "sudy s chemickými zbraněmi". Rusko a Írán také obvinily z použití chemických zbraní vzbouřence, Francie a Británie se domnívá, že za útok nese odpovědnost režim Bashira al Assada, americký prezident Obama situaci "zvažuje" a označil ji za "znepokojující".

Činitelka OSN pro odzbrojení Angela Kane přicestovala do Damašku a bude naléhat na Assadovu vládu, aby vpustila týmy OSN do postižených oblastí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7111

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2013