Spojené státy se chystají zaútočit na Sýrii poté, co Kerry tvrdí, že důkazy o chemickém útoku jsou "jasné"

30. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

  • Americký ministr zahraničních věcí označil Assada za "zločince a vraha"
  • Kerry: Při útoku zahynulo 1429 Syřanů včetně 426 dětí
  • "Historie nás bude soudit přísně, pokud nebudeme jednat"
  • John Kerry předložil to, co nazval "jasným a přesvědčivým" důkazem, že je Sýrie odpovědná za chemický útok, který usmrtil téměř 1500 osob. Ve svém pátečním prohlášení dal najevo, že se Spojené státy chystají vojensky zaútočit proti Assadovu režimu.

    Americký ministr zahraničí označil syrského prezidenta Bashara al-Assada za "zločince a vraha" a řekl, že Spojené státy nemohou dovolit diktátorovi, aby mu prošly tak vážné zločiny.

    "Historie nás bude soudit velmi vážně, pokud nebudeme reagovat na diktátorovo zlovolné použití zbraní hromadného ničení," řekl Kerry reportérům ve Washingtonu.

    Kerry přešel mlčením rozhodnutí britské vlády vystoupit z koalice poté, co premiér David Cameron ve čtvrtek prohrál klíčové hlasování v Dolní sněmovně. Kerry se zmínil o Francii jako o "nejstarším spojenci USA" poté, co prezident François Hollande přislíbil podporu pro vojenskou akci proti Sýrii.

    >

    Během Kerryho projevu zveřejnil Bílý dům neutajovanou čtyřstránkovou zprávu. V ní se praví, že americká výzvědná komunita je přesvědčena s "vysokou mírou pravděpodobnosti", že chemický útok provedly Assadovy jednotky.

    Obama řekl, že i když neučinil ohledně útoku na Sýrii konečné rozhodnutí, uvažuje o "omezené, úzké akci" proti Sýrii. "Neuvažujeme o dlouhodobém angažmá," řekl při fotografování s šéfy pobaltských států. "Nepřipravujeme pozemní invazi."

    Prezident uznal, že mnoho lidí, včetně jeho samotného, mají "už dost válek" po deseti letech amerických vojenských intervencí, ale dodal: "Mnoho lidí si myslí, že se něco musí udělat, ale nikdo to udělat nechce."

    K útoku by mohlo dojít už v sobotu, kdy mají inspektoři OSN Sýrii opustit poté, co jejich mise byla zjevně zkrácena v očekávání útoku. Ve čtvrtek uvedl Bílý dům, že útoky by byly "diskrétní a omezené".

    Zdroj v angličtině ZDE

    0
    6273

    Diskuse

    Obsah vydání | 3. 9. 2013