Putin odmítl americkou argumentaci v syrské kauze

31. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin admítl tvrzení amerických zpravodajských služeb, že režim Bašára Asada použil v Sýrii chemické zbraně. Řekl, že by bylo "vysloveným nesmyslem", kdyby vládní jednotky použily tuto taktiku ve válce, kterou již vyhrávají.

"Proto jsem přesvědčen, že [chemický útok] není ničím víc než provokací těch, kdo si přejí do syrského konfliktu zatáhnout další země, a kdo chtějí získat podporu silných členů v mezinárodní aréně, zejména Spojených států," řekl Putin novinářům během návštěvy Vladivostoku.

Ruský prezident také vyzval USA, aby předložily záležitost intervence v Radě bezpečnosti OSN, poté co navrhl, že pokud si má Barack Obama zasloužit svou Nobelovu cenu míru, měl by myslet na možné oběti jakékoliv intervence cizích zahraničních sil.

Technická část týmu expertů OSN v sobotu opustila Sýrii, kde vyšetřovala útok, jenž zasáhl stovky civilistů. USA plánují "omezený" útok na režimní síly s použitím střel s plochou dráhou letu jako odpověď na to, co představují jako jasný případ "brutálního a flagrantního" chemického útoku Asadových jednotek proti civilistům.

Podle Moskvy je hrozba Washingtonu silou nepřijatelná a představuje porušení mezinárodního práva, pokud USA budou jednat bez mandátu OSN.

Podle Putina by světoví lídři měli jednat o syrské krizi příští týden na summitu skupiny G-20 v Petěrburku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10024

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2013