Země, kde zítra již znamená předevčírem

2. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Sliby a jízdní řády jsou k tomu, aby se nedodržovaly.
Jonathan Swift
Dobrá zpráva: Budoucnost je plně v našich rukách.
Špatná zpráva: Budoucnost je plně v našich rukách.
Jacob van Blom

Za dveřmi je podzim a...už je to tady -- ti, kdož se obávali nejhoršího, můžou být spokojeni. Zatímco příroda se chystá ke spánku, politické strany a jiná podnikatelsko ideová seskupení se probouzejí, klíčí, rostou, větví se a derou vzhůru. Depresi vystřídala mánie a blázni jsou jak utržení ze řetězu. Kupředu levá i pravá. To se nám to mašíruje! Zvláště když nám cestu k mlhavým obzorům lemují (už zase) stupidní billboardy se "zaručenými" recepty, jak ze sekerky uklohnit tak výživný volební guláš, že by zbledla závistí i Magdalena Dobromila Rettigová. Tváře kulinářů politického mišmaše shlížejí na voliče s  mesiášskou vědoucností. Jejich dokonalosti chybí snad už jenom tykadla.

Nevinné děti ve spárech vyděračů

2. 9. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 2 minuty

Konec prázdnin. Příští týden zase začíná škola. Některé děti se těší, jiné pláčou. Rodičům se uleví, že se zbaví dětí, na které nemají čas, a také se uleví jejich peněženkám.

Ve společnosti, kde je všechno podřízeno ekonomickým procesům, nehledejme ani za zdánlivou humanitou nic dobrého. Ochrana práv dítěte svým vedlejším účinkem pouze zakrývá tvrdou realitu vykořisťování dětí a rodiny.

Jak jsem v ruinách na Pohořelci hledal soukromé vlastnictví

2. 9. 2013

čas čtení 9 minut

Jakožto přímý účastník právě proběhnuvší akce s názvem "Vzpomínky na budoucnost" bych se chtěl podělit o pár postřehů, které mi z celé situace vyplynuly. Předem avizuji, že můj pohled je zaujatý. Nechci se už déle dívat na rozprodávání svého města developerským firmám, které z kdysi krásného a urbanisticky unikátního celku ukrajují čím dál víc pro prachsprostý byznys, jehož jsem přesycen a jenž nepokládám za smysl města, a dokonce si dovoluji tvdit, že má vliv naopak zhoubný a rozkladný pro městské komunity i jednotlivce, píše čtenář, který se představil jako Ondřej Pachner.

Francie se snaží přesvědčit své občany, že chemický útok spáchala Assadova armáda

2. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Francouzská vláda vydala dokument, který vypracovaly francouzské výzvědné služby, v němž se tvrdí, že nedávný útok chemickými zbraněmi provedla Assadova armáda. Sedmistránkový dokument, který vydala francouzská vláda asi v 19 hodin v pondělí večer, tvrdí, že tyto informace "pocházejí z vlastních francouzských zdrojů".

Assadův režim toto obvinění popírá.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hořké volbě prezidenta Obamy, neboli O vraždě třetích osob v odvetě za zločin

2. 9. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Je ovšem problém, pokud držitel moci udělá základní politickou chybu. Presidentu Obamovi se to stalo, když mluvil o červené čáře, která by byla překročena při použití jedovatého plynu v Sýrii. Když potom Del Ponte oznámila, že odpůrci režimu v dubnu pravděpodobně použili právě takový plyn, Obama na to vlastně nereagoval - což bylo tehdy správné - , podruhé ale bez skutečných důkazů unáhleně hrozil z odvetou proti Asadovu režimu.

Blamáž České televize -- živě

2. 9. 2013 / Jakub Žytek

čas čtení < 1 minuta

Start nového, samotnou Českou televizí hojně avizovaného dvojkanálu ČT Déčko a Art se vskutku povedl. Podle veřejně dostupných informací jej nejsou schopna naladit celá města (Znojmo, Vyškov, Liberec) nebo jednotlivé části (v Praze lze podle mých informací naladit ve Střešovicích, na Petřinách, na Strahově, v Bohnicích (je to snad tím, že jsou na kopci?), slabý či nulový signál ve Vršovicích či u nás v Karlíně). Známí či příbuzní v Českém Brodě, Jihlavě nebo Havířově taktéž nic.

Včerejší hlavní film na Artu (Alois Nebel) jsem oželel, neboť na Primě běžel dnes už klasický a lepší Constantine (mimochodem také vytvořený podle komiksu). Začínám se však trochu bát, aby se čaroděj Rumburak, který se znovu objevil na Déčku a brzy začne své pirátské vysílání z říše pohádek, postupně nezmocnil i ostatních stanic České televize. Je před volbami...

O co se (ne)vede zásadní boj...

2. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Tak jako ve škole dostávají děti před prázdninami vysvědčení, které zhodnocuje jejich dosavadní práci, člověk by po skončení vlády čekal, že se před blížícími volbami dočkáme bilancování toho, co nám vlastně (ne)přinesla, a co nám (ne)vzala.

Je poněkud škoda, že hlavní opoziční strana v České republice, ČSSD, se v posledních dnech více soustředí na boj sama se sebou, než aby rozebírala počiny minulé vlády -- a že je co rozebírat.

Anglosaský svět prochází malou renesancí parlamentarismu

2. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Nápis na náhrobku bývalého britského ministra zahraničí Robina Cooka upozorňuje, že se mu sice nepodařilo zabránit invazi do Iráku, nicméně zajistil, že napříště bude mít parlament ve věcech vyhlášení války rozhodující slovo. To se potvrdilo, když premiér David Cameron minulý týden překvapivě prohrál parlamentní hlasování o invazi do Sýrie.

Sociální stát?

2. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Dovolte mi, abych se vyjádřil k našemu tzv. sociálnímu státu. Po postižení mozkovou příhodou to poznávám na vlastní kůži. Zkoušel jsem sehnat pomoc přes banky, pro ty jsem starý, i přes nebankovní sektor, ve většině případů se ani nedovoláte - a také přes neziskové organizace s odpovědí, že nemájí peníze na to aby někomu pomáhaly, tzn. že jsou založeny jenom proto, aby chtěly po státu granty a mohly pořádat sbírky údajně na toho čí onoho. Pokud se na ně obrátíte, zjistíte že nemají peníze.

Zkoušel jsem to i přes televizi, ať to byly Černé ovce či Reportéři na Vaší straně -- odpověď: nemají zájem. Kam tedy ty granty od státu a výsledek sbírek jdou. Já ty lidi na které se údajně vybírá neznám a nemohu potvrdit, že vybrané peníze dostanou. Nedivte se mému pesimismu, ale pokud budete rok se snažit, aby vám někdo pomohl a bez výsledku, také přestanete věřit v sociální stát a všemu kolem. Než se mi podaří vyřídit někde pomoc, bude pozdě, píše čtenář Jan Posolda.

Proč Britové nezachytili údajné rozhovory usvědčující Asadův režim z chemických útoků?

1. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec britského ministerstva zahraničí Craig Murray upozorňuje, že britská výzvědná instalace na kyperské hoře Troodos odposlouchává prakticky veškerou elektronickou komunikaci na Blízkém východě - rádiovou, satelitní i mikrovlnnou. Pokud by tedy byla pravda, že syrská armáda vydala rozkaz k chemickému útoku v Gútě, Britové by o tom měli mít nezvratné důkazy. Nevěděli by to totiž jedině v případě, že veškerá tato komunikace probíhala čistě pozemní telefonní linkou - což je v dnešní době již velmi nepravděpodobné, neboť i tyto hovory jsou v nějaké fázi přenášeny mikrovlnně.

Tragická situace před předčasnými volbami v ČR

31. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 4 minuty

Vždyť nakonec je přece důležitější žít v demokracii (garantované panem Kalouskem) než diskutovat o daňovém zatížení, stavu vzdělání, propadu ekonomiky, postavení Romů a výsledcích minulého vládnutí, ne? S tím musí souhlasit každý.

Levice není schopna dnes toho nejdůležitějšího - neumí manipulovat s významy a symboly.

V pravém spektru dochází v ČR k novému přeskupení sil. Kalouskův mocenský projekt TOP 09 se snaží získat navrch a stát se lídrem a hegemonem pravice, zatímco ODS se zmítá v celkové krizi. Posledních 20 let jí nakonec dohnalo.

Kalousek nabízí "novou" pravici, která se zdá určitou verzí tzv. neokonzervativismu po česku a kombinuje neoliberalismus (především ekonomický) s konzervativními společenskými hodnotami a morálním poselstvím.

ČSSD produkuje perverzní cirkus souboje frakcí

31. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Veronika Sušová-Salminen většinu svého textu "Tragická situace před předčasnými volbami v ČR" věnovala kritice TOP09, i když se zmínila také o nedostatcích levice, o její neschopnosti "manipulovat významy a symboly". Osobně si myslím, že kritika TOP09 či ODS, ani nedostatek manipulace s významy a symboly nevystihují dnešní pocity případného voliče levice. Že ODS a TOP09 nestojí za nic, to ukázaly během svého vládnutí, měli jsme možnost to sledovat se zdrcujícími odhaleními a komentáři po celou tu dobu těch necelých tří let. Ten hlavní problém těchto voleb je podle mne to, jaká je vlastně alternativa.

Obama bude usilovat o souhlas Kongresu s operací proti Sýrii, na nález inspektorů čekat nebude

31. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Na tiskové konferenci v Růžové zahradě Bílého domu, která začala s více jak třicetiminutovým zpožděním, prezident Obama oznámil, že bude usilovat o souhlas Kongresu s akcí proti Sýrii.

V sobotu odpoledne prezident hovořil se všemi čtyřmi lídry Kongresu, aby naplánoval debatu a hlasování. Podle společného prohlášení republikánských představitelů Kongresu dojde k jednání o Obamově návrhu 9. září. To je den, kdy se Kongres vrací z letních prázdnin. Svolán dříve nebude.

OSN: Tým inspektorů nyní ukončil misi v Sýrii, ale bude v ní později pokračovat

31. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Mluvčí OSN Martin Nesirky na odpolední tiskové konferenci oznámil, že tým inspektorů přicestoval ze Sýrie a nyní potřebuje čas k analýze sesbíraného materiálu. Řekl, že budou podniknuty všechny kroky k urychlení práce dvou certifikovaných evropských laboratoří, ale že není k dispozici žádný určitý termín, v němž by měla být zveřejněna závěrečná zpráva.

Putin odmítl americkou argumentaci v syrské kauze

31. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin admítl tvrzení amerických zpravodajských služeb, že režim Bašára Asada použil v Sýrii chemické zbraně. Řekl, že by bylo "vysloveným nesmyslem", kdyby vládní jednotky použily tuto taktiku ve válce, kterou již vyhrávají.

Jak "omezený" bude americký útok na Sýrii?

31. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Spojené státy mají ve Středomoří pět torpédoborců (USS Barry, USS Gravely, USS Mahan, USS Ramage, USS Stout) a čtyři jaderné ponorky. Všechna tato plavidla jsou vybavena střelami s plochou dráhou letu. Konzistentní s oznámeným plánem "omezeného" útoku na Sýrii je také přítomnost dvou letadlových lodí, USS Truman a USS Nimitz, v širším okolí; ty mohou představovat jakousi "pojistku", za normálních okolností se na útoku podílet nebudou. Jenže proč je zde zároveň přítomno také výsadkové plavidlo San Antonio s 800 příslušníky námořní pěchoty na palubě? Znamená to snad, že "omezený" útok, v němž údajně nemá dojít na "boty na zemi", může zahrnout také výsadkovou operaci na syrském pobřeží či prostřednictvím vrtulníků ve vnitrozemí? Má být nějaká část Sýrie obsazena? Pokud ano, která? Letiště, vládní budovy? Nebo se jedná o speciální trest pro 155. brigádu 4. obrněné divize, kterou Američané obviňují z údajného chemického útoku v Gútě? Či jde nakonec jen o klamavý manévr, který má před nálety trvající hrozbou výsadku zabránit dalšímu rozptylování syrských jednotek?

Zaútočil syrský režim v Gútě raketou, kterou nemá ve výzbroji? - II.

31. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V jedné z reakcí na předchozí článek jsem byl velmi sebevědomým čtenářem "poučen", že se přece na snímcích z Gúty jedná o íránskou raketu Falaq-2, kterou prý syrský režim ve výzbroji má.

Nehledě na to, že neexistuje žádný doklad o vývozu komerčně neúspěšného modelu Falaq-2 kamkoliv, podívejme se na fotografii této zbraně v propagačních materiálech výrobce, tj. Shahid Bagheri Industries.

Sýrie a naše přísaha bránit ústavu:

"Je povinností každého nesplnit ilegální rozkaz"

30. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Generál Martin Demsey, předseda Sboru náčelníků štábů, se střízlivě vyjadřoval o nebezpečích plynoucích z jakéhokoliv vojenského útoku na Sýrii, ale tisk indikuje, že prezident Obama je přesto odhodlán odpálit v příštích dnech střely s plochou dráhou letu - což je čin, který by měl, jak říkají bývalí američtí vojenští profesionálové, vyvolat Dempseyho okamžitou rezignaci.

David Cameron prohrál parlamentní hlasování o akci proti Sýrii

30. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek prohrál parlamentní hlasování o válce proti Sýrii. Poté prohlásil, že se jeho země nebude žádným způsobem podílet na ozbrojených akcích proti této zemi, které plánuje americký prezident Barack Obama.

Cameron prohrál o 13 hlasů a byla to pro něj zdrcující porážka. Zdálo se, že jeho vláda je jen několik dní vzdálena tomu, aby se přidala ke Spojeným státům a Francii. Ty se chystají ke "krátkému, trestajícímu útoku střelami s plochou dráhou letu" na režim syrského prezidenta Bašára Asada, který měl podle nich 21. srpna spáchat chemický útok proti civilistům na damašském předměstí Východní Gúta.

Čtvrteční hlasování nebylo pro Camerona závazné, avšak premiér v krátkém prohlášení konstatoval, že respektuje vůli parlamentu a je mu jasné, že si britský lid ozbrojenou akci proti Sýrii nepřeje.

Britská média hovoří o historickém zlomu: Exekutiva ztratila možnost samostatně rozhodovat o vstupu země do války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

SÝRIE:

David Cameron obvinil šéfa labouristů, že "stojí na straně Ruska"

30. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron obvinil šéfa britské Labouristické strany v hněvivém telefonním rozhovoru, uskutečněném den před čtvrtečním hlasováním o Sýrii v Dolní sněmovně, že "podrazil Ameriku" a "podporuje Sergeje Lavrova".

Vyjednávání mezi Cameronem a Milibandem se začalo dostávat do slepé uličky během středy. Podle informací, které získal deník Guardian, byl šéf Labouristické strany Ed Miliband "zklamán" způsobem vyjadřování určitého vládního zdroje, který řekl britskému deníku The Times: "Downing Street a ministerstvo zahraničí zastávají názor, že Miliband je zasraná kunda a drzý a tvrdošíjný hovno." Labouristická strana uvedla, že Miliband není rozhořčen, ale je zklamán "drzostí toho výroku".

Podobnosti v angličtině ZDE

Český expert: Stopy chemického útoku nelze zamést

30. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuji na pětiminutový rozhovor mezi redaktorkou Českého rozhlasu a odborníkem Lubomírem Šmehlíkem o možnostech zjistit důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii. Rozhovor byl odvysílán 29. 8. během pořadu "Hlavní zprávy" se začátkem o 18 h, píše Giorgio Cadorini.

Na přimý dotaz novinářky pan Šmehlík odpovídá, že stopy nelze zamést a že lze určit, jestli otravné látky pocházejí z klasických nosičů chemických zbraní anebo byly šiřeny jiným způsobem (gerilovou jednotkou?).

Přikládám záznam, rozhovor začíná po 5' 30".

Rusko: Neviděli jsme americké materiály k útoku v Gútě

30. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poradce ruského prezidenta pro zahraniční politiku Jurij Ušakov prohlásil, že se Rusko nemůže vyjádřit k údajným americkým důkazům, podle nichž chemický útok z 21. srpna na damašském předměstí Gúta spáchal režim prezidenta Bašára Asada. Moskva totiž tyto materiály nemá k dispozici. (Moskva sama vlastní materiály k předchozím případům údajných chemických útoků Sýrii předala OSN - pozn. KD.)

K lesu čelem, k Ivanovi zády

30. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Václav Klaus si vytvořil představu, jaké jsou jeho možnosti a postavení. V ODS, na pravici, v societě. Soudobě jej uctívají poslední zoufalci, a tak musí vyčkat vyznění nadcházejících sněmovních voleb, aby sebeexhumace postoupila o pár dalších koňských délek.

Francie nadále podporuje útok na Sýrii

30. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Francois Hollande dnes prohlásil, že nadále podporuje "odvetnou" akci proti Sýrii, i když Británie překvapivě ozbrojenou intervenci odmítla. "Francie si přeje přímou a přiměřenou akci proti režimu v Damašku," řekl Hollande v rozhovoru pro list Le Monde, který bude publikován v sobotu.

Předvolební boj začal, Česká televize ani Český rozhlas nemají pravidla

29. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

Pravidla předvolebního vysílání, které jsou základním manuálem pro činnost redakce zpravodajství a aktuální politickou publicistiku, "se teprve připravují", vyjevil ředitel zpravodajství České televize Šámal členům Rady ČT na včerejším zasedání. Dle předsedy Rady Uhdeho je "snad" management předloží Radě na příštím zasedání. To se ovšem koná až 11. 9. Zveřejnit je Dvořák chce až 17.9. , tedy k datu uzavření kandidátních listin.... Takže Šámalova redakce "jede" do 17. 9. předvolební kampaň bez pravidel. To je pro ředitele televize smrtelné riziko, i když je to Radě jedno .

V Českém rozhlase je zmatek identický. Navíc posílený o nové, mnohdy rozhlasové praxe neznalé ředitele, kteří byli včera jmenováni a o restrukturalizaci výroby zpravodajství. Radě je to také jedno.

AKTUALIZOVÁNO 29.8.2013 20:26 Podle ředitele zpravodajství ČRo Pancíře jsou Pravidla od 22.8.2013 "vydána" (ve Věstníku platných předpisů Českého rozhlasu pod číslem R/2013/012/GŘ), všichni zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu je obdrželi v elektronické podobě mailem a byli o nich informováni svými nadřízenými. Fascinující je ovšem to, že Český rozhlas, jako veřejná instituce zodpovědná svým koncesionářům, tato Pravidla nepředložil Radě na veřejné jednání a nezveřejnil je. Tak, aby posluchači mohli srovnat chování redakce zpravodajství ve vysílání s jejich zněním.

Co se nemělo stát...

30. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 3 minuty

"Řecku neměl být povolen vstup do eurozóny... Kancléř Schröder souhlasil s přijetím Řecka v roce 2001 a oslabil Pakt stability. Obě rozhodnutí byla zásadní chybou", vzkázala nám německá kancléřka Angela Merkelová.

O tom, co bylo v integračním evropském procesu zásadní chybou, by se přitom měla vést nejedna debata -- a pokud možno, nemělo by zůstat zdaleka pouze u debat.

I kdyby Asad použil chemické zbraně, Západ nemá mandát jednat jako globální policajt

30. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Je pravda, že Rada bezpečnosti OSN není spolehlivým globálním policajtem. Možná je pomalá, když má jednat, nebo paralyzovaná kvůli neshodám mezi členy. Ale přejeme si tedy USA, nebo NATO, nebo "aliance ochotných států" jako globálního policistu?, ptá se bývalý zbraňový inspektor OSN Hans Blix.

Na rozdíl od George Bushe v roce 2003 Obamova administrativa necítí potěšení z mačkání spouště, nechová se pohrdavě k OSN a zásadám její charty, které umožňují použít ozbrojenou sílu pouze v sebeobraně nebo s autorizací Rady bezpečnosti. Avšak Obama, tak jako Bush a Blair, je zřejmě připraven ignorovat Radu a nařídit ozbrojené útoky na Sýrii s politickou podporou pouhé Velké Británie, Francie a několika dalších států.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41854