CIA dodává zbraně syrským povstalcům

13. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

CIA již několik týdnů dodává syrským povstalcům lehké kulomety a další ruční zbraně, v souladu s rozhodnutím prezidenta Baracka Obamy. Zajišťuje také, aby povstalci dostali prostřednictvím třetí strany protitankové zbraně, jako například reaktivní granátomety. Pravděpodobně jde o některý stát Perského zálivu podporující povstalce. Sdělil to ve čtvrtek CBS vysoce postavený představitel zpravodajských služeb a dva bývalí zpravodajci.

Listy Washington Post a Wall Street Journal jako první přinesly zprávy o zbraních pro povstalce. Generál Sálim Idrís řekl ve čtvrtek NPR, že povstalci od USA takovou pomoc nedostali. CIA zprávy odmítá komentovat.

Zpravodajci tvrdí, že pomoc je poskytována již déle než měsíc, většina je předávána prostřednictvím třetí strany velitelům prověřeným CIA a zbraně jsou dopravovány prostřednictvím důvěryhodných prostředníků. Ovšem jakmile jsou předány, USA ztrácejí kontrolu nad tím, kdo je používá.

Povstalci nepřetržitě požadují sofistikované protiletadlové zbraně pro boj se syrskými bitevními vrtulníky, avšak podle zpravodajců si ani USA, ani země sousedící se Sýrií nepřejí, aby se takové zbraně dostaly do rukou al-Kajdy nebo an-Nusry, nebo aby se jich zmocnilo hnutí Hizballáh bojující na straně režimu.

Program CIA je utajovaný, mohou být o něm informovány zpravodajské výbory Kongresu, ale nikoliv výbory pro ozbrojené síly. To může vysvětlovat, proč si někteří zákonodárci stěžují, že pomoc nedorazila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7643

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013