O okolnostech možné dohody o likvidaci chemických zbraní syrského režimu

13. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Zajímavě ve čtvrtek v podvečer analyzovala situaci kolem Sýrie diplomatická editorka BBC Bridget Kendal:

Moderátor: Putinův článek v listě New York Times je nejnovější etapa v diplomatické strategii, která podle některých komentátorů vede k tomu, že Rusové dělají pozoruhodně efektivní kroky, aby se dostali do popředí globální diplomacie v krizi, které až donedávna dominovali Američané.

Bridget Kendalová, dlouholetá reportérka BBC v Moskvě: To je skutečně pravda. Bylo to vidět minulý týden, na summitu v Petrohradě, kdy prezident Putin vyjadřoval veřejné mínění. Dokonce i papež odmítl letecké údery. A teď předložili skutečně trumf. Podařilo se jim přesvědčit prezidenta Assada, aby nejen přiznal, že má chemické zbraně, ale aby řekl, že se jich vzdá. To je pozoruhodné, vzhledem k tomu, kolik odporu proti tomu bylo vyjadřováno v Damašku.

Musíme se ptát proč. A částečně je to jistě proto, že Rusko chce zaznamenat triumf, avšak uvědomme si také, že Moskva se zoufale snažila o to, aby Amerika nepoužila vojenské síly. Jedním z důvodů bylo to, že nechtělo, aby Amerika zase ignorovala OSN. Protože kdykoliv to Amerika učiní, Rusko zůstává oslabeno stranou. Rusko má v OSN rétorickou, blokující moc. Rusko není připraveno používat otevřeně vojenskou sílu tak, jak to dělají Spojené státy. To je dobrá věc pro světový mír. Také to ale znamená, že je pak Rusko vždycky poněkud oslabené, když Amerika zahájí vojenské akce.

Avšak také - a prezident Putin o tom hovoří v tom článku - Rusko se zoufale obává, že se Sýrie stane ještě nestabilnější než dosud. Rusové vědí, že v Sýrii bojují Čečenci. Co by se stalo, kdyby se Čečenci zmocnili chemických zbraní a odvezli si je na severní Kavkaz? Ten je prachárnou, jen tak tak vybuchnout. Takže Rusové mají mnoho důvodů, proč nyní vyvíjejí nátlak proti vojenskému zásahu.

A musíte si uvědomit, že to nejsou jen Rusové. Jsem opravdu téměř úplně přesvědčena, že nátlak vyvíjí i Írán. V Íránu máme novou vládu, ta si zoufale přeje zrušení sankcí, to víme, vyjednávají s Ruskem na nejvyšší úrovni, prezident Putin se má sejít s prezidentem Rohanim znovu v Kyrgyzstánu na velkém asijském summitu, který tam právě začíná. Oni těsně spolupracují, protože konflikt v Sýrii se dostává do situace, když už není v zájmu ani Ruska, ani Íránu, aby pokračoval tímto nebezpečným způsobem. Írán utrpěl sám útoky chemickými zbraněmi. Írán chce něco od Západu.

Ale zpět k tomu článku. I když se v něm prezident Putin svým způsobem vytahuje nad Obamou, zároveň mu podává ruku. Říká, že se jejich vzájemný vztah zlepšuje a že je mezi nimi více důvěry. Protože Putin chce, aby tomu tak bylo. Má své vlastní důvody, aby nedovolil, aby se vztahy se Spojenými státy příliš zhoršily.

Moderátor: Přicházejí nám právě první citace z rozhovoru, který poskytl prezident Assad ruské televizi: "Ruský návrh není unilaterální. My ho přijmeme, pokud Spojené státy zastaví své vojenské vyhrožování a jestliže ostatní země, které dodávají vzbouřencům chemické zbraně, také budou dodržovat tuto dohodu. Rusko je jediná země, která má schopnost tuto dohodu úspěšně realizovat, protože my nemáme se Spojenými státy žádné kontakty a ani jim nedůvěřujeme." Jak to interpretujete?

Bridget Kendal: Tak vidíte. Začínají se zveřejňovat podmínky. Celý tento týden je zjevné, že přístup Ruska byl: Spolupracujme se Sýrií, vyzvěme ji, aby tyto věci udělala, ale nebudeme jí nic nařizovat ani jí nebudeme vyhrožovat. A ultimátum, které Francie dala do návrhu rezoluce, je pro Rusko absolutně nepřijatelné. Toto si senátor Kerry a ministr Lavrov budou muset vyřešit při večeři, jak daleko, pokud jste Američani, budete ochotni ustoupit Sýrii, dovolit představu, že jde o spolupráci, která by umožnila, aby to vedlo k úspěšnému konci, protože výsledek by byl fantastický úspěch, zbavit se syrských chemických zbraní. I za tu cenu, že budete muset říct veřejně něco, co bude znamenat, že jste svou hrozbu odstranili. Myslím ale, že během toho vyjednávání vzniknou problémy, protože musíte nyní začít uvažovat o mentalitě prezidenta Assada. Proč by bylo v jeho zájmu, aby byly jeho chemické zbraně odstraněny rychle, jak to chtějí Američané? Samozřejmě je nevyhnutelné zajistit, aby druhá strana, opozice, také spolupracovala. To bude velmi obtížné, ale je to zvlášť důležité pro prezidenta Assada. Protože ten je uprostřed války. Ta probíhá i teď, v tuto chvíli. A nechce odevzdat část svého arzenálu, aniž by bylo zajištěno, že na druhé straně dojde také k nějakým ústupkům.

0
Vytisknout
5642

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2013