Britské listy jako levicový Reflex?

23. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nemám absolutně žádné iluze o ČSSD, avšak po pětatřiceti letech života v "zavedené" britské demokracii vím velmi dobře, že rozhodování koho volit je vždycky kompromis, jehož součástí, nemá-li dojít ḱe katastrofě, musí být strategické uvažování o tom, jaké pravděpodobně vzniknou po volbách koalice.

V žádném případě bych si nedovolil voličům radit ani doporučovat, pro koho by měli v pátek hlasovat. Toto je jen vysvětlení, proč se podle pana Maštalíře "Britské listy chovají jako levicový Reflex". Doufám, mimochodem, že se tak nechovají, neboť se snažíme přinášet škálu názorů.

Sám jako novinář se samozřejmě voleb neúčastním a mohu jen dát k dispozici svůj úsudek, který samozřejmě může být mylný. Níže uvedený názor šéfredaktora je samozřejmě subjektivní, nikoho nezavazuje a v žádném případě neblokuje vydávání názorů jiných v tomto listě.

Na Nečasově koalici mi ani tak nevadilo její pravostředové zaměření, jako její zkorumpovanost a ABSOLUTNÍ NEKOMPETENCE. To je hlavní problém. Ti lidé, Kalousek, Schwarzenberg, Nečas a další prostě zemi svou tupostí celá léta ničili.

Souhlasím s Borisem Cvekem, že parlamentní strany konečně musejí v České republice jednou být ve volbách tvrdě potrestány, aby si všichni politikové projednou uvědomili, že když se budou chovat ve vládě jako idioti, voliči jim to ve volbách spočítají.

Pokud mají pravdu dosud zveřejňované průzkumy voličských preferencí, situace je tak nerozhodná, že kdo chce hlasovat pro strany, které mají pod pět procent hlasů, případně pro nové "strany", o nichž není jasné, s kým se nakonec dají do koalice, posílí tím pravděpodobnost, že se do vedení státu znovu dostanou Kalousek, Němcová a Schwarzenberg.

Z tohoto důvodu si myslím, a nikomu to nevnucuju, že je rozumné - právě kvůli té nutnosti voličsky potrestat dosavadní nekompetentní vládu - hlasovat v nadcházejících volbách pro levici.

Nemám absolutně žádné iluze o KSČM ani ČSSD, jenže v dané situaci mi hlasování pro ně, v souladu s tím, co napsal Boris Cvek, připadá jako menší zlo.

Pokud by voliči skutečně vytrestali ve volbách dosavadní pravicové strany, je možné, že by toto varování vzala vážně i ČSSD a chovala by se v nadcházejícím funkčním období méně korupčně, než bývá zvykem. Pokud by se nepoučila, voliči by ji měli stejně radikálně potrestat v příštích volbách.

To je mé uvažování, které může být chybné, avšak v současnosti nevidím jinou alternativu.

Je však možné, že voliči chtějí riskovat návrat TOP 09 a ODS do vlády, a proti gustu žádný dišputát.

0
Vytisknout
12562

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013