PŘEČETLI JSME:

Tony Judt: Pobijme ekonomy!

3. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Je demokracie zárukou dobré společnosti? A je to vůbec nejlepší možné společenské zřízení? Mají USA blíž k Číně, nebo k Evropě? Bude základní osou 21. století napětí mezi strachem a bezpečím? "Zprivatizoval" Izrael odkaz holocaustu? Kde se v tom všeobecném zmatku nacházíme my, v České republice? Lze se vyrovnat s minulostí? A může to nějak ovlivnit intelektuál? Málokdo uvažoval o těchto otázkách tak hluboce a inspirativně jako jeden z nejzajímavějších "veřejných intelektuálů" posledního půlstoletí, historik Tony Judt.

Myslím, že by nám vcelku prospělo, kdybychom -- řečeno volně se Shakespearem -- "pobili všechny ekonomy": jen málokteří přispívají k našemu sociálnímu či vědeckému poznání, podstatná většina profese se však aktivně podílí na tom, že mate spoluobčany a brání jim uvažovat sociálně," říká Tony Judt v knižním rozhovoru s kolegou historikem Timothy Snyderem Intelektuál ve dvacátém století.

Zdroj: ZDE

Článek vyšel v aktuálním čísle Literárních novin viz prodejní místa. Rovněž je můžete zakoupit v  elektronické podobě na čtečce Kindle. Jsme přesvědčeni, že stojí zato tento kvalitní týdeník podpořit, míní šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

0
Vytisknout
9879

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2013