Pro podporu rodin s dětmi se dělá v tomto státě opravdu málo

13. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Reaguji na článek Štěpána Chába "Rodina je záchod státu". Také si jako autor článku myslím, že pro podporu rodin s dětmi se dělá v tomto státě opravdu málo, píše Jana Vozková. Vím to z vlastní zkušenosti babičky, která má 7 vnoučat ve věku od 2 do 6 let. První vnučka se narodila v roce 2007 a rodiče dostali porodné víc jak 17 000,- Kč.

. To pomohlo při koupi základní výbavy, i když náklady byly samozřejmě podstatně vyšší. Poslední z vnoučat -- dvojčata se narodila v roce 2012, porodné rodiče nedostali, nesplnili podmínky nízkého příjmu, přitom o 5 let dřív by měli nárok na 53 000,- Kč. Náklady na dvojčata jsou přitom vyšší, než na dvě děti, které mohou alespoň něco po sobě "podědit" (postýlku, židli, sáňky...). Díky rodičovské dovolené mohou být zatím dcery s malými dětmi doma, ale konec rodičovské se blíží a naděje na získání zaměstnání minimální a kdyby se snad práce našla, zas není šance získat v Praze školku.

Rodičovský příspěvek je 220 000,- Kč a pobírá se na nejmladší dítě, takže když máte 1 dítě a druhé až po 3 letech dostanete 220 tisíc při první rodičovské dovolené a 220 tisíc při druhé. Když se ale narodí druhé dítě třeba už za rok, přestává se vyplácet příspěvek na první rodičovskou a platí jen ta na mladší dítě, stát ušetří, ale rodina je na tom hůř. A ani na dvojčata není příspěvek vyšší. Vzhledem k opravdu vyšším nákladů a zatížení rodiny s dvojčaty bych čekala, že bude rodičovská aspoň symbolicky vyšší, ale není tomu tak.

To, jaká je podpora rodin s dětmi, není pouze ukázka z politiky státu, ale mám další příklady:

Chcete jít s dětmi do ZOO nebo do bazénu? Nabízí se rodinné vstupné, ale vždy 2 + 2, dva dospělí a dvě děti. S rodinami se třemi dětmi se prostě nepočítá, ať si připlatí. Nevejdou se vám do auta 3 dětské sedačky? Jeďte vlakem, děti do 6 let jezdí zadarmo. Ale běda když s nimi jede jen jeden rodič, s jedním dospělým mohou jet jen 2 děti, třetí musí mít poloviční lístek. Rodino, připlať!

Prostě děti jsou dnes luxus, na který je třeba našetřit.

0
Vytisknout
8900

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014