V Nigérii se bude trestat homosexualita vězením až do 14 let

14. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan v pondělí navzdory odporu Západu podepsal zákon, který kriminalizuje homosexuální vztahy. Vyvolal tím také kritiku ze Spojených států.

Zákon, který obsahuje tresty až čtrnáctiletého vězení za "milostné vztahy" příslušníků téhož pohlaví a zakazuje sňatky osob téhož pohlaví, byl schválen nigerijským parlamentem už v květnu 2013, ale prezident ho podepsal až nyní. V subsaharské Africe jsou homosexuálové pronásledováni a nenáviděni, takže zákon je populární. Prezident ho podepsal, protože usiluje o znovuzvolení.

Británie a některé jiné západní země pohrozily, že omezí hospodářskou pomoc pro země, které schválí zákony perzekvující homosexuály, což zabránilo schválení takových zákonů v zemích, jako je Uganda a Malawi. Na Nigérii však nemají vliv, protože její hospodářský rozpočet je financován těžbou ropy v objemu 2 milionů barelů denně.

Schválení nigerijského zákona kriminalizujícího homosexualitu vyvolalo v Nigérii na Twitteru vlnu antihomosexuální nenávisti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6854

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014