Otevírejte oči!

17. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nesměle, ale přece se v českém mediálním mainstreamu objevují i články, které vyznívají v chóru oslavujícím nově nastolenou "demokracii" na Ukrajině poněkud disonantně. Např. Lidové noviny zveřejnily 14. března článek Natálie Sudlenkové s výstižným titulkem "DSSS se učí od Majdanu", z něhož se čtenář mohl dozvědět v zásadě totéž co z mého článečku, který vyšel již 26. února v BL. Linkem na článek z Lidovek bohužel posloužit nemohu, protože na jejich internetových stránkách nějakým nedopatřením není. Nebo se snad stalo, že nedopatřením vůbec vyšel?

V Aktuálně.cz jsem zaznamenal rozhovor s  českým podnikatelem na Ukrajině, který také poněkud vybočuje, byť je v něm obsaženo povinné penzum protiruské rétoriky.

Aby bylo jasno: s ruským postupem se neztotožňuji, ale v situaci, kdy je Rusko systematicky obkličováno a současně programově dehonestováno a podrobováno masivní nepřátelské propagandě, mu rozumím. Putin by mohl podobně jako Janukovyč ustupovat tak dlouho, až by spadl do propadliště, Rusko s ním a Zemi by neomezeně vládl zámořský četník a jeho evropští prostituti. Proč o tom píši? Věc má obecnější rozměr.

Denně dostávám několik mailů, většinou s odkazy na informace, jež se v mainstreamu neobjeví. Jiří Jírovec tu před pár dny vzpomínal na časy, kdy jsme se přes vrčení rušiček snažili zachytit něco z vysílání Svobodné Evropy či Hlasu Ameriky. Koho by napadlo, že dnes budeme poslouchat Slobodný vysielač, nebo na internetu hledat Svobodný vysílač, Hlas Ruska a mnoho dalších zpravodajských stránek, abychom si mohli objektivizovat informace, jichž se nám ze všech stran dostává?

Zaplať pánbůh za to, že takové možnosti jsou. Zdaleka ne však každý má čas je hledat a konzumovat. I proto díky za ty e-maily od přátel, které mne občas nasměrují někam, kde mi něco uniklo. Poskytuji jim stejnou službu, protože i když v mainstreamu občas něco prosákne (viz výše), je to svého druhu událost, rozhodně ne pravidlo.

Všechna nezávislá internetová média -- včetně Britských listů -- pracují s omezenými prostředky a v obtížných podmínkách. Můžeme je samozřejmě podpořit finančně (a věru to potřebují), ale i tak, že budou mít díky nám a naší osvětové činnosti širší okruh čtenářů či posluchačů, vlastně tedy i více potenciálních přispěvatelů.

Havel dávno před Listopadem (z té doby v blahé paměti) v jedné řeči řekl (volně parafrázuji): "Možná ničeho nedosáhneme. Ale určitě ničeho nedosáhneme, když nezkusíme ani to."

Jste-li pravidelnými čtenáři BL, přijde vám možná výzva ke sdílení informací zbytečná. Mnohem více lidí kolem nás ale konzumuje zpravodajství zejména České televize, o dalších médiích nemluvě. Jsou ovlivnění většinově jednostrannou propagandou.

Otevírejte jim oči. Je to potřeba.

0
Vytisknout
18664

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2014