Velká realitní loupež aneb Zlatý standard v Century 21

17. 3. 2014 / Dana Krudencová

čas čtení 5 minut

Letos v létě to už budou dva roky od události, která padesáti rodinám obrátila životy naruby. O tento zvrat v našich životech se postarala realitní kancelář Reality 21 spadající do mezinárodní realitní sítě Century 21. Naše rozhodnutí využít při prodeji svých nemovitostí právě tuto realitku bylo doslova osudové. Do této realitní kanceláře každý z nás přišel s nemovitostí k prodeji -- v očekávání, že realitkou avízovaný ZLATÝ STANDARD nám zaručí kvalitní komplexní servis. Ovšem ani ve snu nikoho z nás nenapadlo, co vlastně tento příslib ve skutečnosti znamená -- nám poskytnuté služby byly opravdu VELMI výjimečné. Z realitní kanceláře jsme totiž odešli bez nemovitosti i bez peněz. Nemovitosti jsou převedeny na kupující, přičemž peníze za ně byly rozkradeny z advokátní úschovy Miloše Vlasáka -- smluvního advokáta realitky. Celkem zmizelo téměř 70 milionů korun, které policie nenašla.

Century 21 mnozí z nás zvolili díky jejímu věhlasu, šlo přece o mezinárodní úspěšnou realitní síť. Jen v ČR v té době Century 21 zaštiťovala přes 80 realitních kanceláří (po provalení naší aféry se jejich počet postupně snižuje, nyní je jich již jen 50). Century 21 se ráda veřejně chlubí prestižními oceněními obchodní profesionality, která ji stavěla na přední místo mezi českými franšízory. Jsme proto pobouřeni tím, že při tak flagrantním selhání jednoho z jejích franšízantů, a tedy nositele značky Century 21, jakákoli snaha o vyřešení naší situace ze strany Century 21 Czech Republic absentuje. Přitom je to právě značka CENTURY 21, jejíž síle a solidnosti jsme důvěřovali.

Jsme přesvědčeni o tom, že nejsme obětí pouze jednoho "padlého" advokáta Miloše Vlasáka, jak se nám představitelé realitky snaží od začátku namluvit, přičemž za každou jinou interpretaci směřující k spoluodpovědnosti realitky je nám vyhrožováno právními postihy. Z dostupných informací je zřejmé, že hlavním kšeftařům z Reality 21 se náramně hodil hňup s advokátní licencí, který k penězům v advokátní úschově otevře vrátka... Tímto troubou byl právě advokát Miloš Vlasák -- přítel jednatele realitky Petra Kouby.

Je zde i jiná dimenze společensky závažná: jsme obětí asymetrie mezi velkým mezinárodním podnikem a koncovým spotřebitelem - asymetrie, která je pro franšízingový model podnikání typická. Taková je totiž logika franšízingu, tedy podnikání pod pronajatou známkou, který stojí právě na zpeněžitelnosti triku, kdy je umožněno malému a slabému (zde Reality 21, s. r. o.) tvářit se jako velký a silný (světová jednička Century 21). Tato záměna se ovšem hodí jen za předpokladu, že vše probíhá jak má a klient je spokojen. Když se cokoliv negativního přihodí, způsob prezentace firmy se okamžitě mění, karta se obrátí - světová síť se ztrácí a před klientem zůstává jen bezvýznamný podnikatel se svým s.r.o.... Více se o tomto rozměru aféry na stránkách Britských listů rozepsal Jan Maršálek, který koordinuje postup poškozených. V textu "Světová síť v českém rybníku: spustí se až na dno?" je věrně zachyceno, jak obratně Century 21 dokázala využít franšízingový obchodní model pro ospravedlnění svých poklesků. Tento obchodník, který má veškerý kapitál ve své pověsti, nehne ani prstem, aby se o její "čistotu" bral. Jinými slovy, s nějakou tou skvrnou se raději učí žít, než aby se s ní důstojně vypořádal.

A ptáte se, která z institucí je na naší straně -- tedy na straně poškozených, z nichž někteří jsou ekonomicky zlikvidováni po zbytek života? Formálně je na naší straně téměř každý, včetně obviněného advokáta Miloše Vlasáka, který každému z nás napsal dopis, že je mu to líto, a některým poslal už první splátku z milionového dluhu -- a to pětistovku (ovšem ne všem -- tolik pětistovek dohromady nedal). Ve skutečnosti nám ale nepomohl nikdo. A to ani orgány a instituce, od kterých jsme pomoc očekávali. Na všech frontách zápasíme s neschopností, arogancí, nekompetencí, leností a jinými neduhy -- Policií počínaje a Českou advokátní komorou konče.

Po velké realitní loupeži, která na nás byla spáchána, žijeme jiné životy. Century 21 nám naše životy změnila. Nejprve jsme energii vkládali každý na svou vlastní osobní obranu a snahu zachránit co se dá, a též o pokus vypořádat se s celou věcí v rovině jednotlivých osobních tragédií. I nadále jde pochopitelně o osud každého z nás. Čas však postoupil a nyní nám jde o víc. Netvrdíme, že dokážeme zviditelnit a narovnat všechny zvrácenosti zdejších poměrů, které odhalila naše kauza. Ale jsme odhodláni se o to ze všech sil pokoušet i nadále... Nejdříve jsme čekali na spravedlnost, později už jen na zázrak. Teď víme, že ani jedno pravděpodobně nepřijde a že se můžeme spoléhat jen a jen sami na sebe, na naše vlastní schopnosti, na své síly a odhodlání...

Dana Krudencová http://kauza-century21.webnode.cz/

0
Vytisknout
10914

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2014