Moskva sází na bojové roboty

21. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko prý v minulých letech "liberálního" bezčasí ztratila svůj vědecko-technický potenciál a tuto ztrátu se nepodaří nahradit. Můžu ujistit pesimisty, že tomu zdaleka tak není, napsal v prokremelské Rosijskoj gazetě vicepremiér Dmitrij Rogozin.

Nicméně dnes při veškeré záplavě materiálů prakticky chybí posouzení koncepce nasazení v armádě. V takových podmínkách robotické komplexy rozvíjet nelze.

Do bojového vybavení vojáka bude zaveden systém individuálního řízení techniky, zbraní a robotů.

Dnes většina robotů zaváděných do výzbroje představuje dálkově řízené platformy s průzkumnými senzory, videokamerami, údernými a speciálními prostředky. Koncenpčně se neliší od "teletanků" které byly ve výzbroji Rudé armády ve 30.-40. letech minulého století. Činnost každého takového robota zabezpečují ceé jednotky. Dnes už takové pojetí morálně zastaralo a někdy je i nepřijatelné.

Nejednou jsem hovořil o tom, že ruský voják musí mít možnost bojovat jako pět jiných. Rozšířit bojové možnosti je možno nejen přidáváním robotických prostředků a komplexů, ale i rozvojem bojového vybavení vojáka budoucnosti, vytvořením systému intelektuálního řízení techniky a zbraní, systému "vojenského intelektu", který učiní robota plnohodnotným prvkem jednotky, interfejsu "člověk-počítač". To znamená, že jeden člověk musí řídit několik robotů, a ne několik lidí jeden stroj. Potřebujeme chytré roboty, které maximálně autonomně a s minimální zátěží operátora zvládnou plnit zadané úkoly.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
14262

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2014