NATO se obává ruské anexe Podněstří

23. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Vojenský velitel NATO v Evropě generál Philip Breedlove dnes varoval před shromažďováním ruských jednotek na ukrajinských východních hranicích. Podle něj je Aliance zvlášť znepokojena hrozbou, která se týká moldavské oblasti Podněstří.

Rusko tvrdí, že přítomnost jeho jednotek na východ od ukrajinských hranic odpovídá mezinárodním dohodám.

Shromažďování jednotek v Podněstří začalo současně s nedávnou ruskou anexí Krymu. Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov tvrdí, že Rusko nemá žádné "expansionistické názory".

Generál Breedlove přednesl své varování na jednání thinktanku German Marshall Fund v Bruselu. Řekl, že ruské síly v Podněstří jsou "velmi, velmi značné a velmi, velmi připravené". Rusko se podle něj chová spíše jako protivník, než jako partner.

Podněstříje tenký pruh území mezi řekou Dněstr a jihozápadní hranicí Ukrajiny. V roce 1990 vyhlásilo nezávislost na Moldávii. Mezinárodní společenství to neuznalo. Ale po ruské anexi Krymu Nejvyšší sovět Podsněstří zaslal žádost o připojení k Ruské federaci.

Náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov dnes řekl agentuře ITAR-TASS, že přítomnost "omezeného" počtu jednotek v pohraničních oblastech s Ukrajinou je prý v souladu s mezinárodními dohodami. Velvyslanec při EU Čižov varoval USA před vysláním jednotek a vojenské pomoci na Ukrajinu, což bypodle něj byl "obrovský omyl". Rusko podle něj neuznává vládu v Kyjevě, ale očekává od ní, že zabezpečí práva etnických Rusů a rusky mluvícího obyvatelstva na Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11406

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2014