Milan Šarapatka

Šarapatkova mise na Krym a chucpe nejen České televize

22. 3. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie a její stranický expert na zahraniční politiku Milan Šarapatka se zúčastnil krymského referenda. Spolu s bývalým televizním moderátorem Stanislavem Berkovcem z hnutí ANO a bývalým poslancem ČSSD a členem zahraničním výboru sněmovny , dnes starostou Vysokého Mýta Miloslavem Souškem, který se dlouhodobě věnuje zahraničnímu obchodu v Mongolsku, Rusku a Číně.. Cestu jim platila nezisková "observatory" organizace z Bruselu. Ta je ovšem spojená s belgickým aktivistou Luc Michelem. Ultrapravicovým aktivistou, který bruselské diplomatické lži nemá rád. A v tom je ten háček...

Mise se povedla a poslanci se na Krym dostali přesto, že krymští Rusové odmítli vstup na území oficiálním vojenským pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) - jen proto, že by tím uznali mezinárodně politický mandát Ukrajiny, která k nim tyto pozorovatele pozvala... Což samozřejmě nemohli...

Poslanec ovšem z Krymu neodolal: obvinil reportéra České televize: Lže, jako když Rudé právo tiskne... A Česká televize po jeho návratu ústy odcházejícího redaktora Martina Veselovského splnila svou roli mediálního popravčího. Šarapatka byl podroben výslechu třetího stupně. Ten se nezabýval kupodivu zážitky poslance, ale financemi za letenku. Zvláštní.

Od zpravodajství veřejné služby bych očekával, že využije příležitosti a bude monitorovat cestu poslanců do krizové oblasti s kamerou. Nechápu, že to, co poslancům nabídla jakási Evropská observatoř z Bruselu, neposkytla dvěma poslancům a jednomu starostovi sama ČT. Že navíc nevyužila situace jejich částečně diplomatického krytí (poslanec má služební pas) a neposkytla poslancům jako doprovod kameramana. Mohla by tak ukázat, co znamená "Nekecáme, ale makáme." Případně jak si přímou odpovědnost vůči voličům představuje Okamurův Úsvit.

Mě v první řadě zajímá, nač oni poslanci při své misi přišli a co svým voličům i svým kolegům po návratu sdělili.

Mě samozřejmě zajímá i to, kdo jim platil cestu a proč vlastně nebyli schopni jet za své - zvlášť jestliže ten výlet nebyl a nemohl být extrémně drahý a oni mají dost peněz z platů i náhrad. Šarapatka není debil ani diletant. Je absolventem VŠE v Praze a Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Titul PhD v oboru diplomacie získal v Paříži. Pracoval jako dlouholetý kariérní diplomat - velvyslanec ČR v v zemích Asie a Afriky. Pro mne má tedy mimo svého mandátu dostatečný profesní kredit, aby mu mohl platit cestu kdokoliv. I sám Putin... Recepce v hlavním městě Malajsie či Středoafrické republiky platí nejen demokraté, ale i krvaví diktátoři a firmy, využívající otrocké práce dětí . Přesto se na nich cizí velvyslanci, obchodní atašé a ostatní diplomaté cpou stejky a krevetami. A organizují s těmito diktátory a otrokáři kšefty pro firmy svých zemí. To je pravá tvář profesionální diplomacie.

Mě ale zajímá i to, proč jen to, kdo platil cestu, zajímá redakci zpravodajství České televize. Proč redakci nezajímá, co se na Krymu doopravdy děje. Proč zde nemá krátkodobě několik kameramanů a nepřináší v ČT 24 autentické zpravodajství jak by se slušelo, ale většinou jen obrázky jiných. Protože pracovní výkon krymského zpravodaje stojí za hovno, a ne za fulltimejob plat. To, co přináší, je většinou komentář - subjektivní dojmologie, ne informace - zpravodajství. Jinak by na webu ČT 24 byly minimálně tři hodiny záběrů denně. Bez komentáře. A minimálně hodina by se vysílala. Výkon Martina Veselovského stál za hovno jakbysmet. Jako kdyby byl na objednávku tiskového mluvčího americké ambasády.

Pikantností je, že účastník "observačního" výletu na Krym Stanislav Berkovec je bývalým moderátorem ČT a dnes za ANO je členem sněmovního mediálního výboru, který dohlíží na plnění mediální veřejné služby. I v ČT. Myslím, že bude mít tentokrát snadnou práci... Veselovskému totiž nestačilo pouze znát fakta. Veselovský potřeboval pomstu za ponížení nekvalitní práce svých redakčních kolegů.

Autora neplatí bruselská Euroasijská observatoř demokracie a voleb ani neměl k večeři ruské pirožky.

ČT 19. 3. 2014, Cestu Šarapatky na Krym platila organizace ultrapravicového aktivisty ZDEVIDEO

16. 3. 2014, Parlamentní listy: Poslanec Šarapatka z Krymu: Je tu klid, žádné samopaly. A hlasovat chodí i ti, co křičeli o bojkotu ZDE
14. 3. 2014, Parlamentní listy: Zahraniční novináři na Krymu vítaní nejsou, hlásí reportér ČT ZDE
14. 3. 2014, Parlamentní listy: Užitečného idiota ze sebe udělat nenechám, naštval se Okamurův poslanec na novináře ZDE

0
Vytisknout
15756

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2014