Výměna řidičských průkazů

22. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Po přečtení článku pana Jana Slámy bych se se čtenáři BL rád podělil o zkušenost, jak se výměna řidičských průkazů řeší v sousedním Rakousku. Při svém mnohaletém pracovním působení v této zemi jsem byl nucen si opatřit v r. 1991 řidičský průkaz této země, neboť podle nějakých předpisů byl nutný k možnosti používat tamní firemní auto při mých služebních cestách, píše Petr Dvořák.

Jeho vydání trvalo asi týden na základě předložení českého průkazu, místopřísežného prohlášení o praxi v řízení a kolku v hodnotě cca 500,- Kč. Průkaz je podobný našemu tehdejšímu růžovému. S koncem minulého roku, kdy vrcholila u nás hysterie s nucenou výměnou ŘP, jsem se zastavil na okresním úřadě v jedno městečku Rakouska v blízkosti našich hranic, abych se poptal, jak provést onu výměnu, jelikož mi to prý podle našich úředníků EU nařizuje. Přijal mě velmi ochotný a zdvořilý úředník (mimochodem jeden úředník vyřizuje pod hlavičkou "Občanský servis" vše, co běžně potřebujete, tedy např. i stavební povolení, pas, žádost o sociální dávky atd.). Po mém dotazu, co s ŘP se na mě udiveně podíval a odvětil: "Co byste s ním dělal, jezděte dál, platí vám až do r. 2035".

Když jsem mu odpověděl, že za tu dobu, co vlastím rakouský, jsem u nás nuceně vyměnil už čtyři, se jenom usmál a pravil: "My jsme právní stát a u nás jednou vydaný dokument má trvalou platnost." Pro jistotu jsem se ještě milého úředníka otázal, jestli musím jako senior absolvovat pravidelnou lékařskou prohlídku po uplynutí 2 let. Bylo mi vysvětleno, že by se to u nich považovalo za šikanu a jelikož v Rakousku každý ve svém zájmu chodí na preventivní prohlídky, má ošetřující lékař ze zákona za povinnost nahlásit na příslušný úřad, pakliže je pacient k řízení nezpůsobilý. Odcházel jsem z tamního úřadu se studem v duši že žiji v zemi, kde je zvůle politiků a úředníků nade vše a s lítostí, že jsem kdysi, po mnohaletém působení v Rakousku, odmítl jejich občanství, které mi bylo nabízeno.

0
Vytisknout
21561

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2014