ČMKOS podporuje valorizaci důchodů nejméně o 200 korun měsíčně

8. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Vláda Bohuslava Sobotky ve svém Programovém prohlášení a v koaliční smlouvě, která je jeho součástí, slíbila důchodcům kompenzovat újmu, kterou jim způsobil Nečasův kabinet změnou podmínek a sníženou valorizací vyplácených důchodů v posledních dvou letech.

ČMKOS plně podporuje návrh novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, připravený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, který pro takové zvýšení vyplácených důchodů vytváří potřebné právní předpoklady. Vítá úpravu podmínek pro valorizaci důchodů, která umožní plně pokrývat nárůst cen a dává vládě možnost svým nařízením zvýšit důchody nad rámec povinné zákonné valorizace.

ČMKOS očekává, že vláda využije možnost zvýšit důchody nad rámec povinné zákonné valorizace již při schvalování příslušného nařízení vlády v průběhu letošního roku tak, aby důchodci mohli pobírat zvýšené důchody nejpozději od lednové splátky důchodu v roce 2015.

Hodnota důchodů a kupní síly důchodců se podstatně snížila vlivem posledních dvou velmi nízkých valorizací penzí. ČMKOS proto podporuje záměr, aby zvýšení důchodů u průměrného samostatně vypláceného starobního důchodu činilo nejméně 200 Kč měsíčně.

ČMKOS je připravena expertně se zapojit do práce odborné komise, která se bude zabývat otázkami fungování a dalšího rozvoje českého důchodového systému s cílem zajistit sociálně přiměřené a dlouhodobě finančně udržitelné důchody pro současné i budoucí generace.

Václav Pícl, I. místopředseda ČMKOS

V Praze dne 8. dubna 2014

0
Vytisknout
5881

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2014