Na co zemře západní civilizace

12. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ve včerejším vydání The Times Literary Supplement recenzuje Edward N. Luttwak knihu Luka Hardinga The Snowden Files (Guardian Books/Faber). V této recenzi najdeme drtivá tvrzení o "fungování" amerických tajných služeb. Myslím, že logika tohoto "fungování", jak bude ukázáno v mnou přeložených citacích, je typická nikoli pouze pro tajné služby, ale pro mnoho velkých institucí, které žijí "svůj život" mimo skutečný veřejný dohled.

"S koncem studené války stoupalo nebezpečí, že ti, kdo byli v parlamentu rozpočtově prozíraví, by mohli prohlédnout situaci (BC: v tajných službách) a vyžadovat masové propouštění. Terorizmus byl tedy vítanou novou příležitostí, zpočátku ne však tak slibnou."

"Internet poskytl více práce se všemi džihádistickými stránkami, ale trvalo nekonečně dlouho, než byli přivzati a placeni lingvisté specializovaní na arabštinu nebo urdu, nebo dokonce mluvčí jazykem farsi, kterých je jen v Los Angeles na 250 tisíc, a s paštunskými mluvčími to bylo ještě těžší. Navzdory všemu celkový počet podezřelých stále nebyl moc velký. Výhled se jistě zlepšil pro výzvědné tajné služby s válkou v Iráku v roce 2003, ale i tak množství práce nebylo dostatečné ve srovnání s obrovskou kapacitou, která již byla instalována...

Tehdy kolektivní mysl byrokracie výzvědných tajných služeb narazila na svého génia: odpověď na problém nedostatku podezřelých spočíval v tom, jednoduše zadržovat také "možné" podezřelé. Jakožto dobří Američané oddaní myšlence nediskriminace nemohli šéfové těchto služeb omezit kategorii možných podezřelých na několik stovek milionů muslimů, kteří nějak komunikují mobilním telefonem, nýbrž ponechali jedinou možnost definice možných podezřelých: každý a kdekoli."

"Přání ospravedlnit nadbytečnou kapacitu, která zůstala po studené válce, přání přidat ještě další kapacitu a získat i externí kapacitu pomocí miliard pro oblíbené kontraktory jako Booz Allen Hamilton Inc, což je bývalý zaměstnavatel Edwarda Snowdena a samozřejmě zaměstnavatel bývalých pracovníků NSA, to bylo zcela přirozené. To je totiž přesně to, co dělá každá byrokracie, totiž roste tak dlouho, jak jen může."

"Protože dnes teroristické skupiny nevytvářejí žádné obrazy, ba ani signály, nemohou být poraženy bez akce na zemi, bez infiltrování pomocí dobrovolníků, aby byly nalezeny na nevyzpytatelných místech, kde se mohou stále rozvíjet, aby byly nalákány do falešných pastí a tak podobně -- což všechno jsou aktivity, které CIA ovládá dokonale ve filmech, které však v reálném životě nejsou v souladu s mítinky uvnitř kanceláří, mezi kancelářemi, s mítinky mezi agenturami i mezi ambasádami, a tak nejsou uskutečňovány vůbec."

"Počet operativců je výrazně nižší než počet senior manažerů, ti jsou zase co do počtu překonáni právníky v kanceláři General Counsel, a těch je zase málo ve srovnání s personalisty a úředníky na pozitivní diskriminaci, a ti všichni jsou samozřejmě hrstka ve srovnání s IT specialisty nebo ředitelstvím."

Originály citátů jsou ZDE

0
Vytisknout
20819

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2014