Občané v Kramatorsku zaútočili na velitele ukrajinské armády

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Americké ministerstvo zahraničí uvádí, že je nepravděpodobné, že by USA uvalily na Moskvu před čtvrtečním ženevským jednáním mezi Ruskem, Ukrajinou, EU a US nové sankce.
  • Ruský prezident Vladimír Putin zdůraznil v rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki moonem, že Rusko "očekává, že OSN a mezinárodní společenství jasně odsoudí protiústavní činy", tedy použití ukrajinské armády proti proruským vzbouřencům.
  • Dva prezidentští kandidáti, jeden ostře proruský a druhý člen Strany regionů bývalého prezidenta Janukovyče, byli napadeni v Kyjevě.
  • Úřad OSN pro lidská práva vydal v úterý zprávu, že etničtí Rusové na východní Ukrajině falešně tvrdili, že jsou terčem útoku, aby ospravedlnili ruský zásah. Ruské ministerstvo zahraničí zprávu kritizovalo jako "jednostrannou, zpolitizovanou a neobjektivní".
  • Rozčílení místní lidé před letištěm v Kramatorsku zaútočili na velitele ukrajinské operace, poté, co nařídil střelbu do proruských aktivistů, ozbrojených pouze holemi.
  • Bílý dům vydal prohlášení, které silně podporuje rozhodnutí ukrajinské vlády vyslat na východ Ukrajiny vojska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Začal útok ukrajinské armády na Slavjansk

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Sociální média obyvatel východoukrajinského města Slavjansk v Doněcké oblasti informují, že do města vstoupila kolona dvaceti obrněných transportérů a asi 500 vojáků. Podle kusých zpráv ukrajinských novinářů byly ve městě vypnuty mobilní telefony a začala zde "protiteroristická operace".

Podle dnešní zprávy listu Ukrajinskaja pravda jednotkám separatistů ve městě velí důstojník ruské GRU Viktor Strelkov. (To je konzistentní se zprávami, které včera na sociálních sítích publikovali sami separatisté - pozn. KD.)

Bojuje se také na letišti ve městě Kramatorsk v Doněcké oblasti, které včera obsadili separatisté. Ti na sociálních sítích, kde šíří mj. návody na ničení ukrajinských tanků, tvrdí, že dnes během bojů ve městě sestřelili vládní vrtulník.

Podle večerního prohlášení úřadujícího prezidenta Turčinova bylo letiště v Kramatorsku obsazeno ukrajinskými zvláštními jednotkami. O ztrátách se prohlášení nezmiňuje. Separatisté na sociálních sítích hlásí 4-11 mrtvých ve vlastních řadách.

Ukrajinské jednotky večer zaujaly pozice u města Izjum (v Charkovské oblasti na hranici s východněji ležící Luganskou oblastí), přes které vede hlavní silnice E40 spojující města Charkov, Slavjansk, Děbalcevo a Lugansk.

Centrem separatistů je Doněck, kde za zatčeného samozvaného "národního gubernátora", aktivistu někdejšího ruského neonacistického hnutí Ruská národní jednota Pavla Gubareva, zaskakuje jeho žena Jěkatěrina. Separatisté ji jmenovali "ministryní zahraničí". Jejím rádcem je zakladatel ruského Hnutí Eurasia, jehož vlajky vlály při vyhlášení "republiky", Alexandr Geljevič Dugin.

Zdroj: ZDE

Firma Google potvrzuje, že automaticky čte všechny vaše maily na gmailu

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Firma Google potvrdila na svých stránkách, že součástí podmínek používání gmailu je, že "automatické systémy analyzují obsah vašich emailů". Firma nyní ve zveřejněných podmínkách otevřeně potvrzuje, že obsah všech příchozích i odchozích mailů na gmail je automaticky analyzován. To se stalo terčem kritiky od organizací, hájící soukromí uživatelů (argumentují, že když pošlete dopis tradiční poštou, pošta si ho neotevře a nepřečte!) a soudních sporů ze školského sektoru.

Jim Killock, ředitel organizace Open Rights Group, požaduje, aby měli uživatelé gmailu právo automatické čtení své emailové pošty vypnout.

Deníky Guardian a Washington Post obdržely za Snowdena Pullitzerovu cenu

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Listy Guardian a Washington Post dostaly nejvyšší americké ocenění za novinářskou práci. Byla jim udělena Pullitzerova cena za veřejnou službu, kterou společností prokázaly svými články napsanými na základě informací whistleblowera Edwarda Snowdena o špehování občanů po celém světě, které provádí americká špionážní agentura NSA.

Cena, která byla vyhlášena v New Yorku v pondělí, přichází 10 měsíců poté,co Guardian zveřejnil svůj první text, založený na informacích od Edwarda Snowdena, v němž odhalil, že americká NSA ve velkém množství shromažďuje záznamy o telefonních rozhovorech amerických občanů.

Edward Snowden: Své nadřízené jsem se o nešvarech v NSA snažil informovat

15. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

"Každý člověk si ve svém životě vzpomene na chvíle, kdy se stal svědkem nějaké křivdy, velké či malé, a odvrátil zrak, protože kdyby zasáhl, mohly pro něho být následky tohoto konání příliš děsivé. Nicméně si uvědomuji, že existuje limit, kdy hrubost a nerovnost a krutost nelze akceptovat. Já jsem tu hranici překonal a už v tom nadále nebudu sám." Těmito slovy bývalý zaměstnanec Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden zahájil svou zpověď, otištěnou 8. dubna na stránkách časopisu Vanity Fair ZDE.

Dojmy z východní Ukrajiny

15. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Podle Igora Todorova, profesora politologie na univerzitě v Doněcku, je cíl Vladimíra Putina jednoduchý: vyvolat před ukrajinskými prezidentskými volbami příští měsíc takové napětí, aby se volby nemohly konat, píše z Ukrajiny reportér deníku Guardian Luke Harding.

Za posledních několik dní se zmocnili proruští aktivisté státní správy v téměř deseti městech. Tvrdí o sobě, že jsou to "kozáci", není ale jasné, kde vzali zbraně a jak se mnozí z nich - kteří uvádějí, že přišli z Krymu - dostali se zbraněmi přes státní hranice.

Ukrajinská armáda je na Ukrajině téměř neviditelná. Vakuum vyplnili proruští ozbrojenci. Vytvořili na silnicích barikády z pneumatik. Maskovaní mladíci, často vyzbrojení holemi, kontrolují projíždějící automobily. U Slavjansku jsou barikády velké. Před tamějším mostem stojí skupina žen, většinou postarších. Drží v ruce ikony v pozlacených rámech.

Chceme, anebo nechceme do Eurozóny?

15. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Vím, že to moc na nás občanech nezávisí. Pokud vůbec do toho můžeme mluvit. Nakonec nejde jen o nějakou libost či nelibost vůči tomuto námětu. Bez jisté výchozí kompetence bychom se asi měli zdržet radikálního úsudku. A nedat jen na možné emoce.

Jak nepsat

15. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Pro zavedeného autora je vždy velice svůdné hypotézy, které vypracoval před lety na nějakém úplně jiném případě v jiné situaci, mechanicky aplikovat zde a nyní na kauzu, o níž ve skutečnosti podrobně nic neví. Je to právě automatická snaha subsumovat každý další jednotlivý případ pod preexistující pojem, před níž kdysi varovali Horkheimer s Adornem v Dialektice osvícenství. To se teď přihodilo Naomi Kleinové, která ohřívá starou polévku "šokové doktríny" na kauze, jež se podle ní týká Ukrajiny.

A pak že o nic nejde...

15. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

"Existují společné hodnoty, a když vyrostl a posílil Jobbik, proč by se podobná věc nemohla stát jinde?" ptá se poslanec Jobbiku, Márton Gyöngyösi.

Může Evropská unie, jejíž socialistická frakce dala svému setkání vzletný název: "V Evropě rosteme společně", v dohledné době viditelně hnědnout (tedy v překladu: fašizovat se)?

Toto mělo být téma pro Bohuslava Sobotku a jemu podobné, kteří na jinak bezproblémově fungující Unii vidí jedinou skvrnu na kráse -- totiž skepsi lidí. Kdyby nebylo skeptiků, bylo by tu zřejmě velmi pěkně. Kde se ale ta skepse bere, pokud vše funguje, jak má?

29189

Likvidace alejí je společný cíl nacistů, komunistů i kapitalistů

14. 4. 2014 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Nacističtí okupanti, funkcionáři komunistického národního výboru i radní zvolení po roce 1989 v Praze -- Modřanech měli a mají společný cíl: zlikvidovat aleje v místních ulicích. Cíle téměř dosáhli, po roce 2007 měly být vykáceny poslední zbývající lipové aleje v Převoznické a Voborského ulici. Padly čtyři stromy, dalšímu kácení zabránila petice místních obyvatel. Až do roku 2014 to vypadalo, že místní politici jsou ochotní řídit se přáním voličů. Nyní přichází další útok: 21 sedmdesátiletých lip by mělo být seřezáno na babku. Proč se papaláši všech režimů spojili proti stromům?

Souvisí ekologická krize s predátorským duchovním paradigmatem kultury?

15. 4. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 18 minut

Vedle biofilní i útočné složky adaptivní strategie, které jako predispozice našeho druhu koření v lidském genomu, se dnes stále větší část světové kultury (civilizace) ocitá v zajetí nakažlivé ideje ekonomického růstu. Tato s přírodou neslučitelná idea není součástí lidského genomu, ale skrytého predátorského paradigmatu evropské kultury. Pochopit tuto dnešní situaci předpokládá uznat, že v kultuře se dlouhodobě neudrží nic, co by na straně člověka nemělo své biologické zakotvení. Ale právě tak důležité je uznat, že se v kultuře může po jistou dobu prosazovat i to, co bylo z lidského biologického základu v určité fázi kulturní evoluce jen hypertroficky posíleno, ale co lze v dalším kulturním vývoji odhalit, racionálně korigovat a přizpůsobit novým podmínkám.

DEBATNÍ KLUB:

Miloslav Soušek a Alexandr Barabanov o Ukrajině

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta



Ukrajina je stát, který má, měl a mohl by mít podporu Západu i Ruska. Obě strany od Ukrajiny něco chtějí a v České republice občas jen můžeme hádat co to vlastně je. Pro lepší porozumění problémům je možné zalistovat v historických análech, přečíst si různé analýzy a komentáře. Když máte televizi, můžete si ji pustit a sledovat, poslouchat názory, komentáře a spoustu dalšího, co je prezentováno jako zpravodajství. Nebo se můžeme pokusit hovořit přímo s lidmi, kteří na místě jako je Krym a Ukrajina byli, žijí tam a něco konkrétního vědí a jsou ochotní nám to sdělit. Volíme tedy možnost nesledovat Českou televizi a nečíst iDnes. Zveme do Debatního klubu dvě osobnosti, které jsou ochotné se s námi podělit o své názory.

Miloslav Soušek je starosta Vysokého Mýta a navštívil Krym jako nezávislý pozorovatel v době probíhajícího referenda vyhlášeného krymským parlamentem, v němž obyvatelé ukrajinské Autonomní republiky Krym a města se zvláštním statutem Sevastopol 16. března 2014 hlasovali pro přičlenění Krymu k Ruské federaci. Alexandr Barabanov je podnikatel původem z ukrajinského Kyjeva, žijící dlouhodobě v České republice, který má na události spojené s převratem osobní názor o který je ochoten se s českou veřejností podělit.

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline "podplácela lékaře v Polsku"

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline čelí žalobě, že podplácela lékaře v Polsku, aby předepisovali její léky. GlaxoSmithKline už předtím čelila obvinění z korupce v Číně a v Iráku.

Bývalý obchodní zástupce firmy GlaxoSmithKline sdělil televizi BBC, že obchodní zástupci firmy GlaxoSmithKline platili úplatky lékařům v Polsku, aby předepisovali její léky. Obvinění se bude vysílat v investigativním pořadu televize BBC Panorama v pondělí večer. Jarek Wisniewski svědčí v pořadu o tom, že v roce 2010 pracoval na marketingovém programu v Polsku, jehož cílem bylo prosazovat lék Seretide proti astmatu.

Zelení: ODS a ČSSD rozjely nefér kampaň - zablokovaly všechna veřejná prostranství v Praze

14. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Strany zelených v Praze

Velká náměstí, okolí stanic metra a velkých obchodních center -- ve všech těchto místech se mají každý den konat po několik týdnů předvolební shromáždění ODS. Ta nahlásila úřadům shromáždění až 500 lidí na každý den nejen pro volby do Evropského parlamentu, ale již i pro komunální volby konané v polovině října. ODS a ČSSD se tak snaží vyšachovat ostatní strany.

Na nahlášených místech se však obvykle žádné akce nekonají. Ve skutečnosti jde totiž o snahu znesnadnit přístup k atraktivním lokalitám politické konkurenci. Zelení proto vyzývají pražské organizace ODS a ČSSD, aby od blokování veřejných prostranství upustily, resp. s nahlášením shromáždění doručili magistrátu generelní souhlas s konáním shromáždění jiných politických subjektů.

Rizika východního vektoru

14. 4. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Spolu s rozvířenou debatou o tom, jak a kde má brát EU plyn, se objevila informace o ruské "pomstě" a její větší spolupráci s Čínou v energetické oblasti. Poněkud se zapomíná na to, že jednání v rámci "východního vektoru" probíhají již dlouho a že nedávno dokončený ropovod ESPO (East Siberia Pacific Ocean) je jedním z důkazů měnící se obchodní orientace Ruska. Ještě závažnější jsou plány na rozšíření kapacity ESPO do čínského Daquinu, ze současných 0,3 mb/d na 1,6mb/d.

Diverzifikace u ropy je tedy v podstatně pokročilejší fázi než u zemního plynu. Jedním z důvodů je i to, že ropa je flexibilnější komodita. Může být přepravována jak ropovody tam, kde se očekávají dlouhodobá a stabilní odběrní místa, tak i tankery, aniž by tato přeprava vyžadovala vyšší náklady.

Důkaz, že dnešní kapitalismus ohrožuje civilizaci

13. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

Na konferenci v Institutu pro nové ekonomické myšlení, která se minulý týden konala v Torontu, se zmiňovala nová kniha francouzského ekonomika Thomase Pikettyho Capital in the Twenty-First Century (Kapitál v jednadvacátém století) téměř při každé přednášce, píše v týdeníku Observer ekonom Will Hutton.

Dnešní společnost je silně znepokojena vznikem superbohaté třídy plutokratů a jejich dopadem na ekonomiku a na společnost. Piketty dokázal, že nynější míra astronomického bohatství úzké třídy plutokratů nyní ohrožuje samotnou budoucnost kapitalismu.

"Populismus", "údajný" a "samozvaný" v restauraci U Žolíka

14. 4. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 7 minut

"Tak a je to tady!" bouchl pan Dostál pěstí vzteky do stolu, až se roztřásly půllitry. V hospodě U Žolíka to po televizních zprávách zrovna vřelo. "Jakoby už tak nebyly fronty u pokladny k nevydržení. Teď tam prostojím půlden, hergot! A všechno kvůli jednomu šmejdovi."

"Nemáš pravdu, Jardo," ohradil se mašinfíra Karel Jiráň. "Já to četl ráno v novinách. Ten Hartl není šmejd, on to přece vůbec neudělal."

"Udělal, Karle, udělal! To's četl špatně. Hartl je zloděj. A měl by sedět! Já tady ty noviny mám." rozčiloval se Jaroslav Dostál, tiskař.

"No to je paráda! Já je tady mám taky, vole!" plácnul ho dobrácky Jiráň po zádech.

Zbytečný vesmír

13. 4. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 6 minut

Byl snad vesmír stvořen k trápení? Byl snad svět stvořen k tomu, aby v něm jeden tvor trápil druhého? Vždyť samotný akt stvoření je projevem utrpení, tj. napětí, které explodovalo, aby vymizelo. Nějak se to vyhánění utrpení utrpením nepovedlo. Alespoň zatím nikoliv.

DEBATNÍ KLUB:

Ondřej Chládek a Václav Pecka o řízení státu

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta



Ve veřejném prostoru dnes zaznívají hlasy, že stát nelze řídit jako podnik. To je nepochybně pravda. Vůbec to však neznamená, že při řízení státu netřeba respektovat principy a sociálně ekonomické zákonitosti, platící pro řízení podniku. Ačkoli pro nejrůznější lidské počínání jsou dnes vyžadovány kvalifikaci potvrzující certifikáty, školení, zkoušky a přezkoušky, nejméně pro tři nejdůležitější obory to však neplatí: založení rodiny a výchova dětí, výkon povolání správného kapitalisty a volené, dokonce i jmenované politické funkce. Mlčmo předpokládáme, že potřebná kvalifikace je v těchto případech "dána shůry" sama od sebe, netřeba ji získávat ani prověřovat. Autorem textu je Ondřej Chládek, člen představenstva stavebního holdingu Enteria, který přijal pozvání do Debatního klubu stejně jako Václav Pecka, který pracuje v oboru public relations a public affairs již 16 let. Jeho specializací jsou politické a systémové analýzy, sociologické výzkumy a zejména public affairs napříč celým politickým spektrem.

Americká velvyslankyně u OSN:

Nepokoje na Ukrajině mají "charakteristické rysy zasahování Moskvy"

13. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinské jednotky v neděli bojovaly na život a na smrt na východě země s neznámými ozbrojenci. Čelná americká diplomatka obvinila Moskvu, že provádí další intervenci krymského stylu.

Posléze v neděli vydalo ruské ministerstvo zahraničí na facebooku prohlášení, v němž se praví: "Nyní to zvlášť závisí na Západě, zda bude možno se na Ukrajině vyhnout občanské válce."

Samantha Power, americká velvyslankyně u OSN, se vyjádřila, že nepokoje na Ukrajině mají stejné charakteristické rysy jako nedávné události na Krymu, kde neidentifikované jednotky okupovaly vládní budovy předtím, než poloostrov anektovalo Rusko.

Co jsme opravdu (ne)chtěli

12. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Sylva Šporková ve svém článku "Lidé kapitalismus chtěli" (BL, 11. 4. 2014) v posledním odstavci píše: "Takže říkat, že Češi v roce 1989 nechtěli kapitalismus, je buď hloupost (kterou u autora nepředpokládám), propaganda nebo nedostatek informací. Nakolik se druhé dva důvody na názoru Jamese Krapfla podílejí, nedokážu opravdu posoudit."

Chtěli jsme tedy v roce 1989 kapitalismus? A pokud ano, jaký? Kapitalismus je totiž systémem, jenž prochází od svého počátku poměrně významnými změnami a taktéž různými stadii. V současnosti mu dominuje neoliberální doktrína v šatech státního kapitalismu, jenž chrání zájmy nadnárodních společností -- ale již méně občanů. Hegemony této fáze kapitalismu se stávají Čína a Rusko. Je to fáze, která vize nějakého volného trhu nechala toliko na papíře. Je to fáze, která likviduje sociální stát, onen welfare-state, který měl být v Evropě zárukou míru a sociálního blahobytu.

Facebook odmítl zrušit další stránku, obsahující hate speech

13. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Upozornil na to na Facebooku Rob Cameron, pracovník Českého rozhlasu a pražský stringer pro BBC:

Informovali jste nás, že stránka Požadujeme veřejnou popravu výkonného ředitele Romea, o.s., Zdeňka Ryšavého obsahuje hate speech nebo nenávistné symboly.

Status: Tato stránka nebyla odstraněna.

Děkujeme vám, že jste našli čas informovat nás o něčem, o čem se domníváte, že to může porušovat naše komunitní normy. Informace od vás jsou důležitou součástí snahy učinit Facebook bezpečným a přívětivým prostředím.

Zkoumali jsme stránku, o níž jste uvedl, že obsahuje hate speech či symboly, a zjistili jsme, že naše komunitní normy neporušuje.

You reported Požadujeme veřejnou popravu výkonného ředitele Romea, o.s., Zdeňka Ryšavého for containing hate speech or symbols.

Status This page wasn't removed

Thank you for taking the time to report something that you feel may violate our Community Standards. Reports like yours are an important part of making Facebook a safe and welcoming environment.

We reviewed the page you reported for containing hate speech or symbols and found it doesn't violate our Community Standards.

Na co zemře západní civilizace

12. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ve včerejším vydání The Times Literary Supplement recenzuje Edward N. Luttwak knihu Luka Hardinga The Snowden Files (Guardian Books/Faber). V této recenzi najdeme drtivá tvrzení o "fungování" amerických tajných služeb. Myslím, že logika tohoto "fungování", jak bude ukázáno v mnou přeložených citacích, je typická nikoli pouze pro tajné služby, ale pro mnoho velkých institucí, které žijí "svůj život" mimo skutečný veřejný dohled.

"S koncem studené války stoupalo nebezpečí, že ti, kdo byli v parlamentu rozpočtově prozíraví, by mohli prohlédnout situaci (BC: v tajných službách) a vyžadovat masové propouštění. Terorizmus byl tedy vítanou novou příležitostí, zpočátku ne však tak slibnou."

Mašínovský mýtus

11. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Představení knihy Josefa Švédy

úterý 15. dubna v 19.00 hodin

Centre francais de recherche en sciences sociales - CEFRES (Štěpánská 35, Praha 1)

účast přislíbili: autor, Muriel Blaive, Kamil Činátl

K situaci na Ukrajině

11. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas se zdálo, že svržení prezidenta Janukovyče představovalo boj proto oligarchům, ekonomické kriminalitě a ožebračování lidí ze strany boháčů. Stačilo si přečíst články o obscénním luxusu v Janukovyčově paláci, o neuvěřitelném zbohatnutí jeho syna atd. Nicméně co je reálným výsledkem revoluce? Pomiňme Tymošenkovou, pomiňme nejnadějnějšího kandidáta na příštího prezidenta, oligrachu Porošenka... teď totiž, zdá se, konečně vstoupila na scénu, dostupnou běžnému pozorovateli, Realita. Cituji:

Biflování v českých školách přežívá dodnes

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V září 2013 jsem zažila Ondřeje Hausenblase na vlastní oči, píše na Facebooku Marta Nachtman Josephson. Spolu s dalšími pedagogy nám na kurzu metodiky výuky češtiny pro dvoj- a vícejazyčné děti ukazovali, jak rozvíjet kritické čtení a psaní. Nebyla to úplná novinka, protože podobné přístupy k jazyku jakožto prostředku sdělování a sdílení myšlenek používali francouzští učitelé na gymnáziu. Kontrast tohoto přístupu se standardní výukou se ukázal v plné síle, když jsme následně navštívili hodinu češtiny v deváté třídě jedné pražské základní školy. Prý to je velmi progresivní škola. Žáci seděli, učitelka četla úryvek z klasika a následně poručila, aby si žáci otevřeli sešity a zapsali si do nich shrnutí díla, které slovo od slova nadiktovala. Takto byl báječný Cervantes dokonale sterilizován a neutralizován.

K tomu: Ondřej Hausenblas: My děti neučíme, jen nesmyslně testujeme ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42729