Chomsky toho pro československé disidenty udělal mnohem více než jeho čeští opovrhovatelé

10. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Jak již bylo na BL napsáno, Noam Chomsky se v otevřeném dopise postavil za českého matematika Karla Čulíka, kterého spolu s jeho manželkou perzekvoval československý normalizační režim. Americký akademik tehdy apeloval na veřejnost, aby vyjádřila solidaritu s těmito perzekvovanými a aby protestovala na československé ambasádě či aby se přímo obrátila na prezidenta Husáka. Nejde však o ojedinělý případ, kdy se českým intelektuálním biedermeierem opovrhovaný Chomsky postavil za práva východoevropských disidentů.

V témže roce Noam Chomsky, známý whistleblower Daniel Ellsberg a pár jejich kolegů ve spolupráci s proslulými východoevropskými disidenty Andrejem Sacharovem, Pavlem Litvinovem a Jiřím Pelikánem podepsali výzvu ZDE k omilostnění "československých politických vězňů" Jaroslava Šabaty a Jiřího Müllera.

Nejenže se američtí intelektuálové dokázali spojit s disidenty z východního bloku a společně poukázat na bezpráví Husákovy normalizace, ale ukazuje se rovněž, že Noam Chomsky své malé české "kritiky" opět doběhl. Ptám se tedy: co pro věc československého disentu udělali (na případně nízkém jejich věku nezáleží) Jandourek, Šídlo, Weiss, Adler, Doležal, Štětina, Vondra, Tomský a další strážní andělé současného establishmentu, kteří si na světoznámé osobnosti namísto věcné kritiky dokázali maximálně tak hojit svůj malý český mindrák?

0
Vytisknout
11658

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2014