Rusko zakázalo dovoz ze Západu

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Dmitrij Medveděv oznámil bezprostřední zákaz dovozu masa, ryb a mléčných výrobků z EU, USA, z Austrálie, Kanady a Norska. Uvedl, že zákaz začíná platit okamžitě a bude trvat rok. Ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov ve čtvrtek informoval, že náhradou za zakázané potraviny se zvýší dovoz masa a sýrů z Brazílie. Dodal, že Moskva vyjednává také s Běloruskem a s Kazachstánem, aby se západní výrobky nedovážely do Ruska z těchto zemí.

Moskva se rozhodla zavést tyto sankce po zavedení zákazu pro lety nízkonákladové pobočky Aeroflotu v důsledku podpory Moskvy pro vzbouřence na východní Ukrajině. Medveděv také uvedl, že činitelé uvažují o zákazu přeletu evropských leteckých společností do Asie přes Sibiř.

Rusko je druhým největším trhem Evropské unie pro pro potraviny a nápoje a bylo významným dovozcem polského vepřového a holandského ovoce a zeleniny. Vývoz potravin a surovin z EU do Ruska měl r. 2013 hodnotu 12,2 miliard euro a několik let výrazně rostl.

Potraviny se už dříve staly obětí politického napětí mezi Ruskem a Západem. V minulých dnech zakázaly ruské potravinářské úřady dovoz polského ovoce a zeleniny a cheeseburgery a mléčné koktejly firmy McDonald's vyšetřuje regionální pobočka úřadu pro ochranu zákazníků Rospotrebnadzor.

Evropská unie a USA minulý týden zvýšily sankce proti Rusku za podporu Moskvy ruským separatistům na Ukrajině, která pokračuje navzdory sestřelení malajského letadla MH17.

Ruské státní banky byly odříznuty od evropských kapitálových trhů a ruské obranné a energetické firmy už nebudou moci dovážet vysoce technologické západní zařízení, které by bylo možno použít pro vojenské účely, pro fracking anebo pro hledání ropných ložisek v Arktidě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10127

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014