Sbírka britských charitativních organizací na podporu Gazy vynesla za méně než 24 hodin 153 milionů Kč

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Za dobu kratší než 24 hodin darovali britští občané sbírce na podporu Gazy, kterou v pátek večer vyhlásila skupina britských charitativních organizací Disasters Emergency Committee a kterou ve videoklipu inzeroval herec Martin Freeman, celkem 4,5 milionu liber, tedy 153 milionů Kč. Úřad britského premiéra zároveň oznámil, že do Gazy posílá tým lékařských expertů britského státního zdravotnictví.

V Londýně se v sobotu odpoledne konala velká demonstrace požadující ukončení vojenských akcí izraelské armády v Gaze. Podle policejních odhadů se jí účastnilo asi 20 000 lidí. Demonstrace začala na Oxford Circus, prošla kolem amerického velvyslanectví na Grosvenor Square a skončila v Hyde Parku. Tam promluvili poslanci Diane Abbott a George Galloway. V čele demonstrace nesli aktivisté transparent s nápisem "Osvoboďte Palestinu" a další transparenty a skandovaná hesla požadovala ukončení izraelské blokády Gazy a zákaz vývozu britských zbraní do Izraele. Sir John Stanley, šéf parlamentního výboru Dolní sněmovny pro vývoz zbraní, požádal písemně britského ministra zahraničí, aby výbor informoval o vývozu britských zbraní do Izraele, které mohly být použity v Gaze. Labouristická strana požaduje suspendování vývozu zbraní do Izraele a stínový labouristický ministr zahraničí Douglas Alexander žádá o zveřejnění výsledků vládního zkoumání existujících vývozních licencí pro vývoz zbraní do Izraele.

Demonstrace se konaly také v Paříži a v britských městech Manchesteru, Edinburku a Dublinu. Velká demonstrace, jíž se účastnilo 50 000 lidí, se konala v Kapském městě v Jihoafrické republice. Demonstranti požadovali mír v Gaze a apelovali na jihoafrického prezidenta Jacoba Zumu, aby zastavil zbrojní dodávky do Izraele.

Konzervativní britská baronka Lady Warsi, která na protest proti postoji britské vlády vůči Gaze rezignovala na vysokou funkci na ministerstvu zahraničí, uvedla v rozhlase BBC, že britská vláda neusiluje o to pohnat obě strany konfliktu rovnou měrou k odpovědnosti. Opakovala svůj požadavek, aby Británie okamžitě zastavila dodávky zbraní Izraeli.

Palestinští mrtví

1922 osob bylo usmrceno, z nich bylo nejméně 1407 civilistů

448 dětí

235 žen

Izraelští mrtví

64 vojáků

3 civilisté

Zdroj: BBC

0
Vytisknout
5147

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014