Human Rights Watch: Civilisty v Luhansku zabíjejí ukrajinské vládní jednotky i povstalci

2. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Nejméně 300 civilistů tam bylo od května usmrceno nezacíleným bombardováním

Protizákonné vojenské údery vládních ukrajinských i povstaleckých jednotek v městě Luhansku a kolem něho vedou k rostoucím počtům civilních raněných a mrtvých, varuje lidskoprávní organizce Human Rights Watch. Podle luhanského lékaře, který pracuje v tamější márnici, bylo od května v tomto městě usmrceno výbušnými zbraněmi více než 300 civilistů.

Během své návštěvy v Luhansku ve dnech 20.-22. srpna 2014, kdy bylo město obklíčeno ukrajinskými jednotkami, interviewovala Human Rights Watch více než 10 lidí, kteří byli svědky, anebo se stali obětí dělostřelecké či raketové palby, která zraňovala anebo usmrcovala civilisty v obydlených oblastech. Mnoho z těchto útoků bylo nezacílených a nerozlišovaly mezi civilisty a bojovníky. Nezacílené bombardování porušuje mezinárodní humanitární právo a válečné právo.

"Vzhledem k tomu, že je komunikace přerušena, je k dispozici méně informací o situaci v Luhansku než v jiných oblastech na východě Ukrajiny," konstatoval Ole Solvang, vysoký výzkumník organizace Human Rights Watch pro mimořádné události. "Avšak místní obyvatelé jsou podrobováni děsivému každodennímu ostřelování. Většina tohoto ostřelování je zjevně protizákonná a počet civilních obětí neustále roste."

Od května se ukrajinské ozbrojené jednotky pokoušejí převzít město of proruských povstalců. Obyvatelé sdělili organizaci Human Rights Watch, že mnoho obyvatel nemá už po dlouhé týdny přístup k elektřině, plynu či tekoucí vodě, docházejí jim potraviny a palivo a je obtížné komunikovat, protože nefungují ani mobilní telefony, ani pevné telefonní linky. Human Rights Watch zaznamenala dlouhé ranní fronty na chléb a vodu na humanitárních distribučních místech.

Složitá bezpečnostní situace ve městě znemožnila plné vyšetřování individuálních vojenských úderů. Avšak z pohovorů se svědky a oběťmi o úderech a z pozorování na místě usuzuje Human Rights Watch, že mnoho vojenských úderů bylo protizákonných v tom smyslu, že útočící jednotky používaly zbraně v obydlených oblastech, které nebylo možno dostatečně přesně zacílit tak, aby se dalo rozlišit mezi civilními a vojenskými cíli.

V Luhansku Human Rights Watch zkoumala pozůstatky 122 mm neřízených raket typu Grad a dělostřeleckých projektilů různého kalibru, až do 152 mm. Tyto pozůstatky střel byly shromážděny z oblastí, kde útoky usmrcovaly a zraňovaly civilisty. Human Rights Watch také nalezla pozůstatky raket Smerch o kalibru 300 mm a kazetové bomby, odpalované raketami Uragan o kalibru 220 mm.

Kazetové bomby jsou zakázány, i když Ukrajina nepodepsala konvenci z r. 2008 o kazetové munici. Ostatní zbraně zakázány nejsou, ale používání tak velkého kalibru zbraní v obydlených oblastech vede k podstatným civilním ztrátám, protože je obtížné je přesně zaměřit, aby byl jejich efekt omezen čistě na vojenské cíle. Z tohoto důvodu konstatuje Human Rights Watch, že explozivní zbraně s dopadem na širokou oblast by se neměly používat v obydlených místech.

Bylo obtížné jasně určit uprostřed pokračujících bojů odpovědnost za individuální údery, z nepřímých důkazů vyplývá, že ukrajinské vládní jednotky nesly odpovědnost za mnoho vojenských úderů, které Human Rights Watch ve městě vyšetřovala a že povstalecké jednotky nesly odpovědnost za několik úderů v oblastech pod vládní kontrolou na předměstí.

Například 18. srpna zasáhly dělostřelecké granáty centrální tržiště v Luhansku, usmrtily nejméně čtyři osoby a způsobily požáry, které vypálily desítky malých obchodů. Dělostřelecké granáty zasáhly tuto oblast znovu v následujících dnech, včetně doby návštěvy organizace Human Rights Watch. Blízkost centrálního tržiště u regionální budovy místní správy, která je v Luhansku povstaleckým ústředím a prioritním terčem pro vládní jednotky, naznačuje, že za útok byly odpovědny ukrajinské ozbrojené síly.

Povstalecké jednotky byly velmi pravděpodobné odpovědny za úder z 10. srpna v Krasném Jaru, malé vesnici severně od Luhanska, kdy byli zraněni nejméně dva civilisté. Svědkové informovali, že kontrolu nad vesnicí právě získal Ajdarský prapor, dobrovolnická jednotka ozbrojených občanů bojujících na straně ukrajinské armády, když na vesnici zaútočila série raket typu Grad z jihu, z oblasti, kterou ovládali povstalci.

"Používání explozivních zbraní v tak rozsáhlé oblasti v městě plném civilistů je naprosto neodpovědné a téměř nevyhnutelně povede k civilním ztrátám," uvedl Solvang. "Ať už to provádějí vládní či povstalecké jednotky, odpovědné osoby musejí být potrestány za krutý nezájem o životy civilistů."

Human Rights Watch naléhá na ukrajinské úřady i na velitele vzbouřeneckých jednotek, aby nařídili všem svým vojákům, aby přestali používat rakety Grad nedaleko obydlených oblastí nebo v nich, aby přestaly užívat kazetové bomby a přestaly užívat necílených útoků.

Human Rights Watch apeluje na mezinárodní stoupence Ukrajiny, aby naléhali na ukrajinskou vládu, aby přísně dodržovala humanitární právo v tomto konfliktu, a apeluje i na Rusko, aby přimělo vzbouřenecké jednotky, aby učinily totéž.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7264

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2014