Ministře Babiši, nechtělo by to další přísný krok?

21. 10. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Od roku 2015 by měla nastat nová povinnost, která by se měla stát nástrojem proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. V praxi by to znamenalo, že se výše příjmů poplatníka odhadne na základě porovnání s nárůstem majetku.

Finanční úřady by měly mít podle ministerského návrhu možnost analyzovat výši majetku - včetně dluhů - v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud zjistí neevidovaný majetek za více jak deset milionů korun, vyzvou úředníci k prokázání jeho původu a popřípadě majetek zdaní. Zabavování majetku získaného z trestné činnosti bude věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů.

Z mého laického pohledu utvářeného běžnou životní realitou mám dojem, že když někdo sofistikovaně obejde zákony, aby na něho byla spravedlnost krátká, a nehorázně si na úkor společnosti namastí kapsu, pak riskuje jen to, že mu bude rozdíl mezi tím, co přiznal a co nepřiznal, když bude spolupracovat, zdaněn 50%. Pokud se bude jednat "jen" o vyměření daně do dvou miliónů, pak bude dělat penále jen 20%. Problém vidím v tom, že když už dnes nejsou schopny orgány činné v trestním řízení dokazovat, že byl majetek XYZ, který neodpovídá příjmům podezřelého, získán trestnou činností, pak zřejmě tento problém bude trvat i nadále. Nechtělo by to prot,o pane Babiši, udělat ještě jeden přísný krok, který by za prvé znamenal, že by i šibalové se špínou za nehty menší než deset miliónů korun měli mít strach a za druhé, aby zákonem daný rozdíl mezi oficiálními příjmy a skutečným majetkem byl automaticky trestným činem, z kterého by se podezřelý vyvlékl pouze relevantními důkazy, že ho legálně nabyl?

,p> Nemohla by Vám být motivací k tomu kroku například skutečnost, že když zaměstnanec okrade zaměstnavatele o pár korun, že je to důvod k okamžité výpovědi a k doživotním problémům? Nebo fakt, že když někdo v supermarketu postupně, třeba i z hladu, nakrade za víc jak pět tisíc korun, že ho čeká přísný trest? Proč by i tito zloději nemohli mít šanci pouze odvést dodatečně ze zlodějny daň? Nezastávám se zlodějů "prkotin", pouze si myslím, že by měla být na zloděje miliónů mnohem větší přísnost.

0
Vytisknout
11026

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2014